hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terror és gyűlölet
Újabb brutális merénylet Amerikában

2016. 06. 16.
Amerika történetének a szeptember 11-ei terrortámadás óta legsúlyosabb tömegmészárlása történt Orlandóban vasárnapra virradó éjjel egy melegbárban. A támadásban ötvenen vesztették életüket, és további ötvenhárman súlyosan megsérültek. Az FBI szerint a lövöldöző, Omar Mir Seddique Mateen az interneten radikalizálódott. Bár nincs kimutatható közvetlen kapcsolata egyetlen terrorszervezettel sem, sőt, egyesek szerint maga is a férfiakhoz vonzódott, és ezért gyilkolt. Mateen a támadás során az Iszlám Állam tagjának vallotta magát.

A támadást szombaton hajnali kettőkor indította el Omar Mateen, aki egy AR–15-ös típusú félautomata fegyverhez hasonló lőfegyverrel és egy kézi lőfegyverrel elkezdte halomra lőni a Pulse melegbárban tartózkodó mintegy háromszázötven vendéget. A bárban aznap éjjel egy melegfesztivál részeként latin estet tartottak, ami miatt sokkal inkább tele volt, mint máskor. A túlélők közül többen elmondták, hogy az első lövéseket a show részének tartották. Az interneten megjelentek az áldozatok és családtagjaik közötti üzenetváltások is, amelyek szerint többen a mosdóban próbáltak menedéket találni, ahová a támadó is bezárkózott, mintegy harminc embert túszul ejtve. A rendőrök próbáltak tárgyalni vele, de miután világossá vált, hogy a férfi szándéka az, hogy mindenkit megöljön, betörték az ajtót, és lelőtték a támadót. Hajnali öt körül a rendőrség különleges egysége egy Bearcat járművel áttörte a mosdó falát, kiszabadítva a bent rekedt túlélőket. Ennek ellenére ötven halálos áldozatot követelt a támadás, és az ötvenhárom sérült közül többen még mindig válságos állapotban vannak.

Mateen a támadás előtt felhívta a rendőrségi segélyhívót, és saját magát az Iszlám Állam tábornokának nevezte.

A terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért, viszont a nyomozás eddigi eredményei alapján valós kapcsolat nem állt fenn az Iszlám Állam és a floridai biztonsági őr között. A férfi köztudottan szimpatizált az Iszlám Állammal, és két alkalommal is folyt ellene FBI-vizsgálat, először 2013-ban, majd 2014-ben. A vizsgálatok során viszont az FBI képtelen volt konkrét kapcsolatot kimutatni Mateen és a szervezet között, így nem került sor vádemelésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!