hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Móricz Zsigmond: Erdély I–III.
Könyvajánló – Örök klasszikusok

2005. 10. 18.
Móricz nagy trilógiája a 17. századi Erdélyről nem csupán történelmi regény egy izgalmas, drámai korszakról a vallásháborúk korából, hanem a magyarság két nagy alaptípusát, lelki karakterét mutatja be gyönyör? archaikus magyar nyelven. 

Báthori Gábor, a korabeli Casanova katolikus fejedelem a világot akarja meghódítani, Tündérkertet akar Erdélyben létrehozni, de csak pusztulást, rombolást, nyomort hoz, míg maga is rútul el nem vész. Bethlen, a példás férj, szerető apa, jó gazda módjára szeretettel nyúl az országhoz, és protestáns hitével épít, gyarapít, létrehoz. Nem a nagy szavak, de a nagy tettek embere, és Erdély valóban kivirágzik, szellemileg, erkölcsileg, anyagilag egyaránt. 

A regény egyik lélektani csúcspontján Bethlen Gábor a következőképpen elmélkedik: 

"Nagyapáink idejében a tavaszban prédikáltak, a nyárban énekeltek, kint a mezőn, Isten szent színe előtt. Most az urak, csak az urak gyűlnek össze, hogy titokzatos esketéssel titokzatos harcokra készüljenek… Visszatérítik – azt mondják – a nyájakat az aklokba… Mi volt az a hitújítás? Nem is volt újítás… jött a tiszta értelem, mint a tavaszi áradás, mintha a felhők elmennek, a napfényesség. Olyan volt, mint mikor megduzzadnak a vesszők, és rügyek fakadoznak a száraz ágakon… átsuhogott az ige a lelkeken, az embereknek megnyílt a szeme. Nézd csak, milyen egyszer? dologról van szó: A nagyapáink egyszer csak rájöttek, hogy nem tudnak latinul, s amit a pap a templomban énekel, nem értik… Ennyi az egész…" (Erdei L. Tamás)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!