hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emlékezés 1956 mártírjaira
Mészáros István írása

2016. 06. 27.
Ezerkilencszázötvennyolc június 16-án (ami hétfőre esett) hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A halálos ítéletet előző nap (vasárnap) 17 órakor hirdette ki a Legfelsőbb Bíróság „Népbírósági Tanácsa”, ellene nem lehetett fellebbezni.

A kommunista hatalom bosszúját szolgáló konstruált per egy héten át (június 9-től június 15-ig) tartott, zárt ajtók mögött. A közvélemény csak a kivégzés másnapján, a Népszabadság című napilapban közzétett igazságügyi minisztériumi közleményből értesült a végkifejletről. Ekkor már több mint másfél éve zajlott a forradalom és szabadságharc leverését követő kegyetlen megtorlás, aminek során csak a vérbíróságok ítéletei alapján több mint 200 személyt végeztek ki. Még 1961-ben is sor került kivégzésre!

A kivégzetteket titokban, megjelöletlen sírokba temették el, a végtisztesség megadása csak 1989-ben vált lehetségessé. A megtorlás perei közül a Nagy Imre-per vált a leginkább jelképessé.

A moszkovita Kádár-rezsim ugyanis a törvényes miniszterelnök, a honvédelmi miniszter, továbbá a forradalmi újságírást személyében szimbolizáló újságíró elítélésével magát a forradalmat ítélte halálra. A közvélemény szemében pedig Nagy Imréék elítélése vált a megtorlás összes többi perének és áldozatának szimbólumává. Június 16-án tehát a megtorlás minden áldozatára emlékezünk. Az 1990-es szabad választások után csaknem két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nyil­vánosság 2008-ban végre megismerhesse a Nagy Imre-per dokumentumait. A hazaárulással és tömeggyilkossággal megalapozott pártállami rendszer fenntartását szolgáló besúgóhálózat ügynökeinek névsorát viszont még ma sem ismerhetjük meg, és ez szégyen! (MIL)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!