hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 12.22. (XXI/51-52) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Összeomlás vagy megváltás?

Giulio Meotti a római Il Foglio, a Gatestone Intézet és az izraeli Arutz Sheva publicistája és szerzője. A konzervatív újságírót a bevándorlásról, az iszla­mizá­cióról és a közel-keleti eseményekről kérdeztük.

A vízválasztó – Így reagált a világ

Alaposan felkavarta a nemzeteket Donald Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése. A reakciók azonban sok mindent elárulnak arról, milyen bonyolult folyamatok zajlanak a muszlim világon belül.

Ez volt az év 2017 a világpolitikában

1. Egyesült Államok Az elmúlt év Amerikában Donald Trump elnökségéről és az ország megosztottságáról szólt. Miközben a januárban beiktatott elnököt a gazdasági szereplők (és a tőzsde), valamint a konzervatív tábor pozitívan, az ország „demokrata” fele negatívan fogadta. A Fehér Házban továbbra is súlyos problémát jelentenek a személyi és ideológiai ellentétek, miközben Trump egy sor frontot nyitott a külpolitikában Jeruzsálemtől Phenjanig. Az alabamai szenátorválasztáson elszenvedett vereség jól jelzi a bizonytalan hátországot, mindemellett az év végén megfogalmazott nemzetvédelmi célkitűzések (radikális iszlám, Irán, orosz–kínai befolyás) fényében a következő esztendő is hatalmas fordulatokat rejthet magában. Főleg, hogy jövőre félidei választásokat is tartanak az országban.

Belföld

A gyerek mint kampányeszköz

Karácsony közeledtével egyre több az – esetenként egészen abszurd helyzetekben – gyerekek társaságában fotózkodó politikus. Mit kell eltűrnie a szülőknek, a gyerekeknek és az oktatási intézményeknek az adott esetben hatalmi helyzetben lévő közszereplőktől?

A Jobbik és a kérdőjelek

„Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzetiszocialisták, de demokraták sem vagyunk” – jelentette ki a Jobbik eszmeiségéről Vona Gábor elnök 2012 januárjában a párt évindító rendezvényén. Ugyanaz a Vona Gábor, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a párt 2017. december 15-ei tüntetését, ahol szerinte a résztvevők a demokráciáért demonstráltak.

Megszegett ígéretek

„Szülőföldünkön magyarként megmaradni – ez az, ami számunkra fontos”– mondta az RMDSZ elnöke a Bornemisza Péter Gimnáziumban megrendezett Magyar Önrendelkezés Napján.

Hit és értékek

Jézus és Jeruzsálem

Szereti az Úr Cijjónnak kapuit, jobban, mint Jákob minden hajlékát – írja a zsoltáros, és valóban: Isten szeretete Jeruzsálem iránt végigvonul a Biblián. De vajon miként érzett Jézus a város iránt, ahol kivégezték Őt?

Íme a megdicsőült ember!

Az angyal a nyájukat őrző pásztoroknak azt mondta, hogy nagy örömöt hirdet, mert megszületett a megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Jézus születésével kapcsolatban nem az a legfontosabb kérdés, hogy ez mikor, hanem hogy miért történt. Nézzünk néhány tényt ezzel kapcsolatban.

HÁTTÉR

Ők még nem érzik, hogy jobban élünk

Hazánkban kiugró mértékű a gyerek­szegénység, s a legszegényebbek a legkevésbé láthatók és elérhetők. A nélkülözés mintegy félmillió kiskorút sújt különböző mértékben. Bár az életszínvonal nő, a társadalom legalján ez még nem érzékelhető.

Jeruzsálemet csak Izrael tudja megmenteni

A Jerusalem Center for Public Affairs szervezet igazgatóját, volt izraeli diplomatát  az amerikai béketervről és Jeruzsálem státuszáról kérdeztük. (2017. 12.22.)

Európa önmegsemmisítő módban

Európa még ebben a generá­cióban megszűn­het Európának lenni, az európai ember pedig elve­szítheti az egyetlen olyan helyet a Földön, ahol ma még otthon érzi magát – figyelmeztet a brit Douglas Murray új könyvében.

Palesztin abszurd - Riport a Gázai övezetből

A skoda lefullad. A sofőr kétszer is rányom a slusszkulcsra, hangosan felsír az önindító. A motor beindul. Gázaváros felé fordulunk. „A Burak menekült­tábor köszönti Önt” felirat fogad. A palesztin kommunista párt központjába tartunk.

„Nem félelemből cselekszünk”

Egy nemzetközi szakmai konferencia résztvevőjeként érkeztem idén Isztambulba. Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő városban színes kavalkád fogadott, ami az 1990-es években még ennél is sokrétűbb lehetett, mivel a lakosság 50 százaléka akkor még nem muszlim volt. Ma már alig élnek itt olyanok, akik valamilyen vallási kisebbséghez tartoznak. A Taksim téri masszív rendőri jelenléten kívül nem érzékeltem semmilyen feszültséget, míg meg nem ismertem a helyiek tapasztalatait.

Félelem és reszketés

Ahol hatalom van, ott most rettegés van. A világhíres cégtáblák mögött, az egykor művészetnek hívott szórakoztatóipar döntéshozó-alkotó székeiben ülve ma vacogás és erős verejtékezés feltételezhető. Az eddig a kamerák kereszttüzében szívesen sütkérező Népszerűek és Befolyásosak kézfeje most, év végén elfehéredik a vastagfalú pohárkák szorongatása közben.

Úrilány a fazekak között

Az ínyenceknek szóló, gyö­nyörű ételalbumokat a könyvespolcukon tartják az emberek, míg F. Nagy Angéla szakácskönyveit a konyhájukban nyűvik el, amire ő – ismerői szerint – mindig is büszke volt. Örkény egykori felesége, a magyar szakácskönyv-irodalom „Horváth Ilonája” nemzedékeket tanított meg arra, miként lehet a szegénységet és a gazdagságot is stílusosan megélni.

Boldog, aki a nyomorultra gondol

A bibliai Dávid király szavai ezek, aki egyik zsoltárában több versszakon át sorolja a jótékonyság emberi életre gyakorolt pozitív hatásait. Valóban felemelő érzés másokon segíteni.

KÁVÉSZÜNET

Sporttudomány és gyakorlat

Edzőként magyar bajnok, szövetségi kapitányként világbajnoki ezüstéremig vezette úgy a férfi, mint a női kézilabda válogatottat. A hölgyekkel Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes. Ma a Testnevelési Egyetem rektora, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Megérteni az óceán szavát - Interjú Fa Nándor szólóvitorlázóval

„A tengeren megértettem a léptéket: hogy mekkora a világ, és benne micsoda az ember. Rájöttem, hogy a cizellálás, a dolgok túlbonyolítása nem feltétlenül jelent továbblépést a filozófiában, úgyhogy kezdtem visszakoptatni a világképem éleit a gömb forma felé.”

Valami egészen új az elektronikus zenében

Tom WADE Shepherd GOD CREATED című zenei albuma egy epikus kaland, amely egy olyan utazásra hív bennünket, ahol a tér és az idő pár pillanatra elvész. Kutakodni kezdtem, hogy kiről is van szó, és nagy csodálkozásomra kiderült: az eddig ismeretlen szerző mögött a Hit Rádióból ismert műsorvezető, Pásztor Tamás áll.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!