hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2012 gazdasági kulcskérdései
Euróválság és kipárnázott megszorítások

2012. 01. 05.
Az újév alkalmából a Financial Times újságírói összeállítottak 18 kérdést, melyek megválaszolása - véleményük szerint - kulcsfontosságú lesz a 2012-es év során. Ezekből válogattuk össze a gazdasági folyamatokat közvetlenül érintő eseményeket. Vajon fennmarad-e az eurózóna? Az egekbe szökik-e az olajár? Érdemes lesz-e idén aranyba fektetni?

Megússza-e az eurózóna sértetlenül?

Igen. A tagországok vezetőinek - és mindenekfelett az Európai Központi Banknak (EKB) - az elkötelezettsége elég erősnek mutatkozik ahhoz, hogy egyben tartsa a valuta­uniót még egy évig - legalább. A sérülékeny országok kormányzatai tovább folytatják a megszorító intézkedéseket. Ezek hatásait Görögország, Írország és Portugália esetében majd kipárnázzák az IMF-programok, de mindnyájukat megtámogatja majd az EKB is - ezt pedig inkább a már viharvert bankszektoron keresztül teszi, mintsem az államadósság kezelésébe való közvetlen beavatkozásokkal. Az EKB részéről továbbra is számíthatunk kamatvágásokra és gyengébb euróra, hiszen mindkettő a fájdalmak enyhítésére hivatott. De ezek a fügefalevél-megoldások nem működhetnek a végtelenségig. Egy ponton túl az eurózónának muszáj lesz visszatérnie az erős növekedéshez - a magját alkotó államok viszonylag magas inflációjával együtt - annak érdekében, hogy a sebezhető országok versenyképességi hiányait kipótolják. Habár az örökös megszorítások szinte biztosan bukásra vannak ítélve, a 2012-re tervezett ijesztő szigornak még működnie kellene.

Az államadósság-krízis utoléri az Egyesült Királyságot?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!