hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öltél már? Fel vagy véve!
Milan, a csetnik bérkatona a zsoldosok mindennapjairól

2014. 09. 18.
Líbiában, Szíriában és Ukrajnában is részt vettek-vesznek szerb állampolgárságú zsoldosok a harcokban. A belgrádi kormánynak egyre kellemetlenebb a különféle szabadcsapatok tevékenysége, jelenleg az oroszbarát erők mellett harcoló csetnikek okozzák a legjelentősebb diplomáciai feszültséget. A sajtóban megjelent már, hogy napi kétezer dollárt kapnak az Ukrajnában harcoló csetnikek, de tízezerről is szóltak már hírek. A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a képlet, egy volt zsoldos, Milan szerint sokkal árnyaltabb a kép a háborús övezetben.

A donyecki szakadárok igazán ütőképes, nagy harctéri tapasztalattal rendelkező vezető erejét a zsoldosok különítményei adják – állította lapunknak az egykori szerb híradós tiszt, Milan, aki Líbiában, majd a Krím félszigeten is részt vett a helyi fegyveres konfliktusban. A zsoldosok körül rengeteg legenda kering a hazafiságról, az igazságérzetről, de ezek elfedik a puszta valóságot, tette hozzá. Az ukrajnai harcokban részt vevő szerbiai harcosokat ugyanis nem a hazafiság mozgatja, álljanak akár az orosz, akár az ukrán oldalon: ők egyszerű zsoldosok, akik a harcokban való részvételért sok ezer dollárt kapnak. Milan azért igyekszik árnyalni a zsoldosokról kialakult képet, mert véleménye szerint a „bérkatonáskodás” egy régi szakma, amely ma ugyan számos országban bűncselekménynek számít és a törvény üldözi, de az álszent viselkedés mögött bizony komoly szükség mutatkozik a zsoldosok szolgálatára, sok esetben éppen azon országok vezetői részéről, akik nyilvánosan elítélik ezeket a katonákat.

Milan híradós volt, sohasem harcolt a front­vonalban, ahogyan az a csapat sem, amellyel részt vett ezekben a konfliktusokban. Az ideális zsoldos egyébként katonaviselt, nemrég leszerelt, esetleg frissen nyugdíjazott katona. Még jobb, ha a helyi nyelvet is ismeri. A szerb háború idején sok olyan egykori közkatonából vált hivatásos, akik azóta ebből az életformából tartják fenn magukat.

Korábban Kadhafi líbiai harci gépeit is szerb repülésirányítók koordinálták, és szerb pilóták – amíg lehetőségük volt repülni – szolgáltak is a szovjet gyártmányú harci gépeken. Ott is az a hír járta, hogy mind Szerbiából, mind pedig a boszniai és az elkergetett horvátországi szerbek közül szép számmal jelentkeztek zsoldosnak Kadhafi hadseregébe. A líbiai „munkavállalásnak” volt egyfajta érzelmi alapja is, ugyanis ezek a katonák elsősorban a NATO egykori légicsapásait okolták például Koszovó elvesztése miatt – állította Milan. Jellemző, hogy Szerbiában mind a mai napig igen erős a NATO-ellenesség a szerb lakosság körében: az 1999-es bombázás anyagi és lelki értelemben vett rombolásait ugyanis nehéz elfelejteni. A szerbek közül sokan úgy vélik, hogy a NATO egy legális hatalom elleni ellenzéki lázadást támogatott Koszovó esetében, így tulajdonképpen hadat üzent az országnak. A szerb nacionalizmus ugyanis nem tűnt el, csak éppen átalakult Tomiszlav Nikolics jelenlegi elnök vezérletével, de amilyen hirtelen átalakult, ugyanolyan hirtelen képes radikális irányváltásra is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!