hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszegett ígéretek
Kelemen Hunor az erdélyi autonómia-törekvésekről

2018. 01. 18.
„Szülőföldünkön magyarként megmaradni – ez az, ami számunkra fontos”– mondta az RMDSZ elnöke a Bornemisza Péter Gimnáziumban megrendezett Magyar Önrendelkezés Napján.

 

Erdély Romániához csatolása századik évfordulójának közeledte és a határon túli magyarság helyzete kapcsán az RMDSZ elnöke szerint a múlt tanulságait már levontuk, ezekből tanulva a jövő építésére kell fókuszálni. Kelemen Hunor úgy látja: a kommunizmus bukását követően Romániában történtek komoly előrelépések a kisebbségi jogok érvényesülése terén, a képet viszont árnyalja a jelenlegi politikai helyzet, melyben a már megszerzett jogok garantálásáért kell lobbizni. A kulturális önrendelkezési jogok szélesítésre tett törekvések idén egye­nesen magyarellenességbe csaptak át. Kelemen úgy látja, hogy az értékválság ma Romániában minden területen tetten érhető – csak minőséggel lehet kikeveredni ebből.

Emellett a magyar autonómiatörekvések egyik legnagyobb gátja az, hogy a románok ez alatt területi elszakadást is értenek, míg a magyarok kulturális és területigazgatási jogaikat szeretnék nagyobb mértékben gyakorolni. A száz év tanulságait is eltérően értelmezik az államalkotó nemzetek, Kelemen szerint épp ezért érdemes lenne párbeszédet folytatni, és különböző uszítások helyett meg kellene ismerni a magyar és román álláspontot is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!