hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeomlás vagy megváltás?
Interjú Európa válságáról és jövőjéről

2017. 12. 21.
Giulio Meotti a római Il Foglio, a Gatestone Intézet és az izraeli Arutz Sheva publicistája és szerzője. A konzervatív újságírót a bevándorlásról, az iszla­mizá­cióról és a közel-keleti eseményekről kérdeztük.

Donald Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentése nagy vihart kavart az elmúlt hetekben. Mi a véleménye az amerikai döntésről?

– Ez egy történelmi, igaz és bátor döntés. Jeruzsálem már 1950 óta Izrael fővárosa, és több mint háromezer éve a judaizmus bölcsője. Csak 1948 és 1967 között volt megosztva szögesdróttal és aknamezővel a jordán fennhatóság alatt, amikor egy zsidónak sem volt szabad az Óvárosban laknia, illetve a Siratófalnál imádkoznia. Jeruzsálem kvázi iszlám várossá vált. A szent várost mindenképp izraeli fennhatóság alatt kell tartani, és az Egyesült Államok döntése ezt az irányt erősíti. Európának követnie kellene az amerikai álláspontot, és elismernie Jeruzsálemet Izrael Állam és a zsidó emberek fővárosának. Hiszen mindeközben a másik két világvallás – az iszlám és a kereszténység – is teljes szabadsággal gyakorolhatja ott a hitét.

Úgy tűnik, Európa nem igazán hajlik erre a lépésre. A legtöbben a kétállami megoldást szorgalmazzák. Működőképesnek tartja ezt a fajta megosztást?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!