hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltitkolt tanulmány

2003. 12. 01.
Az Európai Unió rasszizmussal foglalkozó megfigyelője figyelmen kívül hagyott egy antiszemitizmusról szóló beszámolót, mivel véleménye szerint muzulmánok és palesztinpárti csoportok álltak az általa vizsgált incidensek mögött. A bécsi székhely? Rasszizmus és Idegengyűlölet Megfigyelő Központ (EUMC) februárban úgy döntött, hogy nem jelenteti meg azt a 112 oldalas tanulmányt, amelyet ráadásul a Financial Times is elfogadott, miután a szerzőkkel ütköztették véleményüket.

Egyre erősödő félelmek közepette érkeznek hírek arról, hogy az antiszemitizmus fellendülő tendenciát mutat az uniós tagországokban. 

A számos közelmúltbeli incidens egyike volt egy Párizs környéki zsidó iskola felrobbantása múlt szombaton. Még ugyanazon a napon két isztambuli zsinagógában öngyilkos merénylő végzett 25 személlyel, megsebesítve további 300 embert. Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Törökország ismét súlyos veszteségeket szenvedett csütörtökön, amikor vélhetően az al-Kaida által felkészített terroristák brit érdekeltség? intézmények ellen intéztek terrortámadásokat.

A 2002 elején történt incidensek áradatát követően az EUMC megbízta a Berlini Műszaki Egyetem Antiszemitizmus Kutató Intézetét egy tanulmány készítésével a témában. A tavaly októberben elkészült tanulmány olvastán a központ vezetői nem értettek egyet az antiszemitizmusnak a tanulmányban szereplő meghatározásával, amely szerintük Izrael-ellenes elemeket is tartalmazott. A muzulmán- és palesztinbarát elkövetők középpontba állítását ugyanakkor felbujtónak ítélték.

"A tanulmány a muzulmán antiszemitizmust állítja középpontba, miközben a baloldalon egy nem mindig előítélet-mentes Izrael-ellenesség figyelhető meg" – nyilatkozta a tanulmány egyik értékelője. 

– Ha csak annyit mondunk, hogy az elkövetők franciák, belgák vagy hollandok, nem adunk teljes képet az igazságról. A tanulmány megjelentetéséről való lemondás politikai döntés volt" – tette hozzá.

Az 1998-ban alapított EUMC három tanulmányt tett közzé a szeptember 11-ei amerikai támadást követően Európában jelentkező iszlámellenes magatartásról. 

Beate Winkler, a vezető testület egyik tagja szerint a tanulmányt azért utasították vissza, mert aktualitását vesztette, ugyanis az a 2002 májusától júniusig tartó időszakot vizsgálta, "és persze akadtak benne problémák az antiszemitizmussal is. Túl komplikált volt" – tette hozzá Winkler asszony.

Izrael meglátása szerint Európában erősödik az antiszemitizmus, ezért ezen a héten Silvan Salom izraeli külügyminiszter minisztériumi tanácsot hozott létre, amely felveszi a harcot a jelenséggel.

Neofasiszta bűnbánat

A hét elején izraeli látogatást tett Gianfranco Fini olasz miniszterelnök-helyettest azzal vádolták vendéglátói, hogy nem volt elég határozott korábbi, Benito Mussolinit dicsérő kijelentéseitől való elhatárolódásában. Fini ezzel szemben kijelentette: izraeli látogatása önmagában is elegendő bizonyíték arra nézve, hogy megtagadja az egykori fasiszta diktátor nézeteit. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!