hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jelek szerint Soros Kína és az EU összeomlására spekulál
Lássuk a medvét!

2016. 06. 16.
Irányadó befektetők közül egyre többen vesznek fel olyan pozíciókat, amellyel egy újabb globális válság közeli bekövetkezésére fogadnak. Vajon az újabb „medvepiac” tényleg már a kapukat döngeti? Soros György szerint igen.

A világgazdasági folyamatokat követő szakemberek már hosszabb ideje figyelmeztetnek olyan makrogazdasági trendekre, amelyek mind arra utalnak, hogy a jelenleg tartó globális növekedési ciklus vége felé járunk, amelyet követően ínségesebb időszak következhet. Azt azonban egyelőre senki sem tudja biztosan, hogy mindez mikor realizálódhat, habár az elmúlt hetek, sőt, hónapok gazdasági hírfolyamait figyelve úgy tűnik, hogy sokkal közelebb van, mint azt gondolnánk.

A milliárdos befektető, Carl Icahn már év eleje óta azt rebesgeti, hogy a magas hozamú (és kockázatú) kötvények piacán a fájdalmas korrekció napja hamarosan elközeleg. Ezt eleinte sokan csak egy ügyes pszichológiai húzásnak tartották a részéről, amivel vélhetően azt szeretné elősegíteni, hogy a szóban forgó pénzügyi eszközökhöz olcsóbban hozzáférhessen, ám most úgy tűnik, hogy ennél sokkal többről van szó. Icahn cégének májusban nyilvánosságra hozott első negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a vállalat erre az időszakra túlnyomó többségében úgynevezett short pozíciókat vett fel, azaz az árak esésére „fogadtak”. Icahn – szakértők szerint – korábban még sosem vett fel ennyire szélsőségesen piacesésre játszó pozíciót, s tőle ez olyannyira minden előzmény nélküli, hogy a zerohedge.com elemzője ezt a húzását egyenesen „apokaliptikusnak” nevezte. Ahogy azt az Icahn Enterprises egyik igazgatója, Keith Cozza is kifejtette: az általuk felvett pozíció azt tükrözi, hogy ők sokkal inkább aggódnak amiatt, hogy a piac 20 százalékkal esni, hogysem 20 százalékkal nőni fog.

És ha egy nagy név még nem lenne elég, akkor kénytelenek vagyunk példaként említeni – némi érintettséggel – Soros Györgyöt is, aki nemrég újra visszatért az aktív üzleti életbe. A The Wall Street Journal (WSJ) egyik cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy Soros nemcsak hogy közel évtizednyi kihagyás után tér vissza a tőzsdeparkettre, hanem mindezt „az általa látni vélt elkövetkező gazdasági nehézségek jelentette haszonszerzési lehetőségek csábításának ösztönzésére” teszi. A helyzet komolyságát tovább emeli, hogy Soros most személyesen irányította azt a tranz­ak­ció-sorozatot, amelynek keretein belül részvényeket adott el és aranyba, illetve aranybányászattal foglalkozó vállalatok részvényeibe fektetett be, ismételten alátámasztva azon tradicionális befektetői elképzelés érvényességét, miszerint válságok idején az arany biztonságos menedéket nyújt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!