hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vele mindig történt valami
Idén lenne 90 éves Janikovszky Éva

2016. 06. 24.
„Életem legnagyobb elismerése az volt, amikor egy kislány megkérdezte tőlem: Éva néni, hogy tetszett arra rájönni, hogy a gyerekek csak kicsik, de nem buták?” - mondta egy ízben a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom egyik kiváló képviselője. Csakhogy Janikovszky Éva életműve a felnőtteknek is szól, máig érdekes, aktuális, hiszen állandó témája a felnőtt–gyermek kapcsolat a sajátos élményeivel és konfliktusaival – egyszerűen nem tudott betelni ennek a viszonynak a boncolgatásával, a mindennapi dolgaink ironizálásával. Jellegzetes szemléletmódja, humora generációk meghatározó élménye, mert üzenetében fontos szerepet kap az őszinteség, a barátság, a munka és a játék.

Kucses Éva Etelka Nametta néven született Szegeden 1926. április 23-án. Vezetéknevét csak később magyarosíttatta Kispálra. Szinte teljes gyermekkorát anyai nagyapja, Bartos Lipót könyv- és papírkereskedésében töltötte, mely Szegeden a Kárász utca Klauzál téri sarkán állt. Szintén gyakran vendégeskedett itt Móra Ferenc, aki szerkesztője volt a nagyapja által kiadott Gyermekek Világa című hetilapnak.

Kalandregénybe illő, fordulatos pálya

Szülei válása után Éva szépirodalmi vonzódását nevelőapja, Donászy Ferenc inspirálta tovább, aki a Délmagyarország zenei – és színikritikusa, és aki egyben a paprikanemesítő intézet igazgatója is volt. Középiskolai tanulmányait a Szent Erzsébet Leánygimnáziumban (a mai Tömörkény István Gimnázium elődjében) végezte, ahol édesanyja szüleinek 1944-es deportálása után – a származása miatt – megszégyenítették. Ennek következtében a fiatal lány idegösszeroppanást kapott, és csak a megszokottnál később, szeptemberben tudott leérettségizni. Amúgy tizenegy éves korától naplót vezetett, amibe módszeresen mindent lejegyzett: mit gondol, mit nem ért, vagy épp mi bántja. Életrajzírói szerint borzalmas volt számára a háború, ám mégis szeretettel emlékezett erre az időszakra, elvégre ekkoriban volt az első, másik nem iránti rajongása, méghozzá egy fuvolás fiú személyében, aki a szegedi színházi zenekarban játszott – így erre az időszakra tehető az első szerelem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!