hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pártos demokraták
Előválasztásokra készülnek

2003. 12. 01.
Még korántsem ért véget az elnökjelöltségért folyó küzdelem a Demokrata Párton belül, pedig már csupán két hónap van hátra az Iowa államban tartandó első, demokrata párti előválasztásokig. A versenyben lévő kilenc vetélytárs közül eddig még egyik sem volt hajlandó "kiszállni", jóllehet néhányat még saját pártjának szavazói is alig vagy egyáltalán nem ismernek, George W. Bush ellen pedig még annyi esélyük sincs, mint egy kínainak arra, hogy császár lehessen.



John Kerry chilit mér a kampánytámogatóknak. Sok kicsi demokrata Fotó: Reuters

Az előválasztások színhelyein végzett felmérések szerint sincs olyan jelölt, aki mindenütt éllovas lenne. Richard A. Gephardt orrhosszal vezet Iowában, Howard Dean komoly előnyre tett szert New Hampshire-ben, John Edwards és Wesley K. Clark fej fej mellett halad Dél-Karolinában. A politikai megfigyelők között azonban egyre növekszik az a meggyőződés, hogy ha valami előre nem látható esemény nem jön közbe, úgy dr. Dean elnyeri majd a demokrata párti elnökjelöltséget. Vermont állam volt kormányzója a közelmúltban elnyerte két nagy szakszervezet támogatását. Ellenfelei azonban szemére hányják, hogy Howard Dean egy szinte teljesen fehérek lakta, mezőgazdasági állam élén állt – hogyan tud tehát hitelesen beszélni városi kérdésekről, és miként lesz képes elnyerni a kisebbségi választók bizalmát, akik hosszú évtizedek óta a Demokrata Párt erősségét képviselik?

Ezt a kérdést már demokrata vetélytársai is jó néhányszor felvetették. Dr. Dean és tanácsadói azonban az utóbbi hetekben maguk mellé állítottak számos vezető fekete politikust, köztük Jesse L. Jackson lelkészt. Az elmúlt vasárnap Dean végigjárta New Yorkot éppen ezeknek a szavazópolgároknak a megnyerése céljából. Részt vett egy baptista istentiszteleten a Harlemben, meglátogatott egy oktatókórházat, valamint felszólalt egy szakszervezeti gyűlésen, ahol a jelenlévők nagy része afro-amerikai és dél-amerikai volt. Olyan kérdéseket vetett fel, amelyek közel állnak ezeknek az embereknek a szívéhez: az egészségügy, a munkalehetőségek, valamint szembehelyezkedése az iraki háborúval. A felmérések ugyanis azt mutatták, hogy a fekete és szakszervezeti szavazópolgárok hetvenöt százaléka ellenzi az iraki háborút és a megszállást.

Richard A. Gephardt képviselő, a másik vezető demokrata párti vetélkedő, aki huszonegy szakszervezet támogatását élvezi, vasárnap élesen bírálta Howard Dean kormányzói tevékenységét, és azzal vádolta, hogy a kilencvenes években a szegények és rokkantak segélyprogramjainak megnyirbálásával kísérelte meg az állami költségvetés egyensúlyba hozását. A két versengő hétnapos szócsatájának ez volt a tetőpontja. "Dick Gephardtnak nincs semmiféle gyakorlata a végrehajtó hatalom terén. Nekem van, és bizony súlyos költségvetési döntéseket kellett hoznom" – hangzott Dean válasza. Megfigyelők várakozásai szerint Gephardt jó eredményeket fog elérni az ország középnyugati és déli részein. A többi jelölt közül talán John F. Kerry szenátort lehetne esélyesként említeni, illetve Wesley Clark nyugalmazott tábornokot.

Dr. Dean jelölésének eshetősége azonban még demokrata berkekben is bizonyos kéztördelést idézett elő, mivel úgy vélik, nemcsak Bush ellen fog gyengén szerepelni, de a többi demokrata jelölt esélyeit is alaposan kockára teszi, akik szenátori vagy képviselői megbízatásokért szállnak harcba. Ilyen módon előfordulhat, hogy a szenátusban a republikánusok esetleg hatvan helyet is betölthetnek, ami még az obstruálást is lehetetlenné teszi a demokraták számára. "Veszedelmesen közel kerülnénk az egy párt irányítása alatt álló államhoz" – fogalmazott egy "vén róka" demokrata.

Egyelőre még semmi jel nem utal rá, melyik jelölt kerül majd ki győztesen az előválasztásokon. A jelöltség sorsa persze csak a jövő nyáron sorra kerülő demokrata nagygyűlésen dől el. Jelenleg úgy látszik, hogy a Demokrata Párt mindeddig nem alakította ki választási programját, sőt még annak körvonalait sem. Minden valószínűség szerint Irak, a terrorizmus ellen folyó harc, az idősek gyógyszerellátásának kérdése, de legfőképpen a gazdasági helyzet uralja majd mindkét párt platformját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!