hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 09. 12. (XVIII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Világszerte egyre több nő támogatja a dzsihádot

Jordánia lehet a következő ország, amelyet az Iszlám Állam lerohan. Az Egyesült Államokban már annyira tartanak ettől a forgatókönyvtől, hogy a CIA megerősítette hírszerzési együtt­működését a gazdasági nehézségekkel küsz­ködő királysággal. Az aggodalomnak van alapja, hiszen a dzsihádisták lendülete továbbra sem tört meg, terrorkampányuk még mindig hatásos. Megdöbbentő törté­netek kerülnek nyilvánosságra brit nőkről, akik családjukat és kényelmes otthonukat hátrahagyva szöknek a dzsihádistákhoz, és gyilkolással fenyegetőznek.

Nincs visszaút - Válnak a skótok?

Egy hét múlva új állam születhet Európában, amennyiben a lap­zártánk után esedékes népszavazáson résztvevők többsége Skócia függetlenségére voksol. A kormányzó Skót Nemzeti Párt maga­biztosan kampányol az „igen” mellett, és hétvégén első ízben a közvéleménykutatások is nekik jósoltak győzelmet. A brit oldalon válaszképpen David Cameron kormányfő és Ed Miliband ellenzéki vezető közös nyilatkozatot adott ki, amelyet Alex Salmond skót kormányfő az „abszolút pánik” jelének nevezett.

Magyarok védik a norvégok pénzét

„Az érintettek úgy igyekeznek beállítani, hogy az állam­gépezet el akarja tiporni az ártatlan civileket. Kommunikációs szakemberként én is ezt a stratégiát javasolnám nekik, holott az ügy jóval összetettebb” – nyilatkozta a Heteknek Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Norvég Alap támogatásait érintő vizsgálatok kapcsán. Az ügy legújabb epizódjaként hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt félszáz rendőr szállta meg az Ökotárs Alapítvány és más civil szervezetek irodáit, magánlakásait, ahol dokumentumokat és számítógépes adatokat foglaltak le.

Önjelölt rendfenntartók

 Saría rendőrség néven alakult meg az az önjelölt rendfenntartó szervezet az észak-rajna-vesztfáliai Wuppertalban, amelynek célja az iszlám jog betartatása a német városban. A szalafista kezdeményezésre felállított egység tagjai narancssárga, „Shariah police” feliratú mellényben járőröztek, és a jogszabályokon felül különböző viselkedési szabályok betartatását is célul tűzték ki. A paletta igen széles: tiltott a drogfogyasztás, a prostitúció, a pornográfia, de az alkohol és a cigaretta, a szerencsejátékok, a nyugati zene és a koncertek is feketelistára kerültek.

Háború köztes állapotban

Pavel Gubarev, az Ukrajna keleti megyéiben zajló „felkelés” vezetője akár hét megyére is kiterjesztené Novorosszija határait – tanújelét adva annak, hogy semmilyen mértékben nem tartja be a múlt héten kötött tűzszüneti megállapodás feltételeit. A felkelők tehát nem meghátrálnak, hanem offenzívát terveznek, a Nyugat pedig eközben további szankciókat tervez Oroszország ellen, amely „ott sem volt”.

Nem maradt ellenségkép nélkül a NATO

Új életet próbáltak lehelni a NATO-vezetők walesi csúcstalálkozójukon a ka­to­nai szövetségbe, amelyet sokan a huszadik század letűnt relikviájának tekintenek. Ehhez kapóra jött Vlagyimir Putyin „újorosz” politikája, amely két évtized után újra ellenségképet kínál a NATO számára, valamint az Iszlám Állam, amely jelenleg ugyan kívül esik a szövetség területi illetékességén, de fenyegetései és leplezetlen brutalitása miatt szintén alkalmas az össze­fogás indoklására. A csúcstalálkozó nyomán valóban új lendületet kapott az Észak-atlanti szerződés Szervezete - legalábbis, ami a retorikát illeti.

Angliába hajóznának a calais-i menekültek

Újra felfigyelt a nemzetközi média a Calais-ban rekedt bevándorlók helyzetére, miután az elmúlt héten közel százan próbáltak  illegálisan feljutni egy Angliába tartó kompra, az átkelés és a jobb élet reményében. A kísérletet végül megakadályozta a hajó legénysége, majd később letar­tóztatták az akció résztvevőit. Bár jelentős zendülésekkel járt, Nicolas Sarkozy még belügy­miniszterként felszámolta a kikötőváros főleg az afrikai bevándorlók által lakott vörös­kereszt-táborát, ám azóta ismételten szükségszállásokat hoztak létre a nyomor és a háborúk elől menekülők számára.

Belföld

Nem eszem madárpókot

Amint megegyeztek a baloldali pártok, hogy őt jelölik polgármesternek, képletesen és szó szerint is nyakába borult egy vödör jeges víz. Sajnálja Horváth Csabát, megkérdőjelezi Tarlós szavahihetőségét, de azért kihívja egy szájkaratéra. A Fidesszel szemben szerinte a polgári engedetlenség is benne van a pakliban. Ha megválasztják, felhúzza a leszakadt kerületeket, valamint újraindítja a tűcsereprogramot.

A nagy Fidesz-belháború

Új korszakot hozhat a jobboldal életébe, ha a már mindenki által tényként emlegetett Orbán-Simicska háborúban a felek a béke­kötés helyett tovább „nyírják” egymást. Ha a konfliktus folytatódik, akkor biztos felfeslenek a jobboldali világot évtizedek óta meghatározó és összetartó szövetek. Nem tűnik túlzásnak, hogy hosszú idő óta ez a legkomolyabb kihívás a Fidesz számára. Ráadásul idővel nehéz lesz olyan békét kötni, amely az egyik fél teljes kapitulálását ne jelentené. Ha Simicska kénytelen lenne átadni fontosabb orgánumait más szereplőnek, akkor a „sajtó egyenlő hatalom” elv miatt politikai értelemben minden befolyását elbukná. De akkor is vesztene, ha a kormány állami eszközökkel hozna létre egy új, alternatív jobboldali sajtóbirodalmat.

Egészpályás letámadás

Dübörög a kampány Szegeden. A jobboldal „egészpályás letámadást” folytat a vidék legfontosabb baloldali végvárának tartott csongrádi megyeszékhely polgármesteri székének és közgyűlési többségének megszerzése érdekében. A tét a baloldal számára is jelentős, hisz szegedi pozícióinak meggyengülése hatalmas presztízsveszteség lenne mind Botka Lászlónak, mind az MSZP-nek. A megtépázott tekintélyű helyi jobboldal jövője szempontjából sem mindegy azonban, hogy mi lesz a választási küzdelem kimenetele, különös tekintettel arra, hogy a kampányban a püspökség „jelenléte” is erőteljesen érzékelhető.

Tankönyvmizéria

Nyugodtnak nevezte az idei tanévkezdést a köznevelési államtitkár, és politikai hecckampánynak titulálta azt, hogy a média ízekre szedi a szűkített tankönyvlistán szereplő kötetek tartalmát. A kritika alapja, hogy az ingyenes állami egyentankönyvek rendszerében a használható tankönyveket kirostálják, az elavultakat meghagyják, mert azok felelnek meg a kerettantervi elvárásoknak.

Hit és értékek

Henry Kissinger elemzése korunk legnagyobb válságáról

Tavaly nyáron New Yorkban egy gálavacsorán nemzetközi katonai és hírszerzési vezetők beszélgettek arról, hogyan zajlik majd a Szíria elleni katonai csapás, amely elkerülhetetlennek látszott, miután az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be ellenfeleivel szemben. A vacsorán ott volt Henry Kissinger is, aki egy darabig hallgatott, majd csendben meg-jegyezte, hogy szerinte Oroszország váratlan ajánlattal áll elő a válság megoldására, miután Moszkvának ugyanúgy érdeke elzárni a tömegpusztító fegyvereket a terroristák elől, mint Washingtonnak. Két hét múlva pontosan ez történt, amiből két következtetés adódik: vagy azért, mert – ahogyan erről sokan meg vannak győződve – a világpolitikát ma is Kissinger mozgatja a színfalak mögött, vagy mert a 91 éves veterán diplomata reálisabban látja az eseményeket, mint számos szakember.

A végzet köve

A skót függetlenségi törekvéseknek nagy lendületet adott az, amikor 18 évvel ezelőtt visszaszállították Edinburgh-be a szigetország történetének egyik legmisztikusabb relikviáját, a skót koronázási követ, amelyet a „Végzet Köveként” is emlegetnek. A másfél mázsás kő nevezetessége, hogy 1300 év óta ezen koronáztak meg minden kelta, ír, skót, majd pedig – 1296 után – a mai napig valamennyi angol királyt. A nemzeti függetlenség egyik tétje ennek a jelképnek a sorsa, ha ugyanis az esetleges új állam nem adja vissza II. Erzsébet utódjának koronázásához a Végzet Kövét, a tradíció megtörése miatt meginoghat a Windsor-ház legitimitása.

HÁTTÉR

Csökkeni fog az érettségizők és a diplomások száma

A közoktatás mostohagyerekének számító szakiskolai képzés jövőre teljesen átkerül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fennhatósága alá. Bírálók szerint így radikálisan csökkenni fog a jövőbeni érettségizők és diplomaszerzők száma, ami pont a deklarált cél, a gaz­da­sági versenyképesség növelése ellen hat.

Botránykönyv a globális segélyiparágról

A szegénység lopás – miért tesznek tönkre minket a szegények (Armut ist Diebstahl – Warum die Armen uns ruinieren) címmel jelent meg tavaly októberben Dr. René Zeyer újságíró, banki tanácsadó könyve, amely szerint „a szegénység leküzdésének legjobb és leghatékonyabb módja, ha nem támogatjuk a szegényeket.” A szerző korábban már két olyan könyvet is írt az általa belülről is jól ismert svájci bankszektorról, amelyekkel enyhén szólva kihúzta a gyufát a bankárok körében. Mostani művével úgy tűnik, egy még nagyobb tabunak ment neki.

„Szívvel harcolunk, nem nehézfegyverekkel”

Az elmúlt hónapok eseményei váratlan fordulatot hoztak a Közel-Keleten, Izrael után létrejöhet a második szekuláris állam a térségben: a szabad Kurdisztán. Elkötelezett észak-iraki harcosaik, a pesmergák egyedüliként tudtak hatékonyan szembeszállni a rettegett Iszlám Állammal, mellyel kivívták a világ figyelmét és elismerését. Történelmük során szinte először jöhet létre egységesen támogató álláspont a környező nagyhatalmak részéről a legnagyobb állam nélküli nemzet önállóságával kapcsolatban.

Vétkes szegénység

A szegénység lopás – miért tesznek tönkre minket a szegények (Armut ist Diebstahl – Warum die Armen uns ruinieren) címmel jelent meg tavaly októberben Dr. René Zeyer újságíró, banki tanácsadó könyve, amely szerint „a szegénység leküzdésének legjobb és leghatékonyabb módja, ha nem támogatjuk a szegényeket.” A szerző korábban már két olyan könyvet is írt az általa belülről is jól ismert svájci bankszektorról, amelyekkel enyhén szólva kihúzta a gyufát a bankárok körében. Mostani művével úgy tűnik, egy még nagyobb tabunak ment neki.

Öltél már? Fel vagy véve!

Líbiában, Szíriában és Ukrajnában is részt vettek-vesznek szerb állampolgárságú zsoldosok a harcokban. A belgrádi kormánynak egyre kellemetlenebb a különféle szabadcsapatok tevékenysége, jelenleg az oroszbarát erők mellett harcoló csetnikek okozzák a legjelentősebb diplomáciai feszültséget. A sajtóban megjelent már, hogy napi kétezer dollárt kapnak az Ukrajnában harcoló csetnikek, de tízezerről is szóltak már hírek. A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a képlet, egy volt zsoldos, Milan szerint sokkal árnyaltabb a kép a háborús övezetben.

Zárolt muszlim bankszámlák

Washington államtól Floridáig meglepő banki értesítő levelek tűntek fel legalább egy tucat ember postaládájában – írta a Los Angeles Times.

Frontunió

A skót függetlenedés esetén a piacok igencsak zavarba jönnének. Nemcsak azért, mert lapzártánkkor az általános közvélekedés még mindig az, hogy Skócia végül az Egyesült Királyság része marad, de amiatt is, hogy egyelőre túl sok a nyitott kérdés, és nincs egy világos, gyakorlati forgatókönyv az „önálló gazdasági élet” megvalósítására sem – írja a The Economist elemzése.

A megmentett város

Párizs a napokban ünnepelte a náci uralom alóli felszabadu­lá­sá­nak 70. évfordulóját. „A fény városa” nem jutott a második világ- ­háborús harcokban hatalmas károkat szenvedett Varsó vagy Budapest sorsára. Az 1944 augusztusában drámai gyorsasággal zajló, nemzetközi és francia politikai erőket egyaránt fel­vonultató eseménysor Franciaország azóta eltelt évtizedeire is meghatározó befolyással bírt.

KÁVÉSZÜNET

A száguldó riporter

A 20. század egyik legvitatottabb újságírója volt: több országból kitiltották ugyan kommunista világszemlélete miatt, más államokban viszont ünnepelve fogadták háború- és náciellenes tevékenységéért. Ám a modern oknyomozó újságírás első és egyik legnagyobb hatású alakjának leleplező riportjai – melyek olykor elhall­gatott politikai bűnügyeket tártak nyilvánosság elé – mégis nagyban meghatározták századának politikai történéseit, érdekfeszítő, humoros írásai pedig ma is érdekes és egyben forrásértékű olvasmányok.

Vitorlát fel!

„Navigare necesse est!” Azaz: Hajózni kell! – tartja a mondás. Az ég alatt ugyanis sehol sem kerítheti hatalmába az embert akkora szabadságérzet, mint a vízen. Ezért egészen biztosan nem véletlen, hogy az atomenergia és az űrutazás korszakában egyre többen határozzák el, hogy vízre szállnak – a végtelen vízen keresve azt a felemelő függetlenséget, amelyet sokaknak nélkülözniük kell nyomasztóan beszűkült környezetükben. Kemény Géza kapitánnyal beszélgettünk a vitorlázás rejtelmeiről.

Tutajozás a magyar múltba

A közlekedés fejlődésével párhuzamosan egyre izgalmasabb a „civilizált világból” érkezőnek egy ősi közlekedési eszköz használata. Ilyen élményt nyújt a Dunajecen lecsurgó tutajokon való utazás. Az alig 200 kilométer hosszú folyón, Sromowce Katynból indulva Szczawnicáig tart a feledhetetlen tutajozás, mely 11 kilométer hosszú úton szállítja a turistákat, miközben a folyómeder szintje 40 métert csökken.

Újabb díj a Bibliának

Ismét díjat nyert a Patmos Records Bibliája. A Hit Gyülekezete hitéleti kiadványainak forgalmazója a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján kapta meg a Budapest Márka díjat, melyet belvárosi kávé­házukban (Patmos Book&Cafe) vehetett át a cég ügyvezetője. A Patmos Records négyéves fennállása alatt sikeresen gyűjtött be a legrangosabb hazai díjak közül immár kettőt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!