hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zárolt muszlim bankszámlák

2014. 09. 18.
Washington államtól Floridáig meglepő banki értesítő levelek tűntek fel legalább egy tucat ember postaládájában – írta a Los Angeles Times.

Az üzenet minden esetben ugyanaz volt: „Az ön bankszámláját zároltuk.” Az érintettek diszkriminációt gyanítanak az ügy mögött – ugyanis valamennyien közel-keleti származásúak –, továbbá külön sérelmezik, hogy a bankok elutasították azon kérelmüket, hogy megmagyarázzák, miért is „rúgták ki őket”.

„Sosem értettük mi történik valójában” – nyilatkozta a washingtoni Abdul Hyee Waqas, akinek nonprofit cégeihez tartozó számláit fagyasztották be. A bankok hónapokig nem engedték a cégeinek, hogy pénzt költsenek a csekkek kifizetése körüli bizonytalanságra hivatkozva. Waqas vállalkozásai úgynevezett védházakat tartanak fönn mecsetekben, illetve tagjai közösségi eseményekre járnak, hogy bevezessék az embereket az iszlámba. Szintén önkénteskedtek hajléktalanszállókon, és kifizették a rászorulók tartozásait. „Ezek a kis, helyi szervezetek megpróbáltak valami jót tenni, de úgy tűnik, hogy valaki ezt a banknál nem nézte jó szemmel” – tette hozzá. „Jó ügyfelek voltunk, megérdemeljük, hogy legalább tudassák velünk mit csináltunk rosszul, hogy korrigálni tudjuk magunkat.”

A Miamiban élő, szintén károsult Sofian Zakout azt mesélte, hogy éppen csak aláírta az új bankszámlájáról és hitelkártyájáról szóló szerződést, amikor kapott egy értesítést, hogy a számláit zárolták. Egyik számlája (Amerikai Muszlimok a Vészhelyzetekért és a Segítségért) adományoknak volt fenntartva, ami a Katrina hurrikán és a szíriai polgárháború áldozatainak segített. Zakout több mint két órát töltött azzal, hogy telefonon keresztül válaszoljon személyes kérdésekre, csakhogy újranyithassa számláját. Olyan bizalmas kérdésekre is válaszolt, amiket még a betelepülésekor sem tettek fel neki a hatóságok – mondta. „Büszke voltam, hogy mindegyik kérdésükre válaszoltam. Általában a nonprofit és az adományozó szervezeteket megfélemlítik, hogy ne hozzák nyilvánosságra ezeket a dolgokat, de én nem maradok csendben. Nem akarom, hogy bárki mással ugyanez újra megtörténjen.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!