hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Innovációs nagyhatalom?
Tudományos élet kínai módra

2016. 06. 24.
Közismert, hogy Kína megunta a világgazdaságban eddig betöltött – rendszerint alárendelt – szerepét, és gazdaságát egy innovatív, versenyképes szintre szeretné feltornázni. Mi sem mutatja jobban a fenti állítás valós voltát, minthogy a Kínában kutatás-fejlesztésre fordított összegek olyan jelentős fejlett országok K+F büdzséjét haladják meg, mint az Egyesült Államok vagy éppen Japán.

Kína rendíthetetlenül halad előre a kutatásfejlesztés terén: a tendencia a fejlett Nyugat számára akár aggasztó is lehet, hiszen így az innováció globális központja rövid úton áttevődhet Ázsiába és a Távol-Keletre – derül ki a 2015-ös Global Innovation 1000 című kiadványból. Kína emellett éves szinten több százezer új tudományos publikációt is felmutat, melyeknek minősége is folyamatosan javul.

Az angol nyelven publikált tudományos eredmények tekintetében már csak az Egyesült Államok előzi meg, ám a keleti ország outputja évről évre 20(!) százalékkal növekszik. A helyzet azonban még korántsem ideális: a Kínában megjelenő K+F tevékenység jelentős része nem belső forrásokból táplálkozik, és még a pártpolitika is rendszeresen beleszól a tudományos élet alakulásába.

Néhány hete Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke egy kutatóknak tartott pekingi konferencián a kormány újabb célkitűzéseit tolmácsolta a részvevőknek – tudósított nemrég a The Economist. Ezek szerint az országnak 2030-ra a világ vezető tudományos innovátorává kell válnia, sőt, a kommunista hatalomátvétel századik évfordulójára, 2049-re pedig Kínát domináns szereplővé kell tenni a globális tudományos életben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!