hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 01. 06. (XVI/01) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Csomagban árult ellenzékiség

Ellenzéki pártok és mozgalmak a hétfői tüntetést sikertörténetnek értékelik, mellyel erőt mutattak Orbán Viktor lehengerlő stílusú kormányzásával szemben. Számít ez? A 2012-es évet politikai szempontból bármilyen mértékben is meghatározhatja ez a rendezvény?

Alábbhagyott a kormánypárti szavazók lelkesedése

A Political Capital szerint a Fidesz másfélmillió támogatót vesztett a kormányzása alatt. Kihívást jelent ez a párt vezetésének?

Az utca hangja

Úgy tűnik, még Gyurcsány Ferenc akaratlan rehabilitálását is bevállalják a demokratikus ellenzéki pártok, illetve azok a civilek, akik hétfőn 20-30 ezer tüntetőt vittek az Operaház elé, miközben bent a kormány az új alaptörvényt ünnepelte. Az még kérdés, hogy a meglehetősen tarka-barka összefogásnak lesz-e jövője, mindenesetre a résztvevők bizakodók, a nemzetközi sajtó pedig példátlan módon tele volt a magyar ellenzéki tüntetésről szóló tudósításokkal, amelyek közül egy sem szólt pozitív módon a kormányról. A francia Libération egészen odáig ment, hogy Rákosi Mátyáshoz hasonlította Orbán Viktort, és szorgalmazta, hogy Brüsszel büntesse meg Magyarországot.

Hit és értékek

A Biblia kritikája

„Az evangéliumok megírásának idején még több ezer szemtanú életben volt azok közül, akik látták Jézus csodatetteit, és hal­lották tanítását" - írja 2012-re szóló újévi üzenetében Billy Graham. A 93 éves világhírű evangélista emlékeztet arra, hogy a kortársak nyilvánvalóan tiltakoztak volna, ha a beszá­molók kitalált eseményeket tartalmaztak volna - ám nem tették. Az Újszövetség szerzői külön is fontosnak tartották, hogy hiteles szerzőként jegyezzék írásaikat. „Mert nem mesterkélt meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk, Jézus Krisztus hatalmát és eljövetelét; hanem mint akik szemtanúi voltunk az ő nagyságának" - írta Péter apostol. Lukács pedig utal arra, hogy „sokan kezdték megírni" Jézus történetét, ezért ő maga „eleitől fogva mindennek szorgalmasan végére járt". A Jézusról szóló beszámolókat több ókori külső forrás is megerősíti. 1500 évvel később mégis, miközben Európában a társadalomban a felvilágosodás, a vallási életben pedig a protestantizmus hullámai ostromolták a középkori tekintélyuralom bástyáit, a Biblia szövege is új megvilágításba került.

HÁTTÉR

Más ez a képmás

Tovább sokasodnak a rejtélyek a torinói lepel körül: olasz kutatóknak csúcs-technológiájú lézerekkel sem sikerült ugyanolyan lenyomatot előállítaniuk, mint amely a szöveten található. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a leplen lévő elszíneződések - amelyek egy mintegy 170 centiméter magas, szakállas férfialakot ábrázolnak - egy vakító fényvillanás vagy egy hatalmas energiakisülés következtében jöhettek létre.

2012 gazdasági kulcskérdései

Az újév alkalmából a Financial Times újságírói összeállítottak 18 kérdést, melyek megválaszolása - véleményük szerint - kulcsfontosságú lesz a 2012-es év során. Ezekből válogattuk össze a gazdasági folyamatokat közvetlenül érintő eseményeket. Vajon fennmarad-e az eurózóna? Az egekbe szökik-e az olajár? Érdemes lesz-e idén aranyba fektetni?

Nemzeti hitvallás és a függetlenség

Az új alaptörvény „Nemzeti hitvallás”-nak nevezett elszava az alkotmány szellemi alapját kívánja nyújtani, és végigtekint Magyarország történelmén Szent Istvántól napjainkig. Korlátlan önrendelkezési joggal azonban Magyarország utoljára Mátyás király uralkodásának idején rendelkezett.

Szent György, a lovasrendőr

Magyarországon legutóbb a rendszerváltoztatás volt az a törésvonal, amely pártszerveződésekhez vezetett. Mégsem a másutt általánosan tapasztalható törvényszerűség szerint, vagyis a társadalmi-történelmi törésvonalak mentén alakulnak ki a különféle pártok. Például a Bős–Nagymaros kapcsán elinduló tömegmozgalomból sem lett egy környezetvédő, zöld párt. A pártok többé-kevésbé azért lettek, mert végre lehetett pártot csinálni. Akkor éppen ennek a foglalatosságnak konjunktúrája volt. Kérdés, hogy ma újra eljött-e ennek az évadja?

Hol az a kenyér, ami régen volt?

„A mama szobájában állítottam föl a pékséget, a spájz volt a lisztraktár. Norvégiából, utánfutón hoztam a fillérekért vásárolt használt gépeket. Két mŐszakban, négy fnek adtam munkát” – mesélte lapunknak cége indulásának történetét Tóth Péter polgármester, az immár 20. évébe lép Lipóti Pékség alapítója, aki ma már 400 alkalmazottnak és 600 alvállalkozónak ad munkát. A pékség az óévben az European Business Awards értékelésében bekerült Európa tíz legjobb vállalkozása közé.

„Nem a normál menetben folyik az igazság­szolgáltatás”

Arra nincs bizonyítéka Tarjányi Péternek, hogy Kubatov Gábor fideszes pártigazgató kérésére állítottak le egy szállodaépítkezést, mert az a szentesi szocialista polgármester újraválasztását segítette volna elő. Arra viszont van bizonyíték, hogy a beruházó cég Kubatov állítólagos kérésére hivatkozva nem kezdte el a munkálatokat. Úgy tudni, arra is van bizonyíték, hogy a cég vezetője azt mondta, politikai kapcsolataikon keresztül büntetőeljárásokba is képesek beavatkozni. Az pedig tény, hogy Tarjányi Pétert november végén letartóztatták.

Az államtitkár expedíciója

Az év végi hírdömpingben mintegy mellékesen, majdhogynem lábjegyzetben jelent meg egy-két orgánum felhozatalában az a szűkszavú beszámoló, ami pedig valójában akár az utóbbi hónapok negatív szenzációja is lehet. Történt ugyanis, hogy múlt év december 30-án az igazságügyi minisztérium egyik államtitkára, Szabó Erika váratlanul megjelent az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egyébként már nyilván elhagyatott hivatalában (tudniillik az intézmény 2012. január elsejével megszűnt), és a portással felnyittatott néhány irodát, egyebek között a hivatalvezető szobáját is. Nem tudni, milyen szándékkal élt vissza pozíció adta tekintélyével - annyi bizonyos, hogy nem állt jogában behatolni a független igazságszolgáltatási tanács helyiségeibe. Eddig még az sem derült ki, hogy az államtitkár elvitt-e magával bármiféle iratot, avagy csupán illetéktelenül betekintett valamely dokumentumokba.

A végtelenbe és tovább!

Nehéz megmondani előre az év elején, hogy miből lesz szenzáció és miből lesz inkább botrány a tudomány világában. Szerencsénkre az elmúlt év kiemelkedő eseményei közül maradt pár elvarratlan szál, amelyek komoly izgalmakat okozhatnak 2012-ben is.

KÁVÉSZÜNET

Ferguson 70

December 31-én töltötte be 70. életévét a Manchester United sztármenedzsere, Sir Alex Ferguson. Ezzel a teljesítménnyel egy év és 194 nap választja el attól, hogy túlszárnyalja Sir Bobby Robsont, akinek 71 évesen és 194 naposan ért véget edzői pályafutása a Newcastle United kispadján, éppen Ferguson fergeteges sikereinek köszönhetően. Éppen ő az, aki korábban azt tanácsolta Sir Alexnek, hogy amíg egészsége engedi, ne vonuljon vissza – Robson 2009-ben bekövetkezett haláláig visszavágyott a kispadra.

Olyan, mint a protekció

Milyen helyzetben vannak ma Magyarországon az egészségpénztárak és az egészségügyi szolgáltatók?

Titokzatos zeneköltő

Vivaldi legismertebb műve, a Négy évszak hallatán a hall­ga­tó­ból másodpercenként kitör a kacagás. De legalábbis mosolyogni kezd egyes gyors tételeknél. A „Vörös papként" is ismert, briliáns humorú, életszerető egykori misézőpapot igazán csak az 1850-es évektől kezdték felfedezni Bach-kutatásokat végző zenetudósok. Tavaly volt 270 éve, hogy távozott a földön élők sorából. Portréján keresztül az európai zene fejlődéstörténe­tének egy rendkívül termékeny időszakába nyerhetünk betekintést.

A széles ÚTON

Az amerikai kiadást követően négy évvel magyarul is megjelent Jack Kerouac kultikus regényének legújabb kiadása. „Az eredeti tekercs" alcímet viselő könyv tekinthető kritikai kiadásnak is. Különlegessége, hogy az eddigi kiadásokban álnéven szereplők az eredeti nevüket viselik.  Sokkal érthetőbbé válik, hogy a könyv miért vált az ellenkultúra, a konvenciók ellen lázadók hitvallásává. Ha elolvassuk és átgondoljuk, meg fogjuk érteni, hová vezet ez az út. Sehova.

Dekár-rali

A szilveszteri ünnepélyes rajtceremónia után halálos tragédiával és súlyos balesetekkel folytatódott az idei, 33. Dakar-rali. Az össztávot tekintve pontosan 8373 kilométert átölelő verseny mezőnye - benne újra magyarokkal - argentin, chilei és (új helyszínként) perui szakaszok leküzdése után január 15-én Limában ér célba.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!