hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Falus felügyeletet kapott
Nincs hurráhangulat

2014. 09. 04.
Elég lelombozó a hangulat a baloldali pártokban, de nemcsak Falus Ferenc főpolgármester-jelölt vödrös videója és félreérthetőre sikerült nyilatkozatai miatt.  A három baloldali párt úgynevezett koordinált indulása miatt most úgy tűnik, hogy mindenki egy kicsit úgy helyezkedik, hogy amennyiben fiaskó lesz az őszi választásokon, akkor a felelősség a másik párt vezetőire „fröccsenjen”.

Falus Ferenc szürreálisra sikeredett vödrös videója és az egykori tiszti főorvos vicces nyilatkozatai – képletesen szólva – állatorvosi lova annak, hogy a politikusi tevékenység is egy szakma. Nem csak arról szól a politikusság, hogy ha egy mikrofont dugnak egy ember szája elé, vagy egy kamera elkezd forogni, akkor azt mond, amit akar. Az elmúlt hetekben a világon végigsöpört az ice bucket challenge (jegesvödör-kihívás), ami során figyelemfelhívásból és jótékonykodásból emberek leöntötték magukat egy vödör jeges vízzel, miközben felszólítottak más személyeket, hogy tegyék ugyanezt, öntsenek és adakozzanak, így egyfajta jótékonysági láncreakciót indítva ezzel.

Falus Ferenc baloldali főpolgármester-jelölt akciója azonban – rövidgatyában, zokniban, papucsban, egy ló és egy síró kisgyermek jelenlétében – szörnyen sikerült. Az amatőr és közröhejt kiváltó felvétel sláger lett az interneten, aminek köszönhetően biztosan sokan megismerték Falus Ferenc nevét, még olyanok is, akik előtte nem ismerték. Több baloldali politikus azt mondta nekünk, hogy elméletileg a reklámipar ismer olyan húzást, amikor Monty Python-stílusban készítenek egy közfigyelmet keltő filmet, de sajnos – és ezt az ellenzéki oldalon mindenki tudja – nem ez történt. A Falus család magánakciója volt az egész, a felesége készítette a felvételt a telkükön, és a politikus fia töltötte fel naivan, merő jó szándékból a Facebookra. A baj az, hogy senki sem szólt nekik, hogy házilagos sufnituninggal nem lehet legyőzni a 24 éve politizáló, vérprofi Tarlós Istvánt. Mindezt tetézte egy – a pechjükre nagy olvasottságú – Index-interjú, amelyben egészen döbbenetesen Falus Ferenc egy nem túl okos, szürke lóhoz hasonlította magát.

Több, a három ellenzéki párt kampányában részt vevő szakemberrel is beszélgettünk arról, hogy miként sikerült a kampány elején két ekkora öngólt rúgni, amire az volt a válasz: újra bebizonyosodott az, hogy a politikusság is egy szakma, szabályokkal, kötöttségekkel és elsajátítandó fogásokkal. Forrásaink azt magyarázták, hogy Falus Ferenc országos tiszti főorvosként számtalanszor szerepelt tévében, rádióban, és adott sajtónyilatkozatot. Igaz, mindig szakmai témában. Falusnak kedvező tapasztalata volt a sajtóról, hiszen nem konfliktusos ügyekben kellett megszólalnia, amit orvosként, a visszafogott szakzsargont használva könnyen teljesített. Most is azt gondolhatta, hogy elég lesz az eddigi tapasztalata. Másrészt úgy tűnik, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy ő állítsa össze a stábját, amelyben egy volt bankvezető hölgynek kitüntetett szerepet szánt. A pártokban aktívan tevékenykedő forrásaink emberileg mind Falusról, mind az általa felkért közgazdász-kampányfőnökről csak jókat mondtak (idézzük: „nagyon jó és tisztességes, talpig becsületes emberek”), de a politikai kommunikációs ismereteiket egészen minimálisnak nevezték. A kommunikációs szervezésbeli ügyekben pedig olyan alapvető hiányosságokról beszéltek, amelyek szerintük még a vidéki politikusok esetében sincsenek már. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!