hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik és a kérdőjelek

2017. 12. 28.
„Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzetiszocialisták, de demokraták sem vagyunk” – jelentette ki a Jobbik eszmeiségéről Vona Gábor elnök 2012 januárjában a párt évindító rendezvényén. Ugyanaz a Vona Gábor, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a párt 2017. december 15-ei tüntetését, ahol szerinte a résztvevők a demokráciáért demonstráltak.

Mi történt néhány év leforgása alatt a Jobbikkal, az egykor saját meghatározása szerint sem demokrata párttal, amelyik napjainkban „mindenkit” – bármely párt szimpatizánsa legyen is – utcára hív a demokrácia védelmében? Mennyire hiteles a rendszerváltás óta nem látott politikai fordulat, melynek eredményeképpen az egykor vitathatatlanul antiszemita és rasszista Jobbik elnöke ma hanukai üdvözletet küld a zsidóságnak, és cigányok számára tart lakossági fórumot?

Érdemes azzal kezdeni, hogy nyilvánvalóan jobb Magyarországnak, ha az ország jelenleg második legnagyobb pártja (vagy annak elnöke) igyekszik szabadulni a párt rasszista, antiszemita közelmúltjától, mint ha büszkén masírozna tovább gárdamellényében. Nem állíthatjuk, hogy a Jobbik változására lehetetlen hiteles magyarázatot adni, és egyébként is: végső soron a választók döntik el, kit, mit tartanak hitelesnek, támogatandónak, illetve hogy támogatnak-e egy tőlük távol álló vagy általuk hiteltelennek tartott pártot egy számukra gyűlöletes hatalom leváltása érdekében. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes kísérletet tenni annak az útnak a feltérképezésére, amelyen a Jobbik eljutott odáig, ahol ma tart.

Régi és új arcok

Kik jelenítették meg a Jobbikot korábban, és kik vezetik ma? A néppártosodás 2015 tavaszán kezdődött. Vona Gábor bejelentette, hogy aki rasszista, az keressen magának másik pártot, mert a Jobbik nem rasszista, hanem egy radikális alapon álló néppárt, amely nyugodt, polgári stílusban ismerteti programját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!