hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emlékezés 1956 mártírjaira
Mészáros István írása

2016. 06. 27.
Ezerkilencszázötvennyolc június 16-án (ami hétfőre esett) hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A halálos ítéletet előző nap (vasárnap) 17 órakor hirdette ki a Legfelsőbb Bíróság „Népbírósági Tanácsa”, ellene nem lehetett fellebbezni.

A kommunista hatalom bosszúját szolgáló konstruált per egy héten át (június 9-től június 15-ig) tartott, zárt ajtók mögött. A közvélemény csak a kivégzés másnapján, a Népszabadság című napilapban közzétett igazságügyi minisztériumi közleményből értesült a végkifejletről. Ekkor már több mint másfél éve zajlott a forradalom és szabadságharc leverését követő kegyetlen megtorlás, aminek során csak a vérbíróságok ítéletei alapján több mint 200 személyt végeztek ki. Még 1961-ben is sor került kivégzésre!

A kivégzetteket titokban, megjelöletlen sírokba temették el, a végtisztesség megadása csak 1989-ben vált lehetségessé. A megtorlás perei közül a Nagy Imre-per vált a leginkább jelképessé.

A moszkovita Kádár-rezsim ugyanis a törvényes miniszterelnök, a honvédelmi miniszter, továbbá a forradalmi újságírást személyében szimbolizáló újságíró elítélésével magát a forradalmat ítélte halálra. A közvélemény szemében pedig Nagy Imréék elítélése vált a megtorlás összes többi perének és áldozatának szimbólumává. Június 16-án tehát a megtorlás minden áldozatára emlékezünk. Az 1990-es szabad választások után csaknem két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nyil­vánosság 2008-ban végre megismerhesse a Nagy Imre-per dokumentumait. A hazaárulással és tömeggyilkossággal megalapozott pártállami rendszer fenntartását szolgáló besúgóhálózat ügynökeinek névsorát viszont még ma sem ismerhetjük meg, és ez szégyen! (MIL)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!