hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megérteni az óceán szavát - Interjú Fa Nándor szólóvitorlázóval

2017. 12. 29.
„A tengeren megértettem a léptéket: hogy mekkora a világ, és benne micsoda az ember. Rájöttem, hogy a cizellálás, a dolgok túlbonyolítása nem feltétlenül jelent továbblépést a filozófiában, úgyhogy kezdtem visszakoptatni a világképem éleit a gömb forma felé.”

Az óceáni szólóvitorlázásban számomra az a legérdekesebb, hogy bizonyos értelemben teljesen szembemegy a mai korszellemmel. Az emberek többsége menekül az egyedülléttől – márpedig a Földön aligha lehet jobban egyedül az ember máshol, mint az óceánon…

– Egyedül van az ember, de nem magányos – csak egyetlen alkalommal éreztem magam annak, de az sem a vízen volt, hanem egy metropoliszban. Az első föld körüli utunk során néhány hónapot egyedül kellett eltöltenem Sydney-ben: körbevett a tömeg, nyüzsgött a város, de nem volt senkim, akihez szólhattam volna egy jó szót. Szerencsére ez csak egyetlen hétig tartott, utána sikerült munkát találnom, és valamennyire beilleszkednem az ottani életbe. 

A vízen vállaltan, céllal vagyok egyedül, van feladatom – ez nagy különbség a magány céltalanságához képest. Annak a magyarázata pedig, hogy miért a szólóteljesítményt választottam, egyszerű: szerettem ugyan csapatban dolgozni, de abban, amiért a leginkább lelkesedtem, nem voltak társaim.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!