hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Megmutatjuk, hogy az angolok kislányok”
Mi motiválja a huligánokat?

2016. 06. 16.
Orosz futballhuligánok az X-Faktorhoz hasonló „tehetségkutatókon” választották ki azt a 150 „harcost”, akiket azután Franciaországba küldtek, hogy a rivális szurkolók ellen küzdjenek – állítja a brit The Sun című bulvárlap. Vajon mi mozgatja a véres összecsapásokat provokáló úgynevezett futballszurkolókat?

Két, egyenként tucatnyi fiatalból álló csapat ront egymásnak egy erdőszélen, puszta kézzel, miközben a szervezők oroszul buzdítják őket, és videóra veszik a történteket. Bő két perc múlva a társaság egyik fele a földön fekszik, néhányan rémisztően mozdulatlanul. A sokkoló felvételek egyike a The Sun cikkében is szerepel, mintegy alátámasztva a lap információját, miszerint ilyen és hasonló összecsapások során választották ki azokat a huligánokat, akik miatt az orosz válogatottat az UEFA kitiltotta az Európa-bajnokságról – igaz, a döntést felfüggesztették a következő stadionon belüli balhéig. Jóllehet azonnal pro és kontra szövődtek a politikai összeesküvés-elméletek azzal kapcsolatban, hogy mi lehet mindezzel a célja Vlagyimir Putyinnak, az orosz huligánok ennél pragmatikusabban közelítették meg a kérdést: „azért jöttünk, hogy bebizonyítsuk, hogy az angolok kislányok, akik nem tudnak harcolni” – mondta egyikük. A kérdés már csak az, hogy – nemzeti hovatartozástól függetlenül – mi motiválja ezeket az ön- és közveszélyes „szurkolókat”.  

„Mi az oroszokkal csak egyszer találkoztunk, amikor a Szpartak Moszkva ellen játszottunk 1996-ban. A meccs után százötvenen mentünk negyven oroszra, mégis bajban lettünk volna, ha nem avatkoznak közbe a rendőrök” – elevenítette fel emlékeit a Heteknek Hamza Sándor, aki 15 évet húzott le a Fradi 16-os szektorában. Az időközben megtért egykori huligán szerint azóta az oroszok csak erősödtek – mármint a „szurkolók” –, sokan közülük napi 5-6 órát edzenek, és a verekedések idején nem isznak alkoholt. Sőt, a világhálóra rendre felkerülnek olyan felvételek, amelyeken különböző klubok „harcosai” esnek egymásnak „szabályozott” keretek között. Sanyi szerint az ultrák küzdelme éppen olyan verseny, mint ami a zöld füvön zajlik, csak éppen véresen komoly: az nyer, akinek több embere marad állva.

Ami a franciaországi eseményeket illeti, a volt huligán úgy véli, az oroszok részéről előre megtervezett „kommandós akciót” láthattunk. Ő úgy hallotta, hogy nem 150, hanem 400-500 olyan orosz huligán utazott Franciaországba, akik egy évig edzettek az Eb-re.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!