hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa önmegsemmisítő módban
Az identitásválság és a „befogadó” kultúra

2017. 12. 21.
Európa még ebben a generá­cióban megszűn­het Európának lenni, az európai ember pedig elve­szítheti az egyetlen olyan helyet a Földön, ahol ma még otthon érzi magát – figyelmeztet a brit Douglas Murray új könyvében.

A 2017-es kiadású Európa különös halála – bevándorlás, identitás, iszlám (The Strange Death of Europe – Immigration, Identity, Islam) egy éppen öngyilkosságot elkövető kontinens és kultúra korrajza. A csökkenő gyermekvállalási kedv, a tömeges bevándorlás, egy identitási krízis és az önvád légkörében élő európai ember önmegsemmisítő módba kapcsolt.

Murray szerint sokkoló, hogy Európa már nem akarja reprodukálni önmagát. Nem akar harcolni és nem akar érvelni a saját maga védelmében. Mintha a hatalomban lévők számára közömbös lenne, hogy az európai ember, az európai kultúra elvész-e örökre. Egyesek mintha már döntöttek is volna arról, hogy magát a népet kell feloszlatni és újat választani a helyébe (ahogyan erről Bertold Brecht írt versében).

Mindezt két, egymással összefüggő jelenség váltotta ki. Az egyik az Európába történő tömeges bevándorlás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!