hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugat-Európa is terrorcsapásoktól tart
Második üzenet

2014. 09. 18.
Kivégezte a második amerikai túszt az Iszlám Állam: Steven Sotloff újságíró tavaly tűnt el Szíriában. Eközben egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy újabb szeptember 11-ei terrorcselekményekre ébredhet a világ. A szaúdi király arra figyelmeztetett, hogy Európát akár egy hónapon belül támadás érheti. A brit kormány új intézkedéseket jelentett be a visszatérő dzsihádisták kiszűrésére. Az Egyesült Államokban ugyanakkor egyre hangosabb az Obamát bírálók tábora, miután az elnök nyilvánosan is kijelentette: nincs még stratégiájuk az Iszlám Állammal szemben.

„Második üzenet Amerikának” – ezzel a címmel tett közzé egy két és fél perces videót az Iszlám Állam, amelyen állítólag a második amerikai túszt, a 31 éves Steven Sotloffot fejezik le. A terrorhadsereg azzal fenyegetőzik, hogy egy brit állampolgárral folytatja a kivégzéseket. Mindezek a rémtettek csak megerősítik, hogy a dzsihádisták nemcsak a Közel-Keletet, hanem az egész nyugati civilizációt célpontnak tekintik, miközben jelenlétük amerikai, illetve európai nagyvárosokban is egyértelmű. Néhány héttel ezelőtt például közösségi oldalakon elterjedt, hogy London belvárosában, a forgalmas Oxford Street bevásárlóutcán az Iszlám Államot népszerűsítő röplapokat osztogattak. A brosúrán állítólag arra biztatták a muszlimokat, hogy világosítsák föl egymást, és ha lehetséges, költözzenek az újonnan kikiáltott államba. A Scotland Yard vizsgálatot indított a röplapok miatt.  
Aggasztó az is, hogy a terroristák folyamatosan új módszereket keresnek mészárlásaikhoz, amelyekkel a korábbiaknál sokkal nagyobb mértékű pusztítást tudnak előidézni. Ezt támasztja alá az Iszlám Állam egyik harcosának laptopja is, amelynek tartalmát nemrég hozták nyilvánosságra. A számítógépre egy mérsékelt szíriai lázadó- csoport talált rá a dzsihádisták egyik rejtekhelyén. Az első látásra üresnek tűnő gépen a foreignpolicy.com munkatársai rejtett fájlokat találtak. A francia, angol és arab nyelvű dokumentumok többek között leírásokat tartalmaztak arról, hogyan kell bombát készíteni vagy autót lopni. Az egyik 19 oldalas arab nyelvű dokumentum pedig arról szólt, hogyan lehet biológiai fegyvert kifejleszteni és a fertőzött állatokból kinyert bubópestis-baktériumot fegyverként használni. A laptop tulajdonosa egyébként egy tunéziai férfi volt, aki kémiát és fizikát tanult. A számítógép tartalma alapján valószínűsíthető, hogy a dzsihádisták nem rendelkeznek még ilyen veszélyes fegyverekkel. Félő azonban, hogy olyanok, mint ez a tunéziai férfi, a frontvonalak mögött csendben az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Moszuli Egyetemen vagy Szíriában, a de facto fővárosként működő Rakka valamelyik laboratóriumában vegyi vagy biológiai fegyverek előállításán kísérleteznek.  
Az efféle törekvések egyébként nem új keletűek, az al-Kaida már a 2001. szeptember 11-ei merényletek előtt próbált vegyi fegyvereket kifejleszteni. Ilyen tömegpusztító fegyverek kiötlésén dolgozott az a „Lady al-Kaida” néven elhíresült pakisztáni nő, aki az Egyesült Államokban tanult (képünkön, jobbra fent). 2008-as letartóztatásakor részletes terveket találtak nála arról, hogyan lehet az Ebola terjesztésével ölni, hogyan lehet piszkos bombát készíteni, és mik lehetnek a potenciális célpontok New Yorkban. A nőnél talált dokumentumokban egy kitalált vegyi fegyverről is szó volt, amely megkímélné a gyerekeket, és csak a felnőttekkel végezne. Aafia Siddiqui táskájában a főleg aranybányászatban használt, erősen mérgező nátrium-cianidból is volt egy kis mennyiség, amikor elkapták. 2010-ben 86 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy kihallgatásakor felkapott egy asztalon heverő fegyvert, és lövöldözni kezdett. Érdekes, hogy az egykor az FBI legkeresettebb terroristáinak a listáján szereplő Siddiquit szinte valamennyi iszlamista csoport megpróbálta kiszabadítani. A tálibok Bowe Bergdahlért cserébe akarták kihozni a börtönből, az Iszlám Állam pedig szintén fogolycserét ajánlott érte: állítólag a két kivégzett amerikai újságírót is elengedték volna Siddiqui szabadulásáért.    
Az amerikaiak azonban érhető módon nem alkudoznak Lady al-Kaidáról, aki a 9/11 támadások kitervelőjével is kapcsolatban állt. Egyre többen tartanak ugyanis a szeptember 11-ei események megismétlődésétől. A terrorveszélyt a szaúdi uralkodó is megerősítette: Abdullah király szerint, ha nem lesz hamarosan komoly nemzetközi lépés, akkor az Iszlám Állam terroristái még az év vége előtt támadást intézhetnek Európa és az Egyesült Államok ellen. Az Il Tempo olasz újság pedig izraeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Ferenc pápa a dzsihádisták kiemelt célpontjai közé tartozik, mivel ő „a keresztény vallások legfőbb képviselője”. A Vatikán azonban tagadja az értesülést.
Nagy-Britanniában már megemelték a terrorkészültség szintjét. David Cameron kormányfő terrorellenes intézkedéseket tartalmazó törvénymódosítást jelentett be. Ennek eredményeképp a hatóságok könnyebben vonhatják be a határon azoknak a brit állampolgároknak az útlevelét, akik a gyanú szerint azért utaznak külföldre, hogy terrorcselekményeket kövessenek el, vagy hogy terrorszervezetekhez csatlakozzanak. A törvény emellett kötelezni fogja a brit repülőterekre közlekedő légitársaságokat utaslistáik előzetes bemutatására. A YouGov felmérése szerint egyébként a britek többsége (67 százalék) támogatná azt, hogy az Iszlám Állam brit fegyvereseit fosszák meg állampolgárságuktól.
Az Egyesült Államokban azonban még ilyen lépésekre sem telik egyelőre. Barack Obama már nemcsak a republikánusoktól, hanem demokratáktól is bírálatokat kap, miután a múlt héten egy sajtótájékoztatón beismerte: nincs még stratégiájuk az Iszlám Állam ellen. Dianne Feinstein demokrata szenátor szerint az elnök „túl óvatos” ebben az esetben. Becslések szerint több száz amerikai állhat kapcsolatban a dzsihádista csoporttal, és legalább százan vesznek részt a harcokban a Közel-Keleten. A hatóságok arról is beszámoltak, hogy mintegy 6 ezer külföldi nemzetiségű ember tűnt el az Egyesült Államokban, akik diákvízummal érkeztek az országba.
A törvényhozók szerint a Harvard, a Yale és más fontosabb intézetek programjaiban továbbra is megvannak azok a kiskapuk, amelyeken keresztül annak idején a 2001. szeptemberi támadások egyik elkövetője is az Egyesült Államokba jöhetett.

Pokol nőknek – szexrabszolgák 25 dollárért

Moszul elfoglalása után az Iszlám Állam kivégezte a Badush börtönben fogvatartott férfiakat, és helyükre azok a nők kerültek, akiket portyázásaik során raboltak el. Többségük a Szindzsár-hegységben rekedt jazidi, akik próbáltak elmenekülni, de az Iszlám Állam fanatikusai rajtuk ütöttek. Vannak azonban közöttük keresztények, sőt, muszlimok is. Előzetes becslések szerint több ezer nő is lehet a szervezet fogságában, akiket nemcsak börtönökben, hanem más épületekben, például iskolákban is őriznek. Amennyiben a nők hajlandóak áttérni, feleségnek adják el őket az Iszlám Állam harcosai számára, akik „nyomott áron”, 25 és 150 dollár között is hozzájuk juthatnak a Daily Beast értesülései szerint. A fanatikusok cinizmusa odáig terjed, hogy a megkínzott nőkhőz kozmetikust hoznak a börtönbe, hogy vonzóbbá tegye őket jövendő „férjeik” számára, és külön orvos ellenőrzi, hogy „tisztán” lépnek-e a kényszerházasság kötelékébe. A Szíriai Emberi Jogi Figyelő szerint a közelmúltban 300 jazidi lányt adtak el Szíriában harcoló milicistáknak. Azokat, akik nem térnek át, kínozzák, naponta megerőszakolják, míg lassan belehalnak szenvedéseikbe.
Míg a 19 éves Salem az iszlamisták ellen harcolt, feleségét, Hayamot 8 hónapos terhesen rabolták el. Miután a férfi – aki szüleit is elveszítette a harcokban – felhívta, megtudta tőle, hogy a hőségben nem kapnak elegendő folyadékot. A fogságban született csecsemőket elveszik az anyjuktól, és ismeretlen helyre viszik, hogy az iszlám tanítása szerint neveljék őket.
„Biztosak vagyunk benne, hogy eladnak bennünket. Az életünket nem féltjük, csak a női méltóságunkat” – mondta suttogva rokonainak Nisreen, miután a 17 éves lánynak végre sikerült felhívnia őket mobiltelefonjáról, amit elrejtett az Iszlám Állam milicistái elől. Nisreent 95 társával együtt rabolták el szülőföldjéről. Sokan közülük még csak a 14. évüket töltötték be. Volt, akit maguk a milicisták kényszerítettek arra, hogy hívja föl az édesanyját, akinek így azt kellett végighallgatnia, hogy lányát több tucat férfi megerőszakolta.
Egy fogvatartott állapotos asszony úgy fogalmazott, hogy jobb lenne nekik, ha az amerikaiak lebombáznák a börtönt, és vele őket magukat is, csak ne kerüljenek az Iszlám Állam fanatikusainak kezébe. Ettől annyira félnek, hogy egy kamaszlány öngyilkosságot követett el, amikor 12 nap fogság után megengedték, hogy mosakodjon és ruhát váltson, mivel meg volt győződve róla, hogy ez azt jelenti, eladták feleségnek.
Pakhshan Zangana, a kurd regionális kormányzat női ügyekért felelős vezetője magánadományokat gyűjt, hogy megpróbálják visszavásárolni az eladásra szánt nőket. Néhány nőt sikerült már közvetítőkön keresztül megvenni és visszajuttatni a rokonaihoz. Ezenkívül a média és a politikusok figyelmét próbálják fehívni a foglyok két-ségbeejtő helyzetére, akiknek minden nappal csökken az esélyük a túlélésre és arra, hogy újra láthassák életben maradt családtagjaikat.(K.K.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!