hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapataik harcban állnak
Aszimmetrikus hadviselés Európa ellen

2016. 06. 24.
A katonai szakzsargon a könnyen támadható célpontokat puha célpontoknak nevezi. Az iszlám fundamentalizmus kihívásával szembenézni kénytelen Európa egyelőre nem veszi tudomásul, hogy háborúban áll. De éppen ezért úgy tűnik: a kontinens puhább célpont lett egy plüsspárnánál. Vajon közelebb viszi-e Európát a folyamatos fenyegetettség ahhoz, hogy szembe nézzen a valósággal?

Besenyő János ezredes, Az Iszlám Állam című könyv társszerzője szerint évek óta folyik a radikális iszlám háborúja Európa ellen, ahol az épp az iszlamisták által kirobbantott háborúban otthonukat elvesztett menekülők közé vegyült dzsihádisták töltik be az ötödik hadoszlop szerepét. Túlzás lenne a háború emlegetése? Egyáltalán nem, de az európai közgondolkodásban még a hagyományos háborús felfogás az uralkodó. Eszerint a háborút katonák vívják, a civil szférától elválasztott módon és helyen. Pedig a második világháborúban éppen az európai lakosság tapasztalhatta meg tömegméretekben először a történelem során, hogy a hátország többé nem érintetlen a harcoktól, épp ellenkezőleg: a katonai műveletek kiterjesztése a lakosságra éppenhogy a társadalom demoralizálását célozza.

Tizenöt éve tart a háború

2001. szeptember 11-én új időszámítás kezdődött, alapvetően megváltozott a hadviselés jellege is. Az új kihívásokra azonban mindezidáig nem született biztos recept. A terrorizmus elleni globális háború a mai napig képtelen tartós eredmények felmutatására, dacára a beleölt dollárbilliárdoknak. Számbeli és technikai fölény ide vagy oda: pár tízezer radikális világszerte sikerrel terrorizál komplett társadalmakat. Az ilyen új típusú háború döntően civil környezetben, civilek ellen zajlik, és – legalább az egyik oldalon – civilek által folyik. Legtipikusabb megnyilvánulása a terrorizmus: a célkeresztben többé nem kemény katonai célpont áll, hanem a társadalom egésze. Nincs többé front meg hátország, a határok elmosódnak. A hivatásos katonai kultúra ellentéte ez: decentralizált és önszervező – alig van ellene hatásos védelem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!