hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem félelemből cselekszünk”
Látogatás az isztambuli River Istanbul Church gyülekezetben

2017. 12. 29.
Egy nemzetközi szakmai konferencia résztvevőjeként érkeztem idén Isztambulba. Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő városban színes kavalkád fogadott, ami az 1990-es években még ennél is sokrétűbb lehetett, mivel a lakosság 50 százaléka akkor még nem muszlim volt. Ma már alig élnek itt olyanok, akik valamilyen vallási kisebbséghez tartoznak. A Taksim téri masszív rendőri jelenléten kívül nem érzékeltem semmilyen feszültséget, míg meg nem ismertem a helyiek tapasztalatait.

Félelem és rettegés földje

A környék néhány éve még liberális értelmiségiek és ellenzékiek kedvenc találkozóhelye volt, az İstiklal sugárút kávézói a beszélgetések törzshelyeivé váltak. Az egyik helybéli elsuttogta, hogy sem a kirakodóvásár, sem az ut­cai munkálatok nem ok nélkül zajlanak. A környéken több ismerősének volt üzlete, amit vagy bezárattak, vagy teljességgel ellehetetlenítettek a tulajdonosokra ráküldött adószakemberek. A ta­valyi puccs utáni tisztogatásban 150 ezer ember veszítette el az állását, több mint 50 ezer embert bebörtönöztek, és mostanság röppent fel a hír, hogy több mint 600 hat év alatti gyermek is börtönben raboskodik édesanyjával, akik a puccs kitervelésével azonosított Fethullah Gülen feltételezett támogatói.

A kíméletlen megtorlást sokan nehezen bírják elviselni, rengetegen kilátástalanságba, depresszióba estek, nem egy öngyilkosságról is hallani lehet, főként egyetemi oktatók, újság­írók, értelmiségiek, művészek körében. Nagy nyomás ez a nemzet fiain, különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy a sajátos nemzeti büszke melankólia, a „hüzün” enélkül is jellemzi nemzeti karakterüket. A konferencia ankarai résztvevői közül többen minisztériumokból, közigazgatásból érkeztek. Kérdésemre, hogyan birkóznak meg a helyzettel, azt válaszolják, hogy tartós félelemben élnek, amiben a legrémisztőbb a helyzet kiszámíthatatlansága, hiszen a jelenlegi politikai környezetben bárkire ráfogható, hogy terrorista.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!