hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népirtás egyenes adásban
Interjú Spät Eszter vallástörténésszel

2016. 06. 24.
A jazidik egy maroknyi, kurd etnikumhoz tartozó nép, amely nagyrészt az iraki Szindzsár-hegységben élt – egészen két évvel ezelőttig, amikor az Iszlám Állam különös kegyetlenséggel el nem űzte őket onnan. Bűnük nem volt más, mint hogy egy különös ősi – egyes kutatók szerint több mint 4000 éves – vallás követői. A jazidi monoteista hitvilágban keverednek a kereszténység, a zsidóság, a buddhizmus és a muszlim hit elemei is. A szélsőséges muszlimok ördögimádóknak hiszik őket, mivel Melek Távuszt, vagyis a Páva Angyalt, Isten főangyalát tisztelik. Kálváriájuk a szindzsári borzalmak óta is tart, az elmúlt héten például a dzsihádisták által élve elégetett jazidi nőkről készült videó szántotta fel a világhálót. Többek között erről is kérdeztük Spät Eszter vallástörténészt, aki korábban a Central European University (CEU) doktoranduszaként kezdte a jazidi kultúrát kutatni. Interneten keresztül adott interjúja kezdetén is éppen Észak-Irakban dolgozott.

Irak nem túl biztonságos, nemrég például tizennyolc síita zarándokot robbantottak fel a fővárosban. Ön mit tapasztal jelenleg?

– Az iraki kurd régióban tartózkodok, ami ha jogilag nem is, gyakorlatban egy másik ország, nem tartozik Bagdad alá, és teljesen biztonságos. Nagyon ritkák a terrorcselekmények, és a belső határt is szigorúan ellenőrzik. A jazidik miatt jöttem ide. Most van az úgynevezett szentélybúcsúk időszaka.

A jazidik hitvilága miért ennyire „bizarr” a keresztények és a muszlimok számára is, ha mindkét vallás elemeit ötvözi?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!