hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adóamnesztia kényszereseknek

2003. 12. 01.
Nagy felháborodást váltott ki az a törvénymódosítás, – amely egyfajta értelmezés szerint – "adóamnesztiát" kapnának azok a vállalkozók, akik szakítanak a kényszervállalkozói formával, de büntetésre számíthatnak maguk a kényszervállalkozók. Az érintettek igazságtalannak és betarthatatlannak tartják a törvényt, van, aki az APEH részéről "boszorkányüldözést" is elképzelhetőnek tart. 



Rádiósok munka közben. Leáldozó kényszerhelyzetek Fotó: MTI

Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke sajtótájékoztatón kifejtette; nem kizárt, hogy a jövő év második felétől "boszorkányüldözés"-t indíthat el az APEH a kényszervállalkozók ellen. A napokban módosított adótörvény értelmében ugyanis adóamnesztiát kapnak azok a munkaadók, akik 2004. június 30-ig megszüntetik a kényszervállalkozási szerződéseiket, és az adóhivatal számára 2004. július 31-ig leadják azoknak a vállalkozónak a listáját, akiket színlelt szerződés keretében foglalkoztatnak. Az érintettek sérelmezik a megkülönböztetést, a diszkriminációt. A törvény értelmezése szerint az adóamnesztia miatt a munkaadók megúsznák a kényszervállalkozás miatt elkerült, milliárdokra rugó adók és járulékok befizetését, miközben a munkavállalóknak be kellene pótolniuk a fizetést. 

Az új törvény szülte helyzet abszurditásáról és diszkriminációs voltáról számos szakmai szervezet is tiltakozó hangon fogalmazott. A színlelt szerződés leginkább az őrző-védők, az újságírók, művészek, fuvarozók között elterjedt forma, de állami intézményeknél, vállalatoknál is gyakori például takarítói vagy fordítói feladatkörben, vagy éppen a büfészolgáltatást végzők körében.

Jellemzően éppenséggel a munkaadók kényszerítették a munkavállalókat ebbe a helyzetbe, s ennek előnyeit is ők élvezték elsősorban. A munkavállalók ugyanis gyakran a munkahelyük megszerzése, megtartása érdekében voltak kénytelenek belemenni a számukra több szempontból is hátrányos vállalkozói jogviszonyba. Egyéni vállalkozóként ugyanis nőtt a kiszolgáltatottságuk, például nem jogosultak szabadságra, végkielégítésre, hátrányt szenvednek a gyes, illetve a nyugdíjas kor idején. A munkaadó ugyanakkor milliós tételeket spórol meg adó- és járulékkifizetési kötelezettségeiből. 

Csák Csongor, a Pénzügyminisztérium szóvivője a Heteknek kifejtette, az új adótörvény nem tartalmaz különbségtételt, diszkriminációt. Ha valakit kényszervállalkozóként alkalmaztak, a munkaadó spórolta meg az szja, nyugdíj- és egyéb járulékok egy részét, tehát a jogviszony átminősítése a munkáltatónak jelentene többlet-terhet, ezért az amnesztiára is ők jogosultak, és nem az egyéni vállalkozók. A szóvivő nem érti azt az aszimmetriát, amire Zara László hivatkozott. Az átsorolás a kényszervállalkozókra nézve semmilyen veszélyeztetettséggel nem jár. Csák túlzott félelemnek tartja a "boszorkányüldözést". Mivel sem a pénzügyi kormányzatnak, sem az adóhatóságnak nincsen olyan szándéka, hogy az átminősített munkavállalókat bármilyen módon molesztálni, büntetni akarnák, nem szerepel a jogszabályban olyan kitétel, amely szerint az APEH köteles lenne ellenőrizni vagy büntetni az egyéni vállalkozókat. Ez az intézkedés a szféra kifehérítésére irányul – mondta Csák –, kérdés, hány munkaadó vállalja, hogy tovább játszik a tűzzel. A törvény a munkaadók együttműködési szándékát honorálja, de ha valaki továbbra is megpróbál a kiskapukon keresztül közlekedni, érvényes lesz rá a törvényi szigor, de természetesen ez nem vonatkozik azokra a munkavállalóra, akiket ebbe a helyzetbe belekényszerítettek. 

APEH-célpontok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!