hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 10. 14. (IX/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Gyurcsány Bushnál járt

"Először magyarok vagyunk, másodszor demokraták, és csak harmadsorban konzervatívok, liberálisok vagy szociáldemokraták" – jelentette ki amerikai útjának záró programján a washingtoni magyarság képviselői előtti beszédében Gyurcsány Ferenc. 

Világnépesedés és szegénység

Az ENSZ Népesedési Alapjának 2005-ös jelentése szerint a nemek közti egyenlőség elérése lenne a megoldás világszerte a szegénység csökkentésére és az életkörülmények javítására. A tanulmány úgy véli, hogy a nők hátrányos megkülönbözetése több okból is a szegénység egyik elsődleges felelőse. Ma 600 millió nő írástudatlan, szemben 320 millió férfival, és a nők keresete csak 73-77 százaléka a férfiakénak. A harmadik világban – elsősorban a muzulmán államokban – sokan vitatják azonban azt az érvet, miszerint a családtervezési lehetőségek hiánya a szegénység fő oka. A tanulmány azt állítja, hogy a kisebb családok lassúbb népességnövekedést, és a természeti erőforrásokra is kisebb nyomást eredményeznének. Ezért a millenniumi fejlesztési célok keretében az ENSZ-szervezet a hatékony fogamzásgátló módszerekhez való könny? hozzáférést szeretné elérni a fejlődő országokban is. (Arató Nóra)

Vitatott békedíj

Elhamarkodottnak ítélte az izraeli sajtó a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) és Mohamed el-Baradeinak ítélt Nobel-békedíjat. A kommentárok szerint az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a Nobel-bizottság nem az eddig elért sikereket díjazza, hanem azoknak osztja ki a díjat, akiknek törekvéseit inkább csak szeretné sikeresnek látni.

Interneten a papi pedofilakták

A Los Angeles-i római katolikus érsekség vezetői évtizedeken át hatékonynak vélt terápiás kezelések és új lelkipásztori megbízatások között mozgatták a gyermekek megrontásával vádolt papokat – derül ki a bírósági kényszer hatására nyilvánosságra hozott egyházmegyei iratokból. A kaliforniai egyházmegyében mintegy 500 állítólagos áldozat vádol 126 papot szexuális zaklatással. Egy fellebbviteli bíróság három évig tartó huzavona után most elrendelte az akták nyilvánosságra hozatalát. Ezekből kiderül, hogy a Los Angeles-i érsekségben sem jártak el másként a pedofil papok ügyeiben, mint más érintett egyházmegyékben: sok esetben a helyi egyházi vezetők terápiára küldték a bepanaszolt papokat, majd a "kezelés" befejezése után újból kihelyezték őket plébániákra, ahol megint csak panaszok merültek fel ellenük.

Nagykoalíció lesz

Csaknem egy hónapig tartó politikai vákuum után megállapodás született Németországban: kereszténydemokrata–szociáldemokrata-nagykoalíció fogja vezetni az országot. A kancellári posztot Angela Merkel tölti be. A tárcák elosztása megkezdődött, de a koalíciós sakkjátszma tartogathat további meglepetéseket – vélik a kommentátorok. 

Putyin-show

Nemrég televíziós fogadónapot tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az egyenes adás majdnem három órája alatt több mint egymillió kérdés érkezett hozzá; Putyint másodpercenként 250 ember próbálta felhívni.

Újévkor is ölnének

Az izraeli biztonsági erők fokozott készültséget rendeltek el az őszi zsidó ünnepek idejére. A jelentések szerint csak az utóbbi napokban közel negyven konkrét terrorfenyegetés érkezett a rendőrségre, aminek következtében megerősítették a zsinagógák, közösségi házak és vallásos iskolák védelmét. Az események azt jelzik, a gázai kivonulással a palesztin terrorszervezetek nem elégedtek meg, továbbra is véres merényleteket tervezgetnek.

Belföld

Parlamenti csiki-csuki

Történelmi áttörés, gyerekes árulkodás vagy egy elmulasztott lehetőség? Gyurcsány Ferenc amerikai útja kapcsán ezeket az állításokat lehetett a leggyakrabban hallani a magyar közélet szereplőinek szájából. 

Botrányos szakítás

A Magyar Televízió felmondott Friderikusz Sándornak, miután a népszerű tévés a nyilvánosság előtt élesen bírálta az MTV vezetőit, akik szerinte szakmailag és erkölcsileg is alkalmatlanok feladatuk ellátására.

Csípős kilátások

Ötvenmillió ökológiai menekülttel számolnak a tudósok az évtized végére világszerte. Hazánkat elsősorban az árvíz, a szárazság és az egyre szélsőségesebb időjárás fenyegeti, ugyanakkor állatvilágunk még nem érzékeli a klímaváltozást.

Nemzeti pótcselekvés

Magyarország 2006. január 1-jétől bevezeti a nemzeti vízumot, a magyar külügyi tárca erről szerdán jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia–Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének.

Bihari Mihályt választották az Alkotmánybíróság AB új elnökévé

Bihari Mihályt választották az Alkotmánybíróság (AB) új elnökévé a testület tagjai. Bihari november 13-án, Holló András távozása után lép hivatalba. A szavazás eredményének bejelentése után a taláros testület új vezetője hangsúlyozta: a tisztességes és becsületes bírói munka feltételeit igyekszik megteremteni, akárcsak elődei: Németh János, Sólyom László és Holló András.

Az APEH egyik alkalmazottja adatokat próbált lopni

Az APEH egyik alkalmazottja adatokat próbált lopni Gyurcsány Ferenc egyik, már megszűnt cégéről. Szikora János, a hivatal elnöke azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt: a belső informatikai rendszerről letöltött információk ugyanis adótitoknak minősülnek. "Miért néz meg valaki egy évek óta megszűnt céget?"– indokolta Nagy József titkárságvezető egy internetes lapnak, miért vált a köztisztviselő gyanússá. A vizsgálat lezárultáig az APEH a cégről sem kíván tájékoztatást adni. (Hetek)

Az EU egyik legnagyobb euróhamisító üzemére bukkantak

Az EU egyik legnagyobb euróhamisító üzemére bukkant Erdőkertesen a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az illegális pénzverdét működtető páros egyik tagja román, a másik romániai származású magyar állampolgár. A nyomozók 2659 osztrák és német hátlapú kéteuróst foglaltak le. 

Milliárdosok a magyar belpolitikában?

Milliárdosok a magyar belpolitikában? Rövid idő leforgása alatt két multimilliomos neve is szóba került mint lehetséges jövőbeli politikus. Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját többen is az MDF-fel hozták kapcsolatba – egyes híradások egyenesen a párt miniszterelnök-jelöltjeként nevezték meg – ám az üzletember e heti közleményében tudatta: nem kíván politikai szerepet vállalni. 

Átvilágíthatják a képviselőket

Több mint négy és fél órán át tartott kedden a kémbotrányként elhíresült Szatmári-ügyet vizsgáló Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülése. A vitán az Index információi szerint több ellenzéki politikus neve is felmerült. Az internetes újság szerint az ülésen Révész Máriusznak, a Fidesz szóvivőjének, Rogán Antal kampányfőnöknek, valamint az ellenzéki párt külpolitikai szakpolitikusának, Németh Zsoltnak a neve szerepelt a jelentésben. 

Hit és értékek

Mint a vak az útszélen

A szülők Soós Csaba és Mónika. A gyerekek: Dorottya 13 éves, Noémi 12, Laura 7, Hanna pedig, a legfiatalabb kislány hat hónapos. Az ő megszületéséről szól ez a történet.

Mítoszok vagy hiteles tanúk

Ma divatos, sőt nagyon is piacképes dolog teljesen újszerű, meghökkentő állításokat tenni olyan sokakat foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatosan, mint például a kereszténység kialakulása, magának Jézusnak az élete, illetve az ezekről tanúskodó bibliai szövegek hitelessége. Mégis az érvanyag, amelyekre ezek a "meghökkentő" és "újabb kutatási eredményeken alapuló" kijelentések épülnek, gyakran sok száz éves állítások modern köntösben újracsomagolt változatai, amelyek már a maguk korában is a mítoszteremtő fantázia termékei közé voltak sorolhatóak. 

HÁTTÉR

A hegyek cunamija

Egy éven belül újabb nagy természeti csapás érte Délkelet-Ázsiát. Ahogy ez a tavaly év végén az indonéziai Szumátra szigeti 9-es erősség? földrengés és ennek következtében kialakuló cunami esetén történt, a világ most is csak fokozatosan eszmélt rá a földrengés súlyosságára. Az áldozatok száma – az eddig beérkezett adatok alapján – meghaladja a negyvenezret, de ennél jóval több a sebesült. Egyes becslések szerint körülbelül hárommillió ember vált a térségben hajléktalanná. A decemberi katasztrófához hasonlóan a földrengés több országot érintett, a rengés Afganisztán középső területeitől Banglades nyugati részéig érezhető volt. Mivel a segélyszervezetek figyelmét és erejét az ázsiai katasztrófa kötötte le, a tragédia közvetve a világ másik részén is éreztette hatását: Közép-Amerikában, Guatemalában a Katrinánál is pusztítóbb Stan hurrikán nyomán a sárlavina tömegsírrá változtatott több települést, de a túlélők ezúttal nem számíthatnak a nemzetközi segítségre.

Veszedelem a baromfiudvarból

A madárinfluenza bármikor átterjedhet az emberre is, és a járvány következtében 5 és 150 millió közöttire tehető majd az áldozatok száma – derül ki abból a nem túl biztató hangvétel? nyilatkozatból, amelyet Dr. David Nabarro, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) madárinfluenza elleni kampányának frissen kinevezett vezetője tett a napokban. 

Potyakultúra

– Milyen állapotban van a magyar gazdaság, "dübörög" vagy a "válság" jellemzi?– Az igazság valahol félúton található. Bizonyos szektorok valóban kirobbanó fejlődést mutatnak, jelentős beruházásokat, a foglalkoztatottság bővülését és a bérek növekedését produkálják. Jellemzően azok a területek, ahol jelen vannak a multinacionális vállalatok: például az elektronika, a gyógyszeripar, a hírközlés, bizonyos gépipari ágazatok, az autó- és autóalkatrész-gyártás. Ezek a cégek világszínvonalú termelékenységgel és exporthatékonysággal dolgoznak, áramlik be a friss tőke, a profitot pedig nem viszik ki, hanem újra befektetik. Más területeken viszont nyilvánvalóak a válságtünetek, így például a mezőgazdaságban, az építő-, a textil- és a cipőiparban.  Rossz jel a növekvő munkanélküliség, és nemcsak az alacsonyan képzettek között, hanem általában a fiatalok és a diplomások körében. 

Közgazdasági Nobel

Továbbra is Amerikában maradt a közgazdasági Nobel-díj: ezúttal Robert J. Aumannak és Thomas C. Schellingnek "Az együttműködés és konfliktus a játékelméleten keresztül" cím? kutatásáért ítélték oda. A 10 millió svéd koronával jutalmazott amerikai-izraeli, illetve amerikai tudósok a konfliktust és az együttműködést vizsgálták a játékelmélet segítségével. 

Spekulációktól tartanak

Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök szerint nem szabad lemondani az euró 2010-es bevezetéséről, mert az könnyen utat nyithat a költségvetési fegyelem további romlásának. A bevezetés elhalasztásának másik kockázata az, hogy bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot teremthet a pénzpiacokon, ami könnyen elfordíthatja a befektetők egy jelentős részét a magyarországi befektetésektől. Szintén az eredeti dátum mellett érvel Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke: ha 2010 után egyedül csak mi nem leszünk a térségben az euróövezet tagja, akkor az összes spekulációs szakember, aki eddig egész Kelet-Európában dolgozott, Magyarországra zúdítja pénzét. Széles szerint ez olyan hihetetlen spekulációs nyomást jelenthet, amit nem tud elviselni az ország.

Tőzsdejelentés 2005.10.06–12.

1000 pontos csökkenést mutatott a héten a budapesti részvényindex, miután a költségvetési hiány keltette hullámok mellett a nemzetközi részvénypiacokon is negatívra fordult a hangulat. A legnagyobb veszteséget a Magyar Telekom- és a Mol-részvények tulajdonosai szenvedték, mindkét részvény 5 százalékot meghaladó mértékben esett. Gyengült a forint is, az euróért már 250 forintot is adtak a héten, a dollár jegyzése pedig 208 forint fölé szökött.

Szélerőművek épülnek

A napokban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőm?-beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot. Az egyenként 25-30 széltoronyból álló két park összesen akár 250 ezer MWh energiát is termelhet évente, így éves szinten mintegy 140 ezer tonnával csökkentheti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását. A két, hazánkban egyedülálló szélerőm?-projekt építési engedélyezése lényegében azonnal megkezdődik, és a tervek szerint 2006-07-re már a beüzemelésük is megtörténhet. A tervezett bágyogszováti szélerőm?-parkot a Kisalföldön, Csorna közelében, a Hárskútit pedig az Észak-Bakonyban, a községtől északnyugatra és északkeletre alakítják ki.

Orosz a leggazdagabb magyar

Medget Rahimkulov Magyarországon élő orosz üzletember, az Általános Értékforgalmi Bank tulajdonosa Magyarország leggazdagabb embere, a második helyezett a listán Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A Népszabadság szerint az orosz üzletember vagyona 83 milliárd forint, míg az OTP első embere 60 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik. Mögöttük a tavalyi "győztesek" állnak: Demján Sándor, a Trigránit Fejlesztési Rt. elnöke 50 milliárd forinttal, Várszegi Gábor, a Fotex alapítója és fő tulajdonosa 48 milliárd forintos vagyonnal és Széles Gábor, a Videoton Holding és a Műszertechnika Rt. első embere 45 milliárd forinttal rendelkezik. A napilap cikke szerint magyar még a száz leggazdagabb kelet-európai közé sem jutott be. Ezt egyebek mellett azzal magyarázzák, hogy a tényleges és a látható vagyon között jelentős az eltérés Magyarországon.

Budakalásznak bejött

Bár a hazai lakosság egy része átokként éli meg a multinacionális cégek jelenlétét, konkrét számok tükrében árnyaltabbá válik a kép. Budakalásznak például egyértelműen jót tett a tíz év alatt kiépült bevásárlóközpont: az eladott földterületből jó pénzt kaszáltak, ráadásul a befolyó iparűzési adó eltartja az önkormányzat közel felét. 

KÁVÉSZÜNET

Diploma, sült krumpli

"Egy sajtburgert kérek" – fordultam a minap egy gyorsétterem huszonéves eladójához. "Máris… Adhatok még valamit?" "Nem, köszönöm… Diákmunkán vagy?" – kérdeztem tőle, amíg a tálcámat rendezgette. "Nem, főállás. Amúgy magyar–töri szakos diplomám van." "Viccelsz? És itt dolgozol?" "Mindjárt lejár a műszakom. Ha érdekel, elmesélem. Egyébként Kriszti vagyok."

Tégy a mocsok ellen

"Egy anyuka jelentett fel azzal, hogy nem tudja a gyermekeinek megmagyarázni, mit látnak a képeken – mondta el a minap egy újságárus a forgalmas Örs vezér téren arra a kérdésünkre, hogy miért tűntek el bódéja kirakatából a leszbikus párokat ábrázoló pornómagazinok tucatjai. – Amióta nem teszem ki a cuccot, azóta alig tudok belőlük néhányat eladni, pedig eddig ez volt az egyik fő bevétel" – tette hozzá mintegy azon siránkozva, mennyire "szemmel" működnek a vásárlók. 

Körömkongresszus

Átváltozott a Budapest Corvinus Egyetem megszokott látképe múlt vasárnap: a marketingkommunikáció és a közgazdaságtan oktatásának terepét a szépségipar képviselői vették át. Az apropó az Őszi Körömkongresszus volt. Érdeklődő pedig akadt szép számmal, hiszen a m?fajra az elmúlt húsz évben komoly iparág épült. 

Lássunk tisztán

Gyakran okoz fejfájást, rossz közérzetet a jó korrekció hiánya vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz – ilyenkor egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a pontos munkavégzés vagy a közlekedésben való felelősségteljes részvétel. Erre tekintettel jött létre a "Látás hónapja" akció, melynek keretében országszerte ötszáz vizsgálati ponton ingyenes látásvizsgálatban és szaktanácsadásban részesülhetnek az érdeklődők október 1-je és 31-e között.

Az angol beteg

Az angol Premier League-t 1992-es alapítása óta az öt legnívósabb nemzeti bajnokság között tartják számon. Működési struktúráját sokan a profizmus csúcsaként emlegették. Idáig. Mostanra ugyanis a ligát is elérte a labdarúgást világméretekben érintő pénzügyi krízis.

Kosár jó

Iványi Dalma sokak szerint Európa egyik legjobb irányító játékosa. Tavaly a Pécs csapatát vezette bajnoki címhez itthon, ugyanakkor – a szezonok eltérő időpontjának köszönhetően – Amerikában is sikerrel kosárlabdázott. 

Felemelő verseny

Több százezer néző a parton, több száz hajó a San Franciscó-i öbölben, no és a repülők pilótáikkal. A világ tíz legjobb légipilótája indult a versenyrepülők számára rendezett, az egész világot átfogó versenysorozaton. A 19 méter magas felfújható kapuk között zajló mélyrepülő szlalomozás során a repülőgépek a 400 km/h-s sebességet is elérik, a pilótáknak saját testsúlyuk tízszeresét is meghaladó terhelésnek kell ellenállniuk. A szombaton rendezett friscói versenyen a magyar Besenyei Péter az előkelő harmadik helyen végzett. Fotó: Sport & News

Kvízözön

Olyan sokan érkeztek M. Nagy József és Erős Zoltán Kivételes Kvízözön cím? könyvének bemutatójára egy fővárosi könyvesboltba, hogy az érdeklődök fele a bemutatótermen kívül rekedt. Nem tudtuk megállapítani, hogy a nagy érdeklődés elsősorban a honi viszonylatban eddig legtöbb – tizenötezer – kvíz-kérdést tartalmazó kiadványnak vagy a könyvet bemutató, a legnézettebb kvízműsort vezető Vágó Istvánnak szólt-e. 

Móricz Zsigmond: Erdély I–III.

Móricz nagy trilógiája a 17. századi Erdélyről nem csupán történelmi regény egy izgalmas, drámai korszakról a vallásháborúk korából, hanem a magyarság két nagy alaptípusát, lelki karakterét mutatja be gyönyör? archaikus magyar nyelven. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!