hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az évtized tűzesete Moszkvában

2003. 12. 01.
Az épület középső részét elborító lángtenger, kétségbeesett segélykiáltások különböző nyelveken, ablakokon át kiugráló emberek, sebesültek jajveszékelése – ez a kép fogadta a tűzoltókat, akiket a moszkvai Népek Barátsága Egyetem kollégiumából riasztottak november 24-én éjjel negyed három körül – sajnos eléggé későn. Ötven tűzoltókocsi legénységének többórás megfeszített munkája ellenére is a megrázó végeredmény lapzártánkig: 37 halott és több mint 170 sebesült, akik közül 33 személy állapota életveszélyes. Az áldozatok többnyire külföldi (ázsiai, bangladesi, indiai és afrikai) diákok, de négy orosz is van közöttük. Egy nappal a tragédia után kórházban hunyt el egy 18 éves perui fiú, és nem kizárt, hogy még tovább nő a halottak száma.



Izzó katlanná vált a moszkvai kollégium. Folyik a magyarázkodás Fotó: Reuters

Az okokról máris több verzió kelt szárnyra, a szándékos gyújtogatástól a robbantásig; a hivatalos magyarázatot a reggeli órákban a helyszínre látogató polgármester, Jurij Luzskov fogalmazta meg: eszerint az elektromos vezeték meghibásodása miatt keletkezett rövidzárlat okozta a tüzet. A média előszeretettel emlegetett három "bujkáló" afrikai diáklányt, akik esetleg szándékos gyújtogatással is gyanúsíthatók. Tény, hogy az ő szobájukból indult el a tűz; ők értesítették az intézmény gondnokát, és kísérelték meg az oltást – majd amikor ez nem sikerült, elmenekültek a helyszínről. Utóbb egyikük mégiscsak előkerült, ki is hallgatták, azonban a gyújtogatás vádja egyelőre nem nyert bizonyítást. Az egyetem és az oktatási minisztérium vezetői most kétségbeesetten bizonygatják, hogy az épületben minden a legnagyobb rendben volt. Ehhez képest más források arról számolnak be, hogy a 2003 májusában történt tűzvédelmi ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt az egyetem illetékes vezetője felszólítást kapott azok pótlására, majd miután ez nem történt meg, bírság kiszabására is sor került. Úgyhogy a szándékos gyújtogatás verziója jócskán könnyítene az "illetékesek" helyzetén.

Ennél jóval valószín?bb azonban, hogy a tragédia a tűzvédelmi előírások figyelmen kívül hagyása, azaz hanyagság, gondatlanság – az ország helyzetét amúgy általában is jellemző kuszaságok – miatt történhetett meg. A kollégiumnak 272 lakója volt, sokan családjukkal együtt laktak itt; a szovjet időkben megszokott fegyelmet egy sajátos "bazári" hangulat váltotta fel, a soknemzetiség? (több mint száz országból érkezett) diákok szobáiban a zsebkendőtől a kábítószerekig mindent be lehetett szerezni. A folyosók, átjárók nagy részét csomaghegyek torlaszolták el, jelentősen akadályozva a közlekedést. Az egyetlen használható lépcsőház tragikus módon éppen a három afrikai lány által lakott 203-as szobával szemben helyezkedett el, így a tűz rögtön a fő menekülési útvonalat zárta el. Ezenkívül nem volt sem tűzjelző berendezés, sem hangosbeszélő – igaz, nem tisztázott, hogy milyen nyelven értesítették volna a lakókat, akik még nem nagyon tudtak oroszul.

Rövidzárlat okozta robbanásról is volt szó az első vizsgálatok után, persze biztosat még senki nem tud mondani. Az internetes fórumokon véleményt nyilvánítók között sokan az újjáéledő orosz szélsőjobbosokra,
rasszista, neonáci körökre gyanakodnak; konkrét bizonyíték természetesen erre sincs. A vizsgálatok még folynak – a tragédiát túlélő diákokat pedig, azonkívül, hogy pszichológusok segítik a szörny? élmények feldolgozásában, más kollégiumokban helyezik el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!