hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Szívvel harcolunk, nem nehézfegyverekkel”
A kurdok történelme: egy nemzet, állam nélkül

2014. 09. 18.
Az elmúlt hónapok eseményei váratlan fordulatot hoztak a Közel-Keleten, Izrael után létrejöhet a második szekuláris állam a térségben: a szabad Kurdisztán. Elkötelezett észak-iraki harcosaik, a pesmergák egyedüliként tudtak hatékonyan szembeszállni a rettegett Iszlám Állammal, mellyel kivívták a világ figyelmét és elismerését. Történelmük során szinte először jöhet létre egységesen támogató álláspont a környező nagyhatalmak részéről a legnagyobb állam nélküli nemzet önállóságával kapcsolatban.

Piros-fehér-zöld alapon stilizált országtetoválás – futballmeccseken már megszokhattuk, azonban a „Free Kurdistan” étkezdében teljesen más jelentéstartalommal bír ez a jelkép. Ileri Ridvan karján minden kurd álma, a jelenleg török, iraki, szíriai, iráni területeket magában foglaló Kurdisztán látható. A középkorú férfi tizenegy éve vándorolt ki Törökországból, azóta menekültstátuszban él Magyarországon, otthonmaradt rokonaival karöltve külföldről támogatja a kurd ügyet.

„Mi csak békét akarunk, és hogy végre példát mutathassunk a Közel-Keletnek, hogy lehet másképp is élni” – kezdi a beszélgetést, mintha tudná, hogy mit szeretnék hallani. A hazai és a világsajtóban egyöntetűen heroikus kép alakult ki a kurdok szerepvállalásáról a közel-keleti konfliktusban, talán túl szép is, hogy igaz legyen. Hogyan lehet, hogy a túlnyomó többségben muszlim nép tagjai egyértelműen kiállnak a szekuláris állammodell mellett, és miért nem sikerült önálló államiságukat pár évnél tovább megőrizni az elmúlt 1500 évben? Miképpen lehet, hogy céljaik eléréséhez most mégis ilyen közel kerültek?

A kurd nép történelmi hazája, ahol a mai napig a legnagyobb számban élnek, a Törökország, Irak, Irán, Örményország és Szíria egyes területeit magába foglaló Kurdisztán, amelyet jogilag egyik állam sem ismer el és hivatalos politikai határai sincsenek. A 450 ezer négyzetkilométernyi területen becslések szerint körülbelül 30 millió kurd él. Törökországban 12 és 18 millióra becsülik a számukat, ami a lakosság 20 százalékát jelenti. Irakban ez az arány már 23 százalék, körülbelül 6-7 millió lakossal, míg a harmadik legnagyobb kurd közösséggel rendelkező ország, Irán esetében az arány 10 százalék, ami 5-6 millió főt jelent. Ezen kívül jelentős a kurdok száma Örményországban, Libanonban, Izraelben és az utóbbi időszak nagyszámú kivándorlásának köszönhetően Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!