hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vétkes szegénység
Botránykönyv a globális segélyiparágról

2014. 09. 18.
A szegénység lopás – miért tesznek tönkre minket a szegények (Armut ist Diebstahl – Warum die Armen uns ruinieren) címmel jelent meg tavaly októberben Dr. René Zeyer újságíró, banki tanácsadó könyve, amely szerint „a szegénység leküzdésének legjobb és leghatékonyabb módja, ha nem támogatjuk a szegényeket.” A szerző korábban már két olyan könyvet is írt az általa belülről is jól ismert svájci bankszektorról, amelyekkel enyhén szólva kihúzta a gyufát a bankárok körében. Mostani művével úgy tűnik, egy még nagyobb tabunak ment neki.

Mennyiben inspirál egy bankszektorral foglalkozó szakújságírót a szegénység témaköre?

– Egyszerűen vettem a bátorságot, és mélyebben végiggondoltam egy problémát. A szegénység, illetve a szegénység elleni küzdelem nemcsak a harmadik világban, hanem az úgynevezett fejlett országokban is az egyik legnagyobb kérdés. Ennek felismerésében saját tapasztalataim is segítettek, ugyanis hosszú időt töltöttem Kubában. A témát nem könnyű körbejárni: próbálja csak meg megtudni, mennyi pénzt ad ki például Németország „szociális” jogcímen (750 milliárd eurót); hogyan definiálják az abszolút vagy a relatív szegénységet; hány alkalmazottat foglalkoztatnak a közigazgatás szociális szférájában (csak Németországban 1,5 millió). Amikor minden statisztikához és adathoz hozzájutottam, már csak arra kellett ügyelnem, hogy ne tudjanak embergyűlölő cinikusként beállítani, aki nem foglalkozik a szegények sorsával.

Miért haragudna bárki is önre, ha rámutat a rendszer gyenge pontjaira?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!