hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar szív, német precizitás
Storck felébresztette az alvó óriást?

2016. 06. 16.
30 év után először szerepelt nemzetközi tornán, és 44 év után először Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A bemutatkozás jobban talán nem is sikerülhetett volna, és nemcsak azért, mert a találkozót a jó és a gonosz meccseként aposztrofáló, kissé nagy mellénnyel pályára lépő osztrákokat megvertük kettő-nullra. Hanem azért is, mert végre egy önbizalommal teli, tudatosan és kedvvel játszó magyar válogatottat láthattunk.

„Angol–magyar döntő lesz az Eb-n. Már csak az a kérdés, hogy az angolok hogyan jutnak el odáig” – a magyar győzelem kapcsán született legújabb pesti vicc éppen olyan jól mutatja a néha a teljesen érthető, bár a válogatott előtt álló erőpróbák alapján talán már túlzottnak tűnő hazai lelkesedést, mint az, hogy a győzelem után a fővárosban gyakorlatilag megbénult a körút forgalma az ünneplés miatt. A túlzás nélkül össznemzeti lelkesedésen az sem változtat, hogy akadtak közszereplők, akik egészen odáig mentek, hogy a magyarok vereségét kívánták az Eb-n, hogy ezzel úgymond Orbán Viktor helyzetét tegyék nehezebbé.

A sokat emlegetett stadionépítéseknek – egyelőre – maximum közvetett hatása van a válogatott látványos feljavulására – utóbbi leginkább a német szakértelemnek és precizitásnak, illetve az ezt képviselő volt és jelenlegi szövetségi kapitányoknak, Dárdai Pálnak és Bernd Storcknak köszönhető. Miközben ugyanis a hazai bajnokság színvonala még mindig nem kevés kívánnivalót hagy maga után (például a nemzetközi kupaszereplések továbbra is látótávolságon kívül vannak), a válogatottat kvázi klubcsapatként kezelő és felkészítő szakemberek a – többnyire az NB I-ből és a német csapatok kispadjáról érkező – játékosokat kiválóan fel tudták gyorsítani, meg tudták erősíteni és össze tudták rakni.

Az európai futballszakma elitjéhez tartozó stáb a magyarok komoly lemaradását igyekszik pótolni többek között azzal, hogy a digitális technika vívmányait alkalmazva gyakorlatilag tudományos alapon foglalkozik a játékosokkal – egészen a személyre szabott étkezésig és regenerációig. De nemcsak a fizikai felkészítésről van szó, hanem a lelki kondicionálásról is. Ahogy Storck mondta egy interjúban: sikerült felébreszteni az alvó óriást. A mindig kimérten nyilatkozó szakember ezt nem nagyképűségből mondta: az osztrákok ellen egy magabiztos, nagy kedvvel játszó magyar válogatott lépett pályára. Ilyen szem­pontból Szalai Ádám gólja akár szimbolikusnak is tekinthető: a magyar edzőket korábban keményen kritizáló, ugyanakkor a válogatottban hosszú ideje gólképtelen csatár egy okos magyar támadás után ösztönösen lőtte a hálóba a labdát (ahogy mondta: Kleinheisler passza után nála „filmszakadás” volt).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!