hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 11. 28. (VII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Pártos demokraták

Még korántsem ért véget az elnökjelöltségért folyó küzdelem a Demokrata Párton belül, pedig már csupán két hónap van hátra az Iowa államban tartandó első, demokrata párti előválasztásokig. A versenyben lévő kilenc vetélytárs közül eddig még egyik sem volt hajlandó "kiszállni", jóllehet néhányat még saját pártjának szavazói is alig vagy egyáltalán nem ismernek, George W. Bush ellen pedig még annyi esélyük sincs, mint egy kínainak arra, hogy császár lehessen.

Vagyim Arisztov: Budapest és Magyarország orosz világa

A Hetek tudósítójának új könyve több mint négyévnyi kutatómunka eredménye; fő témája az Oroszországból és a néhai Szovjetunióból régebben idekerült emberek élete, illetve azoké, akik napjainkban is köztünk élnek; fontos helyet kap a magyar történelem bizonyos szakaszait meghatározó "orosz tényező" is. Formáját tekintve több különálló cikkből, karcolatból áll, melyek láncolata ugyan egységes egésszé olvad össze, ennek ellenére bármelyik fejezetnél elkezdhetjük az olvasást, attól függően, hogy a magyarországi oroszok életének melyik oldala érdekel minket.

Az évtized tűzesete Moszkvában

Az épület középső részét elborító lángtenger, kétségbeesett segélykiáltások különböző nyelveken, ablakokon át kiugráló emberek, sebesültek jajveszékelése – ez a kép fogadta a tűzoltókat, akiket a moszkvai Népek Barátsága Egyetem kollégiumából riasztottak november 24-én éjjel negyed három körül – sajnos eléggé későn. Ötven tűzoltókocsi legénységének többórás megfeszített munkája ellenére is a megrázó végeredmény lapzártánkig: 37 halott és több mint 170 sebesült, akik közül 33 személy állapota életveszélyes. Az áldozatok többnyire külföldi (ázsiai, bangladesi, indiai és afrikai) diákok, de négy orosz is van közöttük. Egy nappal a tragédia után kórházban hunyt el egy 18 éves perui fiú, és nem kizárt, hogy még tovább nő a halottak száma.

Terror-előrejelzések

Az isztambuli kettős robbantás után az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fokozott figyelemre és körültekintésre intette állampolgárait, mivel a hírszerzés információi szerint a közeljövőben újabb terrortámadásokra kell számítani. A legvalószín?bb célpont újra az Irakkal való közös határa miatt könnyen megközelíthető Törökország, de nem kizárt az sem, hogy a terrorizmus ellen harcoló két nyugati ország saját területén lép akcióba az al-Kaida vagy valamely kevéssé ismert, de bin Laden ideológiájától inspirált szélsőséges iszlám csoport. 

Eltitkolt tanulmány

Az Európai Unió rasszizmussal foglalkozó megfigyelője figyelmen kívül hagyott egy antiszemitizmusról szóló beszámolót, mivel véleménye szerint muzulmánok és palesztinpárti csoportok álltak az általa vizsgált incidensek mögött. A bécsi székhely? Rasszizmus és Idegengyűlölet Megfigyelő Központ (EUMC) februárban úgy döntött, hogy nem jelenteti meg azt a 112 oldalas tanulmányt, amelyet ráadásul a Financial Times is elfogadott, miután a szerzőkkel ütköztették véleményüket.

Belföld

Halál Irakban

Komoly indulatokat gerjesztett Varga-Balázs Péter győri egyetemista Irakban bekövetkezett halála. Máig tisztázatlanok azok a körülmények, amelyek a magyar fiatalember halálához vezettek.  A Külügyminisztérium az eset tisztázásához két magas rangú diplomatát küldött Bagdadba. 

Keresztapák, jogászok, postások

A Maffiaellenes Központ szerint Magyarországon jelenleg nyolcvan jelentősebb bűnszövetkezet működik, összesen közel négyezer aktív taggal. Ami viszont még ennél is érdekesebb, hogy a szervezett bűnözés mögött többek között jogászokból, brókerekből, orvosokból, rendőrökből, újságírókból és postásokból álló kiszolgálói kör található. 

Beszámítható gyilkológépek

Magda Marinko, Erdélyi Nándor, Balogh János, Pándy András – mi a közös bennük? Mindegyikük több embert ölt meg, esetenként brutális kegyetlenséggel. Róluk és a magyar kriminológia többi hasonló elkövetőjéről írt könyvet Faragó Ottó bűnügyi újságíró Sorozatgyilkosok címmel. A szerzővel – aki az elmúlt tíz évben több lapnak is munkatársa volt – a bűnügyi újságírásról, valamint a sorozatgyilkosok jelleméről beszélgettünk.

Tárgyalás alacsony szinten

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága szerint az Éjjeli menedék október 26-ai adása (konkrétan annak David Irvinget – a holokauszt-tagadása miatt hírhedtté vált történészt – bemutató része) nem sértette meg a médiatörvényt. A precedens értékűnek várt döntés B. Szabó Gábor, a Panaszbizottság elnöke szerint eljárásjogi problémák miatt csak véleménynek számít, így nem megfellebbezhető.

Hit és értékek

A sírok nem hallgatnak Jeruzsálemben

A Jeruzsálem fallal övezett Óvárosa és az Olajfák hegye között húzódó Kidron-völgyben már eddig is számos ókori síremlék volt ismert. Közülük az egyik leghíresebb az "Absalon sírja" néven ismert építmény, amely ugyan valóban sír, de nem Dávid lázadó fiáé. Absalon nevét és a síremléket a középkorban kapcsolták össze, ezzel egyidejűleg terjedt el az a szokás, hogy annak homlokzatát megkövezték, ezzel is kifejezve azt az utálatot, amit Absalon bűnei felett éreztek. A furcsa szertartáson zsidók, keresztények és muzulmánok egyaránt részt vettek: nem kis mértékben ennek köszönhető, hogy a homlokzat és annak feliratai igencsak megrongálódtak.

A búvópatak újra előtört

A jóérzés? embereket joggal háborította fel, hogy Hegedűs Lóránt a közelmúltban antiszemita kijelentéseket tett. Pedig a magyar történelemben nem ez az első eset egy lelkész vagy pap részéről.

HÁTTÉR

Csak a szabadság maradt

A Sztálin óta legismertebb és legbefolyásosabb grúz politikus, Eduard Sevardnadze elnök lemondásra kényszerült, miután ellenzéke több héten át tüntetett Tbilisziben, a fővárosban a választási csalások miatt. Az egykori szovjet külügyminiszter tizenegy éven át tartó kormányzása alatt az országot a túlburjánzó korrupció és szeparatista törekvések jellemezték. A Nyugat nagy figyelemmel kíséri a grúziai eseményeket, mivel a stratégiailag fontos helyen elterülő kaukázusi országon keresztül vezet a Kaszpi-tengeri olajvezeték nyomvonala. Ugyanakkor a térségbeli amerikai jelenlétre nem nagy rokonszenvvel tekintő Oroszországnak több katonai bázisa is van még Grúziában, s Csecsenföld közelsége is aggodalomra adhat okot. A súlyos gazdasági válságban lévő egykori szovjet köztársaság a jelek szerint némileg kelet és nyugat ütközőzónája lett.

Egy generáció útja a hatalomba

Tizenöt éve, november 26-án alakult meg a MISZOT, a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa. Az elnevezés első hallásra egy a sok unalmas szervezet közül. Mindjárt más, ha megnézzük hogy az akkoriban többnyire teljesen ismeretlen szereplőkből mi lett azóta. Stumpf István, a szervezet elnöke az Orbán-kormány kancellária minisztere volt. Kövér László alelnök ugyancsak a miniszterségig vitte. Mindketten a hazai jobboldal prominensei. Gyurcsány Ferenc alelnökből a baloldali kormányban lett miniszter. Mások ma közjogi méltóságok legközelebbi tanácsadói, míg megint mások az egyházi életben vagy a gazdaságban futottak be valóban jelentős karriert. 

Negyvenmillió

Továbbra sem csökken az AIDS terjedésének üteme. Különösen a szub-szaharai térség tekinthető veszélyeztetettnek, miközben a vírus ellen folytatott átfogó politikai tevékenység lankadni látszik – áll egy kedden kiadott, friss jelentésben. A UNAIDS jelentésének megdöbbentő adatai szerint az idei év fertőzési rekordot állított fel: csak 2003-ban ötmillió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és hárommillióan haltak meg a HIV-fertőzés okozta betegségek következtében a világon – többen, mint a korábbi években bármikor. A december 1-jén tartandó AIDS-világnap szervezői elsősorban a betegséget övező félelem atmoszférájával igyekeznek felvenni a harcot.

Adóamnesztia kényszereseknek

Nagy felháborodást váltott ki az a törvénymódosítás, – amely egyfajta értelmezés szerint – "adóamnesztiát" kapnának azok a vállalkozók, akik szakítanak a kényszervállalkozói formával, de büntetésre számíthatnak maguk a kényszervállalkozók. Az érintettek igazságtalannak és betarthatatlannak tartják a törvényt, van, aki az APEH részéről "boszorkányüldözést" is elképzelhetőnek tart. 

Hullámvölgyben a forint

A hét elején kisebb riadalmat váltott ki a forint látványos gyengülése, és az állampapír-hozamok megugrása. Lapzártánkra ugyan lenyugodott az államkötvények piaca, a felduzzadt hozamok korrigálódtak, a forint azonban stabilan gyenge maradt. Bár a kormány szerint a jelenség kizárólag átmeneti, a szakemberek mégis fundamentális okokat emlegetnek. 

Hiánycikk lehet a kenyér

A nyári 12 százalékos áremelés után újabb, akár 20 százalékos drágulást tartanak szükségesnek a pékek. Az aratás után a búza árának drasztikus emelkedését csak tetézte a gáz árának növekedése, mindez együtt további áremelést von maga után. Makay György lapunknak kifejtette, az áremelkedésnél nagyobb problémát jelent, hogy nincsen elegendő búza az országban, s ha nem történik változás, egyszer csak hiánycikké válhat a kenyér.

Őszi, rózsás forradalom

Rózsák forradalmának nevezte – s az ünneplő tömeg között stílusosan rózsákat osztogatott – az ellenzék vezetője, Mihail Szakasvili a hétvégén Grúziában lezajlott fordulatot, amelynek eredményeképpen lemondott Eduard Sevardnadze, 1992 óta hatalmon lévő elnök. Az ország gazdasági helyzete azonban korántsem rózsás: a megbuktatott elnök szegénységet, korrupciót, üres államkasszát és működésképtelen nemzetközi pénzügyi kapcsolatokat hagyott maga után.

HSBC: A bank, amelyik nagyot robbant

A múlt hét derekán mindenki Londonban kereste a bombát, de az Isztambulban robbant – immár másodszor. Ezúttal nem piactereket, zsinagógákat, autóbuszt, hanem – újra – a pénzvilág templomát, egy nemzetközi bank irodaépületét és a brit nagykövetséget döntötte romba. Az évek óta fokozódó terrorhullám a világ legkülönbözőbb helyein jelenik meg, váratlanul, mint egy szörny lecsap, és pusztulást hagy maga után: vért, könnyeket és szenvedést, ahogy Churchill mondta. De ezt most nem a fasizmus, hanem a "szent háború", azaz a dzsihád nevében öngyilkos terroristák hatják végre. 

Indul a Mol-jegyzés

Bár az isztambuli robbantások átmenetileg valamennyi tőzsdét negatív tartományba terelték, a pozitív makrogazdasági híreknek köszönhetően heti szinten pluszban zártak a vezető részvényindexek. Amerikában a III. negyedéves GDP-adatot az eleve magas 7,2-ről 8,2 százalékra módosították, ami húszéves csúcsot jelent. Emelkedett a fogyasztói bizalom is novemberben, és töretlen az új lakásépítések és építési engedélyek számának növekedése is. Hároméves csúcsra került a német Ifo bizalmi index is, a BUX a külföldi piacokkal szemben nem tudott erősödni, 2,27 százalékos gyengülés után 9394 ponton zárt.

KÁVÉSZÜNET

A normális az ideális

Mérhetetlen nőiesség árad még a sportos kollekcióiból is. Rafinált szabásvonalak, amelyek váratlan helyről indulva, váratlan helyre érkeznek. A lényeg az érzelmesség. Ezek a jellemzők lelhetők fel Katti Zoób mostani kollekciójában is, amelyet nemrégiben divatbemutatón láthatott a nagyérdemű.

Isten éltesse, Csikar bácsi

A magyar labdarúgás történetének egyik nagy alakja, Sándor Károly, november 26-án ünnepelte hetvenötödik születésnapját. A jeles jubileum alkalmával az egykori villámgyors jobbszélső végezte el a kezdőrúgást, az elmúlt fordulóban lejátszott 189. MTK–Ferencváros örökrangadón. A Hidegkúti Stadion közönségének hosszú percekig tartó tapsvihara is jelezte, a legendás "Csikar" ma is nagy tiszteletnek örvend a szurkolók körében.

Celladam érkezett a Fotex helyére

Az FTC kedden délelőtt megtartott közgyűlése után bejelentették, hogy a jövőben Kovács Ádám és a Celladam-csoport lesz a zöld-fehérek új tulajdonosa.

Sporttörténelmet karcoltak a jégbe

November 22-én rendezték az 1984 és 1990 között öt Stanley-kupát nyerő Edmonton Oilers és a huszonnégyszeres bajnok, NHL-alapító Montreal Canadiens örökrangadóját, melyet a kiválasztottak csatájaként (Heritage Classic) hirdettek meg. A nyolcvanhat éves NHL történetében most először vittek szabad ég alá egy alapszakaszbeli mérkőzést. 

A nagy fogás

A "Némó nyomában" senkinek sem fog csalódást okozni. A gyermekes családnak és a humorra vágyó felnőttnek egyaránt élvezhető történet az apa-fiú kapcsolat megható, még nem érzelgős példázata. A kicsik számára jótékonyan egyszer? cselekmény alatt a szülők "saját jogon" szórakoznak: a felnőtt fülnek szánt (szerencsére nem trágár) párbeszédek eltalált stílus/életmód-paródiák. Néhol a legjobb vígjáték szintjén kacagtató a többféle szleng. A gyártók vettek marketingleckét: ma már együtt kell aprót, s nagyot szórakozatni. Az óceán rajzos világa, ahogy vártuk, káprázatos. Egyes tengerbiológiai jelenségek könnyed, de pontos magyarázata is elhangzik. Még az is megeshet, hogy gyermekünk újult kedvet kap a mozi nélküli napok javát lekötő tevékenység (ismert nevén: a tanulás) izgalmas felfedezésként értelmezéséhez. Ennyit röviden, ha az olvasónak épp kevés az ideje. 

Márkák karácsonya

"Az idén is több mint 350 ezer gyerek fordult levelével a nagy fehér szakállú, piros ruhájú öreghez, a Mikuláshoz" – nyilatkozott nemrégiben Heinz-Jürgen Thomeczek, a német posta frankfurti tisztviselője. A kívánságok középpontjában a luxus- és a szórakoztatóelektronika áll. A kicsik leggyakrabban maroktelefont, komputeres játékokat és DVD-készülékeket kívánnak maguknak.  Európa egyes országaiban számos postahivatal várja a télapónak címzett leveleket. St. Nikolausban a hagyomány egészen 1968-ig nyúlik vissza.

Az idősek is rákapnak az internetre

Már rég nem érvényes az a sztereotípia, hogy az idős emberek tehetetlenül állnak az internet újdonságaival szemben. Egy felmérés szerint az amerikai öregek számítógépes jártassága ugrásszerűen nő. Az AARP, az Egyesült Államok legnagyobb, az ötvenévesnél idősebbeket tömörítő országos szervezetének felmérése szerint az idősek jelentik az internetes társadalom leggyorsabban fejlődő szegmensét. 2003-ban a körükbe tartozó felhasználók száma már elérte a 27 milliót. Az összehasonlítás végett megemlítjük, hogy 1999-ben csak 10 millió időskorú felhasználó volt az országban. A 65 évnél idősebbek között a leggyorsabb a növekedési arány: évi 16 százalék – írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ hírlevele. Amerika-szerte nyíltak olyan iskolák, amelyek számítástechnikai ismereteket nyújtanak időskorúak számára. A legnépszerűbb az elektronikus levelezési és más kapcsolati programok oktatása. Ez érthető is: az idősek szeretnek állandó kapcsolatban maradni a gyerekeikkel és unokáikkal, akár ilyen újfajta formában is. Az idős nethasználók 38 százaléka gyakorlatilag naponta rácsatlakozik a világhálóra. E tevékenységük során elsőbbséget élvez az elektronikus levelezés, az egészségügyi és pénzügyi, valamint az utazási információk keresése. 45 százalékuk pedig az interneten keresztül vásárol. (origo)

DUMA PLÁZA

Egyszer majd háborút rendeznek, és senki sem jön el. (Carl Sandburg, amerikai költő)

Nem a templom egere

Mickey egér hetvenöt éves. Walt Disney híres, az egész földet bejárt kis teremtése, akinek arca és alakja az egész világon gyerekek generációi előtt ismeretes. Először 1928. november 18-án lépett színre egy rövid animációs filmben, a "Gőzös Willi"-ben. Azóta a 20. századi Amerika jelképévé vált, s a világ legnagyobb szórakoztató birodalmának szimbólumává, melyet a hollywoodi sajtó nagyon sokáig csak "Egérházként" (Mouse House) emlegetett.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!