hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tutajozás a magyar múltba

2014. 09. 18.
A közlekedés fejlődésével párhuzamosan egyre izgalmasabb a „civilizált világból” érkezőnek egy ősi közlekedési eszköz használata. Ilyen élményt nyújt a Dunajecen lecsurgó tutajokon való utazás. Az alig 200 kilométer hosszú folyón, Sromowce Katynból indulva Szczawnicáig tart a feledhetetlen tutajozás, mely 11 kilométer hosszú úton szállítja a turistákat, miközben a folyómeder szintje 40 métert csökken.

A helyi utaztatás megteremtésének magyar vonatkozása is van.

A Szalai József alapította Magyarországi Kárpát Egyesület indította el a környék turistaforgalmát. Megszervezte a tutajozást, vándorutakat létesített a Dunajec partján, melyek egy része ma már kiváló bicikliút is egyben. 

A tutaj irányítása szakértelmet kíván, „tutajoscsaládokban” e mesterség apáról fiúra száll; ennek ellenére csak vizsga letétele után adnak önálló vezetői engedélyt. A tutaj 5-6 méter hosszú, 40 centiméter magas oldalfalú csónakokból van összeállítva, melyet elöl, és hátul egy-egy fő irányít. Pár évtizeddel ezelőtt a „lecsurgó” tutajokat a partról húzva úsztatták fel

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!