hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hiánycikk lehet a kenyér

2003. 12. 01.
A nyári 12 százalékos áremelés után újabb, akár 20 százalékos drágulást tartanak szükségesnek a pékek. Az aratás után a búza árának drasztikus emelkedését csak tetézte a gáz árának növekedése, mindez együtt további áremelést von maga után. Makay György lapunknak kifejtette, az áremelkedésnél nagyobb problémát jelent, hogy nincsen elegendő búza az országban, s ha nem történik változás, egyszer csak hiánycikké válhat a kenyér.Újabb kenyérár-emelkedés januártól Fotó: Somorjai L.

A Sütőipari Egyesület elnöke átlagosan 20 százalékos áremelkedést, azaz kilónként 30 forintos áremelkedést tart szükségesnek január elsejétől. Werli József a Világgazdaságnak elmondta, hogy a szükséges drágulás mögött a liszt árának drasztikus, kilónkénti 30 forintos áremelkedése áll. A kenyér alapanyagárának emelkedését csak tovább tetézi a gáz árának emelkedése, ami önmagában 2-3 forintos drágulást jelent. 

Makay György, a Gabonaszövetség elnöke a Heteknek elmondta, az alapproblémát a nyári aszály okozza, mivel a tartós vízhiány miatt nem termett elegendő búza. Az ország szükségletéből mintegy 160 ezer tonna hiányzik, emiatt importra szorulunk. Mivel azonban egész Európát sújtotta az aszály, csak Amerikából tudnák behozni a gabonát, ennek ára azonban igen borsos, 50 ezer forint is lenne tonnánként. Ezt a megugró költségtöbbletet azonban nem tudnák az áraikban érvényesíteni a termelők, tehát működési problémák állhatnak elő a szektorban. Ezért aztán a gyártók addig húzzák-halasztják az importot, amíg csak lehet. De ha nem születik valami megoldás, egyszer csak elfogy a liszt, és a pékáruk hiányozni fognak a polcokról – festett le sötét képet Makay. Bízunk benne – tette hozzá – , hogy mindez nem így lesz, de szükségesnek tarjuk előre jelezni, hogy gond van. Az elnök hangsúlyozta, kivételes helyzetről van szó, a probléma átmenetinek tekinthető, ha jövőre elegendő eső esik. Az elnök szerint a legrosszabb verzió elkerülése érdekében azonban a kereskedők korrekt magatartására és összefogásra van szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!