hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Úrilány a fazekak között
Emlékezés F. Nagy Angélára

2018. 01. 18.
Az ínyenceknek szóló, gyö­nyörű ételalbumokat a könyvespolcukon tartják az emberek, míg F. Nagy Angéla szakácskönyveit a konyhájukban nyűvik el, amire ő – ismerői szerint – mindig is büszke volt. Örkény egykori felesége, a magyar szakácskönyv-irodalom „Horváth Ilonája” nemzedékeket tanított meg arra, miként lehet a szegénységet és a gazdagságot is stílusosan megélni.

 

Alig néhány hete, november végén, 90 éves korában hunyt el F. Nagy Angéla aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró. „Ismertem Angélát és nagyon szerettem, mind szakmailag, mind emberileg nagyra becsültem őt. Amikor elkezdtem főzéssel foglalkozni, őt kerestem meg elsőként. Számomra a legnagyobb inspirációt az jelentette, hogy gyerekkoromban ő volt a Magyar Konyha főszerkesztője, s az újság akkor fantasztikus volt, mindig alig vártam, hogy anyám megvegye” – mesélte lapunknak Stahl Judit gasztronómus üzletasszony.

Emlékeztetett rá: F. Nagy Angéla, aki 1948-tól 1959-ig Örkény István felesége volt, Boldizsár Iván rábeszélésére és Örkény mentorálásával tanult meg jól írni. Ez nem volt ismeretlen vonal a magyar irodalomban, hiszen Móra Ferencné vagy Mészöly Miklós felesége, Polcz Alaine is írt szakácskönyvet, méghozzá jót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!