hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Márkák karácsonya

2003. 12. 01.
"Az idén is több mint 350 ezer gyerek fordult levelével a nagy fehér szakállú, piros ruhájú öreghez, a Mikuláshoz" – nyilatkozott nemrégiben Heinz-Jürgen Thomeczek, a német posta frankfurti tisztviselője. A kívánságok középpontjában a luxus- és a szórakoztatóelektronika áll. A kicsik leggyakrabban maroktelefont, komputeres játékokat és DVD-készülékeket kívánnak maguknak.  Európa egyes országaiban számos postahivatal várja a télapónak címzett leveleket. St. Nikolausban a hagyomány egészen 1968-ig nyúlik vissza.

"A mai nyolc-tízéveseket nem lehet összehasonlítani a húsz vagy harminc évvel ezelőtti hasonló korú gyerekekkel – idézi Gerhard Raab ludwigshafeni pszichológiaprofesszort a Népszabadság cikke. – Az utóbbi évtizedben a gyerekek arra vágynak, hogy bizonyos tárgyak birtoklása miatt nyerjenek elismerést embertársaik részéről." Egyesek meghatározott dolgoktól és márkáktól teszik függővé az életüket. A pszichológus szerint a szülőknek valamit tenniük kellene az áruk tarka világára vonatkozó túlságosan merész álmok ellen. Ugyanakkor hagyományos kérések is megfogalmazódnak a gyerekek között, például vágy a Teddy macik és a babák iránt. Akadnak olyan gyerekek, akik nem kívánnak mást, mint békét a világban.

Néha különleges levelek érkeznek. A kis Vivian Stuttgartból például azt kérdezi: "Kedves Mikulás, hogy hívják a feleségedet?" A nyolcéves szlovákiai Macek megírta, hogy jó magaviselet? és szorgalmas, de az ajándékoknál is jobban örül a karácsony ünnepének.

(K. L.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!