hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világnépesedés és szegénység

2005. 10. 18.
Az ENSZ Népesedési Alapjának 2005-ös jelentése szerint a nemek közti egyenlőség elérése lenne a megoldás világszerte a szegénység csökkentésére és az életkörülmények javítására. A tanulmány úgy véli, hogy a nők hátrányos megkülönbözetése több okból is a szegénység egyik elsődleges felelőse. Ma 600 millió nő írástudatlan, szemben 320 millió férfival, és a nők keresete csak 73-77 százaléka a férfiakénak. A harmadik világban – elsősorban a muzulmán államokban – sokan vitatják azonban azt az érvet, miszerint a családtervezési lehetőségek hiánya a szegénység fő oka. A tanulmány azt állítja, hogy a kisebb családok lassúbb népességnövekedést, és a természeti erőforrásokra is kisebb nyomást eredményeznének. Ezért a millenniumi fejlesztési célok keretében az ENSZ-szervezet a hatékony fogamzásgátló módszerekhez való könny? hozzáférést szeretné elérni a fejlődő országokban is. (Arató Nóra)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!