hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 06. 17. (XX/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Terror és gyűlölet

Amerika történetének a szeptember 11-ei terrortámadás óta legsúlyosabb tömegmészárlása történt Orlandóban vasárnapra virradó éjjel egy melegbárban. A támadásban ötvenen vesztették életüket, és további ötvenhárman súlyosan megsérültek. Az FBI szerint a lövöldöző, Omar Mir Seddique Mateen az interneten radikalizálódott. Bár nincs kimutatható közvetlen kapcsolata egyetlen terrorszervezettel sem, sőt, egyesek szerint maga is a férfiakhoz vonzódott, és ezért gyilkolt. Mateen a támadás során az Iszlám Állam tagjának vallotta magát.

 Újra találkozott a rejtélyes elitcsapat

A huszadik század elementáris erővel rázta meg az emberiséget, melyet látva a társadalom egy befolyásos szegmense úgy gondolta, hogy a globális kihívásokra csak globális válasz adható. Ez vezetett az olyan szervezetek létrejöttéhez, mint például az ENSZ, a NATO, az EU, illetve az ennél homályosabb kezdeményezésekhez is, mint a Trilaterális Bizottság vagy a Bilderberg-csoport, mely cikkünk tárgyát is képezi.

Mellébeszélés - Az orlandói mészárlás és a politikai korrektség

Az orlandói mészárlás után az Egyesült Államokban politikai célokra is megkísérelték felhasználni a tragédiát. Bár a tények alapján egyértelműnek tűnik, hogy egy olyan tömeggyilkos követte el a bűncselekményt, aki hűséget esküdött az Iszlám Állam radikális iszlám terrorszervezetnek – miközben maga is sok szállal kötődött a melegközösséghez –, vannak, akik szívesen bevonnának másokat is felelősök sorába.

Hét iszlám országban halálbüntetés vár a melegekre

Miközben az amerikai baloldal igyekszik egy általános homofóbellenes hadjárattá változtatni az orlandói mészárlás okozta megrendülést és gyászt, gondosan hallgat arról, hogy ma a homoszexuálisokat üldöző országok sorában jelentős részt képviselnek a muszlim államok, halállal pedig kizárólag iszlám országok büntetik az egyneműek közötti szexuális kapcsolatot.

Kívűl tágasabb? - Mérlegen a jövő Nagy-Britanniában

Ha az események nem vesznek újabb fordulatot a következő napokban, Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és a parlament visszaveszi a Brüsszelnek átadott hatalmat. Bár gazdasági kérdésben a britek nincsenek igazán meggyőződve arról, hogy a kilépés előnyökkel jár majd, a többség azonban azt gondolja, hogy nemzetbiztonsági, határvédelmi és bevándorlási kérdések miatt jobb lesz a távozás.

Csatatér Franciaországban

A foci EB alatt is gyilkolni tudott az Iszlám Állam Franciaországban. Hiába a nagy biztonsági készültség, Párizs környékén egy iszlamista terrorista halálra késelt egy rendőrparancsnokot, majd túszul ejtette feleségét és 3 éves kisfiát. A francia különleges egységek végül agyonlőtték az elkövetőt, de a nőt már nem tudták megmenteni. A hatóságok a terrorveszély mellett a futbalhuligánokkal sem tudtak mit kezdeni a kontinensviadal indulásakor, a mérkőzéseket napokig zavargások kísérték. A „hab a tortán” pedig az újfent erőszakba torkolló munkaügyi reform elleni tüntetések voltak.

Belföld

Ció, áció, demonstráció

„Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék! Tanítanék” – állt azon a molinón, amelyet múlt szombaton a tanártüntetés élén vittek a szervezők. Az országos demonstráción a fővárosban becslések szerint 15-25 ezren vettek részt. Az akciódús tanév végeztével a tiltakozó pedagógusok, szülők és diákok úgy látják, nem sikerült a kormányt jobb belátásra bírni: lényegi kérdésekben, így a központi irányítás, a szakképzés, az egyentankönyvek, az óraszám vagy az érdemi egyeztetések terén semmilyen előrelépés nem történt.

Mi lesz a magyar gazdasággal, ha bezuhan Európa?

Az utóbbi években beinduló GDP-növekedés megtorpant. A kormány sem titkolja, hogy az unióból élünk, miközben Soros György most Európa hanyatlására alapoz. Mi lesz itt, ha Európa tényleg megzuhan, és még a kohéziós pénzek is kifújnak? És egyáltalán: milyen adatokra kell figyelnünk, ha ismerni akarjuk a gazdaság valós állapotát?

Ció, áció, demonstráció

„Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék! Tanítanék” – állt azon a molinón, amelyet múlt szombaton a tanártüntetés élén vittek a szervezők. Az országos demonstráción a fővárosban becslések szerint 15-25 ezren vettek részt. Az akciódús tanév végeztével a tiltakozó pedagógusok, szülők és diákok úgy látják, nem sikerült a kormányt jobb belátásra bírni: lényegi kérdésekben, így a központi irányítás, a szakképzés, az egyentankönyvek, az óraszám vagy az érdemi egyeztetések terén semmilyen előrelépés nem történt.

Mi lesz a magyar gazdasággal, ha bezuhan Európa?

Az utóbbi években beinduló GDP-növekedés megtorpant. A kormány sem titkolja, hogy az unióból élünk, miközben Soros György most Európa hanyatlására alapoz. Mi lesz itt, ha Európa tényleg megzuhan, és még a kohéziós pénzek is kifújnak? És egyáltalán: milyen adatokra kell figyelnünk, ha ismerni akarjuk a gazdaság valós állapotát?

Soós Zoltán: a kisebbségi lét felelősséggel jár

Romániában a június eleji önkormányzati választások részben magyar sikereket is hoztak. A választások most sem voltak pusztán politikai alapúak, sok etnikai konfliktust is újra kiéleztek. Így volt ez Marosvásárhelyen is, ahol egyedül Erdélyben a magyar pártok közösen támogatták Soós Zoltán muzeológust, aki az ötödik ciklusára készülő Dorin Florea legkomolyabb kihívója volt. A polgármesteri széket nem sikerült végül elnyerni, de a városban élő magyarok összefogása példát állíthat az egyre jobban széthúzó magyar pártoknak. Az ötgyerekes régész-muzeológus-politikus, aki elkötelezett lokálpatrióta, keresztény értékek alapján politizál, és egyik fontos kampánycélja a magyarok és a románok közötti konfliktus csökkentése volt. Soós Zoltánnal beszélgettünk sikerről és kudarcról. (2016. 06. 17.)

Hit és értékek

Elnökjelölt beültett chippel

Az amerikai elnökválasztáson a két nagy párt mellett harmadik párti jelöltek is indulhatnak, közöttük eddig Ross Perrot szerepelt a legjobban, aki 1992-ben közel húszmillió szavazatot gyűjtött. Idén a kiélezett verseny és a váratlan fordulatokkal tarkított kampány miatt újra nagy figyelem irányul a független jelöltekre, akik közül az egyik legizgalmasabb a magát a „Tudomány Jelöltjeként” aposztrofáló Zoltán István filozófus-üzletember. Mint lapunknak elmondta, ha Mark Zuckerberg és Elon Musk az ügy mögé áll, biztos abban, hogy 2020-ban egy IT-világból érkező jelölt fog győzni. A transzhumanista politikussal Budapesten beszélgettünk a Brain Bar rendezvényén.

HÁTTÉR

Gera: Élvezzük az Eb minden percét

A BBC Gera Zoltánt választotta az osztrákok elleni mérkőzés legjobbjának – ám a válogatott tapasztalt középpályása azt mondja, nem dicséretekkel akarnak jól lakni, hanem arra készülnek, hogy Izland ellen még jobban játszanak, mint az első mérkőzésen.

„Megmutatjuk, hogy az angolok kislányok”

Orosz futballhuligánok az X-Faktorhoz hasonló „tehetségkutatókon” választották ki azt a 150 „harcost”, akiket azután Franciaországba küldtek, hogy a rivális szurkolók ellen küzdjenek – állítja a brit The Sun című bulvárlap. Vajon mi mozgatja a véres összecsapásokat provokáló úgynevezett futballszurkolókat?

A jelek szerint Soros Kína és az EU összeomlására spekulál

Irányadó befektetők közül egyre többen vesznek fel olyan pozíciókat, amellyel egy újabb globális válság közeli bekövetkezésére fogadnak. Vajon az újabb „medvepiac” tényleg már a kapukat döngeti? Soros György szerint igen.

Népirtás egyenes adásban

A jazidik egy maroknyi, kurd etnikumhoz tartozó nép, amely nagyrészt az iraki Szindzsár-hegységben élt – egészen két évvel ezelőttig, amikor az Iszlám Állam különös kegyetlenséggel el nem űzte őket onnan. Bűnük nem volt más, mint hogy egy különös ősi – egyes kutatók szerint több mint 4000 éves – vallás követői. A jazidi monoteista hitvilágban keverednek a kereszténység, a zsidóság, a buddhizmus és a muszlim hit elemei is. A szélsőséges muszlimok ördögimádóknak hiszik őket, mivel Melek Távuszt, vagyis a Páva Angyalt, Isten főangyalát tisztelik. Kálváriájuk a szindzsári borzalmak óta is tart, az elmúlt héten például a dzsihádisták által élve elégetett jazidi nőkről készült videó szántotta fel a világhálót. Többek között erről is kérdeztük Spät Eszter vallástörténészt, aki korábban a Central European University (CEU) doktoranduszaként kezdte a jazidi kultúrát kutatni. Interneten keresztül adott interjúja kezdetén is éppen Észak-Irakban dolgozott.

Gyermekmentő családok

Vajon ki fogadna ma örökbe egy néma és vak cigány kisfiút? Vagy egy Down- szindrómás kisbabát? Esetleg három óvodáskorú roma testvérpárt? Magyarországon a mintegy húszezer gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek fele örökbe adható lenne, ámde három év felett már nem kellenek senkinek. A velük kapcsolatos előítéleteket oldja az a nemrég megjelent interjúkötet, melyben olyan szülők is megszólalnak, akik a legkitaszítottabbakat vállalták fel egy életre.

Csapataik harcban állnak

A katonai szakzsargon a könnyen támadható célpontokat puha célpontoknak nevezi. Az iszlám fundamentalizmus kihívásával szembenézni kénytelen Európa egyelőre nem veszi tudomásul, hogy háborúban áll. De éppen ezért úgy tűnik: a kontinens puhább célpont lett egy plüsspárnánál. Vajon közelebb viszi-e Európát a folyamatos fenyegetettség ahhoz, hogy szembe nézzen a valósággal?

Innovációs nagyhatalom?

Közismert, hogy Kína megunta a világgazdaságban eddig betöltött – rendszerint alárendelt – szerepét, és gazdaságát egy innovatív, versenyképes szintre szeretné feltornázni. Mi sem mutatja jobban a fenti állítás valós voltát, minthogy a Kínában kutatás-fejlesztésre fordított összegek olyan jelentős fejlett országok K+F büdzséjét haladják meg, mint az Egyesült Államok vagy éppen Japán.

Emlékezés 1956 mártírjaira

Ezerkilencszázötvennyolc június 16-án (ami hétfőre esett) hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A halálos ítéletet előző nap (vasárnap) 17 órakor hirdette ki a Legfelsőbb Bíróság „Népbírósági Tanácsa”, ellene nem lehetett fellebbezni.

KÁVÉSZÜNET

Magyar szív, német precizitás

30 év után először szerepelt nemzetközi tornán, és 44 év után először Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A bemutatkozás jobban talán nem is sikerülhetett volna, és nemcsak azért, mert a találkozót a jó és a gonosz meccseként aposztrofáló, kissé nagy mellénnyel pályára lépő osztrákokat megvertük kettő-nullra. Hanem azért is, mert végre egy önbizalommal teli, tudatosan és kedvvel játszó magyar válogatottat láthattunk.

Vele mindig történt valami

„Életem legnagyobb elismerése az volt, amikor egy kislány megkérdezte tőlem: Éva néni, hogy tetszett arra rájönni, hogy a gyerekek csak kicsik, de nem buták?” - mondta egy ízben a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom egyik kiváló képviselője. Csakhogy Janikovszky Éva életműve a felnőtteknek is szól, máig érdekes, aktuális, hiszen állandó témája a felnőtt–gyermek kapcsolat a sajátos élményeivel és konfliktusaival – egyszerűen nem tudott betelni ennek a viszonynak a boncolgatásával, a mindennapi dolgaink ironizálásával. Jellegzetes szemléletmódja, humora generációk meghatározó élménye, mert üzenetében fontos szerepet kap az őszinteség, a barátság, a munka és a játék.

Csodálatos állatok, varázslatos növények

Történt egyszer, talán most tavasszal, hogy egy elkötelezett magyar vállalkozás, a Nádland, kitalálta, és mivel mindenkinek tetszett, ezért meg is valósította, majd át is adta a Füvészkertben saját fejlesztésű természetfotós játszóterét, a mYnestet, amely a játékos ismeretszerzés zseniális eszköze. Az ügy mellé akkor Máté Bence, a világ leghíresebb magyar természetfotósa is nevét adta. Az átadóra a szervezők meghívták Bálint Györgyöt, mindenki Bálint gazdáját, és Telegdi Ágnes fotós-írót is. A két író szemé­-lyes találkozása olyan jól sikerült, hogy hamarosan egy közös gyerekkönyv írásába kezdtek, amelynek eredményeként megszületett a Csodálatos állatok-Varázslatos növények című gyerekkönyv Bálint gazda kertészeti tanácsaival kiegészítve.

Fényjáték az Alcsúti Arborétumban

A fővárostól mindössze negyven kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik Magyarország egyik legrégebbi angolkertje, mely negyven hektár természetvédelmi területen fekszik. Aki erre jár mostanában, ki ne hagyja az egyik legegyedibb látványosságot a szentjánosbogarak táncát, mely június 18-ától körülbelül két héten át tart!

Jól működik a családod?

Dr. Gary Chapman családterapeutaként az elmúlt években egyre inkább azzal szembesült, hogy a hozzá fordulók már kész diagnózist állítanak fel családi helyzetükről, hiszen sorra jelennek meg a könyvek, tanulmányok a működési zavarokkal küzdő családokról. A diszfunkcionális család fogalmát lassan mindenki ismeri, de nincs képünk arról, hogyan működik egy harmonikus család. Chapman úgy hiszi, hogy ha arra figyelünk, milyen a jó család, könnyebben válunk azzá, mintha a problémákat tanulmányozzuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!