hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kívűl tágasabb? - Mérlegen a jövő Nagy-Britanniában

2016. 06. 27.
Ha az események nem vesznek újabb fordulatot a következő napokban, Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és a parlament visszaveszi a Brüsszelnek átadott hatalmat. Bár gazdasági kérdésben a britek nincsenek igazán meggyőződve arról, hogy a kilépés előnyökkel jár majd, a többség azonban azt gondolja, hogy nemzetbiztonsági, határvédelmi és bevándorlási kérdések miatt jobb lesz a távozás.

Könnyen lehet, hogy mire megisszuk a reggeli kávénkat jövő pénteken, egy tagállammal kevesebb lesz az Európai Unióban. Míg az elmúlt hónapokban folyamatosan fej-fej melletti állást mértek a közvélemény-kutatók és elemzők, az elmúlt hetekben valami elmozdult. Egy hete az összes felmérés szerint országos szinten is többségbe kerültek a kilépés mellett voksolni szándékozók az Egyesült Királyságban. Először az The Independent című lap robbantott múlt pénteken: a lap számára végzett felmérés tíz százalék előnyt mutatott a kilépés mellett szavazók javára, 55-45 arányban. Ezt követően elkezdtek özönleni a további adatok, amelyek kisebb- nagyobb különbséggel – a legkisebb, mintegy egyszázalékos előnyt a The Telegraph által közölt mérések mutatják, a YouGov adatai viszont hetet – mind arra utalnak, hogy alig egy héttel a kilépésről szóló népszavazás előtt az ország nagyobbik része el akar szakadni az uniótól.  Regionális szinten nagy különbségek mérhetők: vannak olyan régiók, elsősorban Angliában, ahol a megkérdezettek hetven százaléka a kilépés mellett van. Sokkal gyengébb a kilépési szándék viszont Skóciában, ahol újra felmerült, hogy ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, akkor ők kilépnek az Egyesült Királyságból.
A kilépési szándék felerősödése annak fényében különösen érdekes fordulat, hogy a kampány során David Cameron és csapata éppen csak azt nem állította, hogy a kilépést követően azonnal sötétség lesz és éhínség. Ezenkívül azonban minden veszélyt felsorolt: a franciák azonnal felszámolják a határt Calais-ban, és az ottani bevándorlókat kénytelenek lesznek Doverben fogadni, a nyugdíjasok elvesztik a nyugdíjukat, az ország kevésbé hatékonyan tud megbirkózni a terrorveszéllyel, és még hosszasan lehet sorolni.  
David Cameron és a bennmaradás melletti kampány az elmúlt hónapokban végig arra a félelemre épített, hogy a kilépést követően vissza kell majd metszeni a jóléti intézkedéseket, mivel a közös piacról való kilépés következtében a gazdaság teljesítménye jelentősen vissza fog esni. George Osborne pénzügyminiszter a héten azt jelentette be, hogy Brexit esetén egy harmincmilliárd fontos lyukat kell majd betömni, ami megszorításokat, adóemeléseket jelent majd. Osborne szerint kénytelenek lesznek a jövedelemadót két százalékkal, az örökösödési adót pedig öt százalékkal megemelni. Mindemellett növekedni fog az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója is.

Pánikroham

Mindez persze rémisztően hangzik, és sokan úgy vélik, hogy a bennmaradás mellett kampányolva a kormány a múlt péntek óta pánikrohamot kapott. Első ránézésre ugyanis Osborne számai nem tűnnek reálisnak, Nagy-Britannia ugyanis nettó befizető az Európai Unióban, így a kilépés következtében több pénznek kell maradnia a kasszában. A számokról mellesleg egyik tábornak sem sikerült meggyőznie a közvéleményt – mindkét oldal tetszése szerint mutatott fel gazdasági adatokat. Alan Johnson például, aki Gordon Brown kormányában volt miniszter, azt állította, hogy a brit munkavállalók kétharmada dolgozik az EU-piacra. A The Daily Telegraph és a Full Fact intézet adatai szerint viszont ez a szám csak 15 százalék körüli. George Osborne és David
Cameron azt vetítették előre, hogy a kilépés miatt 2030-ra a brit családok 4300 fonttal kevesebbett fognak keresni, egy európai nyaralás pedig már jövőre 230 fonttal többe kerül majd. Ezeket az állításokat viszont nagyon nehéz már igazolni: megint csak a negatív kampány részének tekinthetők.
A nagy közös piacról való kilépés azonban természetesen járhat komoly negatív következményekkel, a kilépés mellett kampányolók ugyanakkor egy Norvégiához hasonló együttműködést képzelnek el az Európai Unióval, amely tulajdonképpen nemcsak a britek, hanem az EU érdeke is.
A gazdasági visszaeséstől való félelem továbbra is erős. A The Daily Telegraph felmérése szerint az emberek 48 százaléka úgy véli, hogy a bennmaradás erősíti a gazdaságot, szemben azzal a 37 százalékkal, akik úgy vélik, hogy azzal a kilépés jár majd gazdaságélénkítő hatással. Közelebb vannak azok a vélemények, amelyek azt latolgatják, hogy a kilépés vagy a maradás teremt több munkahelyet. A megkérdezettek 41 százaléka gondolta úgy, hogy a maradás következtében lesznek majd új munkahelyek, míg 38 százaléka látja úgy, hogy inkább a kilépés serkenti majd a munkaerőpiacot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!