hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy Fidesz-belháború
A „második ember” lázadása?

2014. 09. 11.
Új korszakot hozhat a jobboldal életébe, ha a már mindenki által tényként emlegetett Orbán-Simicska háborúban a felek a béke­kötés helyett tovább „nyírják” egymást. Ha a konfliktus folytatódik, akkor biztos felfeslenek a jobboldali világot évtizedek óta meghatározó és összetartó szövetek. Nem tűnik túlzásnak, hogy hosszú idő óta ez a legkomolyabb kihívás a Fidesz számára. Ráadásul idővel nehéz lesz olyan békét kötni, amely az egyik fél teljes kapitulálását ne jelentené. Ha Simicska kénytelen lenne átadni fontosabb orgánumait más szereplőnek, akkor a „sajtó egyenlő hatalom” elv miatt politikai értelemben minden befolyását elbukná. De akkor is vesztene, ha a kormány állami eszközökkel hozna létre egy új, alternatív jobboldali sajtóbirodalmat.

Sokat elmond a helyzet komolyságáról, hogy két forrásunk tökéletesen ellentétesen látja a helyzetet. Mindketten olyan jobboldali személyek, akik állandó vendégként meghívottai a legendás, zártkörű kötcsei értelmiségi találkozónak, ahova amúgy csak a jobboldal krémje hivatalos. Abban egyetértenek, hogy a viszály hátterében jóval többről van szó, mint üzletről és pénzről. Egyikük szerint azonban a sok szervilis politikus és bólogató háttérember között Simicska Lajos képviseli jelenleg a „megmaradt demokratikus vonalat és hagyományt” a jobboldalon, egyedül ő mer nemet mondani „a királynak”, Orbán Viktornak, és csak neki van eszköze, hogy ellensúlya legyen a pártelnöki-miniszterelnöki túlhatalomnak. A másik álláspont szerint viszont mára tarthatatlanná vált Simicska Lajos szerepe a közéletben, különösen a gazdaságban, és Orbán jól teszi, ha visszaszorítja az egykori pártpénztárnokot, és többszereplősre osztja a gazdasági hatalmat, mivel ez a magyar demokrácia érdeke.

Kinek lett elege?

A magyar jobboldalon a politikusok, az üzletemberek és az újságírók évtizedekig egy aklot jelentettek. Érzelmi szempontból is összekötötte őket a baloldal legyőzésének feladata. Barátságok, tartós üzleti kapcsolatok, bizalmi viszonyok alakultak ki, amelyeket a mostani konfliktus durván feszít szét. Különösen azért, mert a Simicska Lajos által üzemeltetett médiumok (és az ott dolgozó újságírók) a jobboldalon identitásképző szereppel és feladattal rendelkeztek, most pedig a HírTV, a Magyar Nemzet látványosan hadban áll némely jobboldali politikussal: elég, ha az L. Simon László államtitkár és az említett hírtelevízió konfliktusára gondolunk. Hétvégén Kötcsén, ahol Orbán Viktor állítólag Simicska Lajosra utalva a jobboldali elit előtt kijelentette, hogy „a fák nem nőhetnek az égig”, Simicska orgánumainak prominensei is meghívót kaptak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!