hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ők még nem érzik, hogy jobban élünk
Élen járunk a gyerekszegénységben

2017. 12. 21.
Hazánkban kiugró mértékű a gyerek­szegénység, s a legszegényebbek a legkevésbé láthatók és elérhetők. A nélkülözés mintegy félmillió kiskorút sújt különböző mértékben. Bár az életszínvonal nő, a társadalom legalján ez még nem érzékelhető.

Nemrég szivárgott ki a hír egy minisztériumi rendelettervezetről, mely szerint civil szervezetek és politikai pártok nem szervezhetnek a jövőben közterületeken ételosztást, csak egyházi, önkormányzati és állami szervezetek. Az EMMI lapunkhoz is eljuttatott válaszközleményében nem tért ki az ételosztó szervezetek körének szűkítésére, viszont tájékoztatott az ételosztások állami lehetőségeinek kibővüléséről. Eszerint egy megemelt, 34 milliárd forintos program keretében 4000 hajléktalan napi ebédeltetése mellett országosan 86 helyen napi 85 000 adag meleg ételt osztanak szét népkonyhákon, illetve 12 ezer rászorulón segítenek élelmiszercsomagokkal a legszegényebb megyékben. Ez mindössze százezres nagyságrendű ellátottat jelent, tehát a legszegényebbek közel egymilliós táborának eléréséhez az állam mellett szükség van civil segítségre is.

Lapunk által megkérdezett aktivisták szerint a rendelettervezet megalkotásában az is közrejátszhatott, hogy kormányoldalon a kampányidőszakban mellőzni szeretnék a „látványrendezvényeket”, a kígyózó utcai sorok és ételosztások látványát. A különféle civil szervezetek a kialakult gondozotti körüket továbbra is ellátják, de nyilvános ételosztásra nehezebb engedélyt kapni.

A karácsony az ételosztások és adománygyűjtések kiemelt szezonja, s ilyenformán jelentős mértékben hozzájárul nemcsak a szegények, hanem az őket segítő, többnyire pótolhatatlan munkát végző társadalmi szervezetek túléléséhez is. „A karácsony előtti időszak mindig nagyon zsúfolt az Igazgyöngyben. Ilyenkor kapjuk a legtöbb céges és magánadományt, ilyenkor mindenki szívesebben segít a szegényeken, a rászorulókon. Főleg a gyerekeken. Ahogy nő az alapítvány ismertsége, úgy nő a támogatók száma, és a hozzánk segítségért fordulóké is” – írja legutóbbi blogbejegyzésében L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője, megköszönve az évről évre növekvő felajánlásokat. Mint írja, számos partneriskola – főként a fővárosból – gyűjtött nekik játékokat, rengeteg nyugdíjastól kaptak Erzsébet-utalványokat és egyéb adományokat, továbbá nagyon sokat számít nekik, hogy a céges felajánlások egy részét az alapműködésükre tudják fordítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!