hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ció, áció, demonstráció
A tanévnek vége, a tiltakozások folytatódnak

2016. 06. 16.
„Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék! Tanítanék” – állt azon a molinón, amelyet múlt szombaton a tanártüntetés élén vittek a szervezők. Az országos demonstráción a fővárosban becslések szerint 15-25 ezren vettek részt. Az akciódús tanév végeztével a tiltakozó pedagógusok, szülők és diákok úgy látják, nem sikerült a kormányt jobb belátásra bírni: lényegi kérdésekben, így a központi irányítás, a szakképzés, az egyentankönyvek, az óraszám vagy az érdemi egyeztetések terén semmilyen előrelépés nem történt.

„A pedagógusok döntő többsége a párbeszédben és a közös munkában hisz, nem a politikai hergelésben, nem az utcai akciókban. Különösen felháborító, hogy azok akarják mindig utcára vinni a pedagógusokat, akik rendszeresen elutasították a párbeszéd lehetőségét és a kormány meghívását a Köznevelési Kerekasztalhoz (KK), amely a pedagógusokról és a gyermekekről szóló párbeszéd legeredményesebb fóruma” – állítja az EMMI köznevelési államtitkársága a lapunkhoz is eljuttatott közleményében, melyet szombaton, az évzáró tanártüntetéssel egyidejűleg adtak ki.

A minisztérium a KK egyik érdemeként említi a nevelést-oktatást segítő, nem pedagógus végzettségű alkalmazottak 10 százalékos béremelését (amúgy 2008 óta nem nőtt a bérük, többségük nettó 80 ezer körül keres havonta, ráadásul tankerületi fórumokon elhangzott, hogy ezt az emelést csak elbocsátásokkal lehet kigazdálkodni). Az EMMI levele kiemeli a pedagógus-béremelést is, és előrelépésnek tekinti a KLIK átszervezését, a NAT beígért egyszerűsítését, illetve a nyugdíjas pedagógusok helyzetének rendezését is.

„A kormány látszategyeztetéseket folytat, miközben végigviszi saját eredeti koncepcióját – ehhez mi nem kívánunk asszisztálni, hanem érdemi párbeszédet követelünk. A köznevelési törvény hétfőn elfogadott módosítójából továbbra is hiányzik a minisztérium bárminemű egyeztetési kötelezettségére vonatkozó passzus. Így a Köznevelési Kerek­asztalnak sincs semmilyen törvényi alapja, ez egy önkényesen összeállított grémium döntési jogkör nélkül. Miként Lázár János megfogalmazta: a kerek­asztal tárgyal, a kormány dönt. Törvényileg csak a sztrájkbizottsági tárgyalásokra kötelezhető a kormány, de azok megállapodásait sem veszi figyelembe” – mondta el lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A PDSZ egyébként a KK tagjait is a kerekasztal bojkottjára szólította fel, tekintve, hogy a kormány a KK szakbizottsági javaslatait az intézmények vegyes fenntartásának a kérdésében sem vette figyelembe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!