hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tárgyalás alacsony szinten
Csak véleményre tellett

2003. 12. 01.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága szerint az Éjjeli menedék október 26-ai adása (konkrétan annak David Irvinget – a holokauszt-tagadása miatt hírhedtté vált történészt – bemutató része) nem sértette meg a médiatörvényt. A precedens értékűnek várt döntés B. Szabó Gábor, a Panaszbizottság elnöke szerint eljárásjogi problémák miatt csak véleménynek számít, így nem megfellebbezhető.



Seres László és Matúz Gábor a döntéshozatal után Fotó: S. L.

Seres László és Petri Lukács Ádám újságírók azért fordultak az ORTT Panaszbizottságához, mert úgy vélik: az Éjjeli menedék szerkesztése elfogult módon, egyértelműen pozitívan mutatta be a holokauszt-tagadása miatt törvény által is elítélt, több országból kitiltott David Irvinget (Hetek, 2000. április 22.,
Pert vesztett a holokauszt-tagadás
apostola
). A műsorban ellensúly nélkül hangzottak el a hírhedt történész 1956-ról alkotott, a forradalom emlékét sárba tipró nézetei is: eszerint a magyar forradalom és szabadságharc a zsidónak tekintett kormány miatt gerjesztett antiszemita pogromnak, nem pedig a diktatúra elleni felkelésnek indult. A panaszt tevők úgy látták, hogy a műsor megsértette a médiatörvény által előírt, kiegyensúlyozottságra és elfogulatlanságra vonatkozó előírást. 

A tárgyalás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!