hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Negyvenmillió
Aids: Ázsia, Afrika és Kelet-Európa

2003. 12. 01.
Továbbra sem csökken az AIDS terjedésének üteme. Különösen a szub-szaharai térség tekinthető veszélyeztetettnek, miközben a vírus ellen folytatott átfogó politikai tevékenység lankadni látszik – áll egy kedden kiadott, friss jelentésben. A UNAIDS jelentésének megdöbbentő adatai szerint az idei év fertőzési rekordot állított fel: csak 2003-ban ötmillió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és hárommillióan haltak meg a HIV-fertőzés okozta betegségek következtében a világon – többen, mint a korábbi években bármikor. A december 1-jén tartandó AIDS-világnap szervezői elsősorban a betegséget övező félelem atmoszférájával igyekeznek felvenni a harcot.



Tízezrek válnak árvákká Kambodzsában, ahol Ázsiát tekintve a legtöbb az AIDS-betegek száma. Ugrás a sötétbe Fotó: Reuters

Tovább növekszik az AIDS terjedésének üteme, még nem értük el a csúcsot – állítja a UNAIDS, az ENSZ HIV/AIDS-ellenes szervezete. 

A kedden közzétett új számadatok szerint ma mintegy 40 millió fertőzött él a világon, és minden eddiginél többen betegedtek meg, illetve haltak meg az AIDS következtében 2003-ban. Különösen figyelemre méltó, hogy a fertőzöttek között igen nagy a 15 év alatti gyerekek aránya, amely eléri a 2,5 milliót. 

"A világon számon tartott halálozási okok között az AIDS jelenleg a negyedik leggyakoribb, Afrikában azonban a legelső" – nyilatkozta a sajtónak dr. Peter Piot, a UNAIDS vezetője.

A legfertőzöttebb területnek továbbra is a szub-szaharai térség tekinthető, ahol 2003-ban 3,2 millió új fertőzés és 2,3 millió AIDS-es haláleset volt. Dél-Afrikában él a világ lakosságának két százaléka, és HIV-fertőzöttjeinek harminc százaléka. Botswanában és Szváziföldön különösen súlyos a helyzet, itt a felnőtt lakosság negyven százaléka fertőzött. Egyes afrikai országokban minden ötödik terhes nő HIV-fertőzött – a vírus könnyebben terjed a férfiakról a nőkre, mint fordítva.

Szintén igen gyorsan terjed a HIV-vírus a nagy népsűrűség? Kínában és Indiában, valamint Indonéziában, Pápua Új-Guineában, Vietnamban, valamint a volt szovjet tagállamok közül Ukrajnában, Észtországban és Litvániában. Évekbe telhet, míg a járvány terjedésének növekedését meg lehet állítani – vélik a most kiadott jelentés készítői. Ennek egyik oka, hogy a vírusfertőzés után hét–tíz év is eltelhet a tényleges megbetegedésig, ami azt jelenti, hogy ha ma valami csoda meg is állítaná a vírus terjedését, a betegségek száma még hosszú évekig növekvő tendenciát mutatna. A legveszélyeztetettebb térségekben tehát még mindennek csak az elején vagyunk. 

Az ENSZ-jelentés azonban némi reménységre is okot ad, véli Peter Piot. Több kelet-afrikai országban idén kevesebben betegedtek meg, mint öt évvel ezelőtt, ami többek között a megelőzés eredményességének is betudható: minden korábbinál többet költenek ma az AIDS megelőzésére. Emellett a kezelés területén is fellendülés tapasztalható, még akkor is, ha jelenleg mindössze hetvenöt ezer afrikai
– az összes rászoruló közül minden ötvenedik – részesül hatékony terápiában. A járvány elleni harc részeként Dél-Afrika a jövőben ingyenes vírusellenes szerekkel kíván ellátni több százezer fertőzött személyt. Piot véleménye szerint ez nemcsak Dél-Afrika szempontjából, hanem a földrész többi országára nézve is történelmi jelentőségű, mivel a példát a jövőben további akciók követhetik.

Szintén súlyos helyzetben van a föld lakossága hatvan százalékának otthont adó ázsiai földrész, ahol a 2003-as év folyamán egymillió új megbetegedést regisztráltak, és félmillióan haltak meg AIDS-ben. 

A szakértők szerint Ázsiában az AIDS legyőzésének kulcsa a társadalmi és kulturális megbélyegzés felszámolása lehet. Az aktivisták a december 1-jén tartandó AIDS-világnapot kívánják felhasználni arra, hogy felvegyék a harcot a "félelem atmoszférájával", amely jelenleg megakadályozza, hogy a fertőzöttek ellátást igényeljenek, illetve éljenek a tanácsadó hálózat és az ingyenes AIDS-teszt lehetőségeivel.

Harmincból csak egy betegen segít az oltás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!