hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közgazdasági Nobel

2005. 10. 18.
Továbbra is Amerikában maradt a közgazdasági Nobel-díj: ezúttal Robert J. Aumannak és Thomas C. Schellingnek "Az együttműködés és konfliktus a játékelméleten keresztül" cím? kutatásáért ítélték oda. A 10 millió svéd koronával jutalmazott amerikai-izraeli, illetve amerikai tudósok a konfliktust és az együttműködést vizsgálták a játékelmélet segítségével. 

Elemzéseiket mind a nemzetközi biztonságpolitikai leszerelést érintő kérdésekben, mind a gazdaságot érintő piaci áralakulások elemzésekor sikerrel alkalmazták. A kutatások jelentősen hozzájárultak az árháborúk és kereskedelmi háborúk jelenségének magyarázatához is – méltatta a tudósok munkáját a Svéd Tudományos Akadémia. Aumann 1956-ban alijázott az Egyesült Államokból, azóta a jeruzsálemi Héber Egyetem matematikusa. Ő egyébként az ötödik Nobel-díjas, aki ehhez az egyetemhez köthető. Schelling az egyesült államokbeli Maryland Egyetem professzora.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!