hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átvilágíthatják a képviselőket

2005. 10. 18.
Több mint négy és fél órán át tartott kedden a kémbotrányként elhíresült Szatmári-ügyet vizsgáló Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülése. A vitán az Index információi szerint több ellenzéki politikus neve is felmerült. Az internetes újság szerint az ülésen Révész Máriusznak, a Fidesz szóvivőjének, Rogán Antal kampányfőnöknek, valamint az ellenzéki párt külpolitikai szakpolitikusának, Németh Zsoltnak a neve szerepelt a jelentésben. 

"Szatmári Tibort a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányakor ismertem meg mint az RMDSZ magyarországi képviselőjét" – mondta lapunknak Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője hozzátette: tavaly december óta nem is beszélt vele, csak amikor felhívta őt a kémügy kirobbanása napján. Ezt a beszélgetést az NBH lehallgatta, és a Nemzetbiztonsági Kabinet ülése után ennek bizonyos részletei kiszivárogtak. Révész szerint emiatt kerülhetett a titkosszolgálat látómezejébe. Kérdésünkre elmondta: ha valaki visszaél ezekkel az információkkal, kérni fogja az államtitkárt, hogy a beszélgetés teljes jegyzőkönyvét hozza nyilvánosságra, és bocsássa a bizottság rendelkezésére. Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista alelnöke elmondta: az ülésen indítványozták, hogy a képviselők újra vessék magukat alá a teljes C típusú nemzetbiztonsági vizsgálatnak, mely során kiderülhetne, hogy kinek vagy kiknek volt közük a telefonbeszélgetések kiszivárogtatásához. Az ellenőrzés során megvizsgálják, hogy a bizalmas tisztségeket betöltő személyek tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat-e, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat-e elő.
(Firnigel Loránd)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!