hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újévkor is ölnének
Palesztin merénylőket tartóztattak le

2005. 10. 18.
Az izraeli biztonsági erők fokozott készültséget rendeltek el az őszi zsidó ünnepek idejére. A jelentések szerint csak az utóbbi napokban közel negyven konkrét terrorfenyegetés érkezett a rendőrségre, aminek következtében megerősítették a zsinagógák, közösségi házak és vallásos iskolák védelmét. Az események azt jelzik, a gázai kivonulással a palesztin terrorszervezetek nem elégedtek meg, továbbra is véres merényleteket tervezgetnek.



Az ünnepeken is tart a riadókészültség Fotó: Somorjai L.

z izraeli rendőrség munkáját az utóbbi napokban több esetben is siker koronázta: sikerült elfogniuk két, a Hamaszhoz közeli terroristát, és időben lefüleltek egy 14 éves palesztin kisfiút is, akit a Tanzim nev? csoport tagjai öngyilkos merénylet végrehajtására akartak kényszeríteni. Az egyik elfogott merénylő, a 43 éves, hebroni Abed al-Muaz Juaba pontosan a gázai kivonulás másnapján késelt halálra egy brit származású jesiva hallgatót Jeruzsálem Óvárosában. Az eredetileg cipészként dolgozó, kétgyermekes családapa bevallása szerint akkor határozta el, hogy meggyilkol egy izraeli polgárt, amikor egy szélsőséges vallásos zsidó disznófejet dobott a jaffai mecsetbe. Juaba a merénylet napján tömegközlekedéssel indult el otthonából, és egy olyan ponton lépett be Jeruzsálembe, ahol a biztonsági kerítést még nem fejezték be. 

Miután a Damaszkuszi kapunál megivott egy kávét, Juaba vásárolt egy 30 centiméteres henteskést, majd imádkozni indult a közeli mecsetbe. Ezt követően botlott három teológia hallgatóba, akik éppen a nyugati faltól tartottak hazafelé. Egyiküket halálosan, másikukat súlyosan megsebesítette, a harmadik férfinak azonban sikerült elfutnia. Juaba ezt követően kését eldobva a Damaszkuszi kapu felé indult, ám látva a biztonsági erők intézkedéseit, egy közeli mecsetbe menekült, ahol sikerült lemosnia magáról áldozatai vérét, és idejét az óvárosi kapuk újbóli megnyitásáig "imával" töltötte. A támadást azonban rögzítették a környéken lévő biztonsági kamerák, így a rendőrségnek sikerült Juabát letartóztatnia. A férfi elmondása szerint újra elkövetné a merényletet, és semmilyen megbánást nem tanúsít tettéért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!