hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fényjáték az Alcsúti Arborétumban

2016. 06. 24.
A fővárostól mindössze negyven kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik Magyarország egyik legrégebbi angolkertje, mely negyven hektár természetvédelmi területen fekszik. Aki erre jár mostanában, ki ne hagyja az egyik legegyedibb látványosságot a szentjánosbogarak táncát, mely június 18-ától körülbelül két héten át tart!

Alcsútdoboz a második világháború előtt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központjaként volt ismeretes.

A település területe azonban 1819-től József nádor (József Antal János osztrák főherceg) birtokába került, aki felismerve a Vértes hegység előterében fekvő völgyterület kedvező adottságait, művészi téralkotású, harmonikus tagolású kastélykertet alakított ki 1825-ben, és még ebben az évben külföldről hozatott ritka növényfajokkal telepítette azt be.

Munkáját fia, József Károly Lajos főherceg folytatta nagy szakértelemmel és szeretettel. Az 540 fajból álló növénygyűjtemény legszebb és legidősebb példányai között platánok, törökmogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsári ciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok is megtalálhatók, de nagy értéket képvisel a hárs, a juhar, a tölgy és a gesztenye fajok gyűjteménye is. A legkülönlegesebb fa, a 24 törzset nevelő óriástuja, amit gyakran az angol nyelvből átvett „vörös cédrusként” is emlegetnek. Magassága 55 méter, átmérője 3 méter 21 centiméter, életkora 130 év.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!