hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utca hangja

2012. 01. 12.
Úgy tűnik, még Gyurcsány Ferenc akaratlan rehabilitálását is bevállalják a demokratikus ellenzéki pártok, illetve azok a civilek, akik hétfőn 20-30 ezer tüntetőt vittek az Operaház elé, miközben bent a kormány az új alaptörvényt ünnepelte. Az még kérdés, hogy a meglehetősen tarka-barka összefogásnak lesz-e jövője, mindenesetre a résztvevők bizakodók, a nemzetközi sajtó pedig példátlan módon tele volt a magyar ellenzéki tüntetésről szóló tudósításokkal, amelyek közül egy sem szólt pozitív módon a kormányról. A francia Libération egészen odáig ment, hogy Rákosi Mátyáshoz hasonlította Orbán Viktort, és szorgalmazta, hogy Brüsszel büntesse meg Magyarországot.

Eközben a Magyar Televízió tudósítói nem találtak oda a tüntetés helyszínére, így néhány utcával arrébb „tudósítottak” az eseményről. Másnap reggel pedig az MTI Hírcentrumra alapozva a köztévé és a közrádió is azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a tüntetők egymással is összevitatkoztak (valójában maroknyi náci provokátor inzultálta a résztvevőket).
Ettől függetlenül az MSZP, az LMP, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a 4K! mozgalom és több más civil szervezet által gründolt megmozdulás sikeresnek volt tekinthető. Már csak azért is, mert korábban elképzelhetetlen volt, hogy a civilek és az LMP összekapaszkodjon az MSZP-vel és különösen Gyurcsánnyal. Karácsony előtt azonban a helyzet kezdett megváltozni. A zöldpárt képviselői és aktivistái, miután a T. Ház falain belül érdemben már nem tudták befolyásolni a kormánypártok törvénygyárát, az „új ellenállás” jegyében odaláncolták magukat a Parlament kapuihoz, amire azonnal „rárepült” a sajtó. A történelmi pillanatot felismerve rögtön megjelent a helyszínen Gyurcsány Ferenc és több DK-politikus, később pedig a szocialisták is kapcsoltak. Az akciónak a rendőrség vetett véget azzal, hogy elvitték a „rendbontókat” a Gyorskocsi utcába. Miután kiengedték őket, Gyurcsány Ferenc „Gyorskocsi utcai koalíciót” emlegetve szembedicsérte az LMP-t. Az Operaház előtt következett a folytatás. „A hétfői tüntetés minőségileg is újat hozott az eddigi demonstrációkhoz képest, mivel a civilek és az ellenzéki pártok együtt szervezték” – nyilatkozta a Heteknek Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, aki szerint a következő lépés egy olyan program kidolgozása lehet, amely alternatívát tud jelenteni a jelenlegi kormányzással szemben. Vadai szerint az egy folyamat eredménye, hogy az LMP és a civilek is enyhülni látszanak a baloldallal, vagy konkrétan Gyurcsány Ferenccel való összefogás tekintetében. „Mindannyiunknak be kellett látnunk, hogy csak közös fellépéssel lehet Orbán rendszerét megbuktatni” – fogalmazott a DK képviselője.
„Minden demokratikus ellenzéki pártnak és civil szervezetnek, amelynek fontosak az olyan alapértékek, mint az alkotmányosság és a jogállamiság, meg kell értenie, hogy a jelenlegi törvények, illetve az átalakított választási rendszer miatt csak közösen tudunk eredményeket elérni” – rímeltek Vadai nyilatkozatára Kónya Péternek, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnökének szavai. Arra a felvetésre, hogy a civilek – mint ahogy az LMP is – az „enyhüléssel” bizonyos értelemben közreműködnek Gyurcsány Ferenc „rehabilitálásában”, azt felelte, kétségtelen, hogy a volt miniszterelnök megosztó személyiség, akinek „elévülhetetlen érdemei” vannak abban, hogy a Fidesz kétharmados többségre tett szert. Ugyanakkor – tette hozzá – Gyurcsányék támogatói bázisára is szükség van a sikeres összefogáshoz. Kónya szerint, mivel heterogén közösségről van szó, azokra a témákra kell tenni a hangsúlyt, amelyekben mindenki egyetért. Ehhez azonban szerinte először is azt kell kidolgozni, hogy a vegyipari szakszervezet által meghirdetett, „programalkotó” Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain a civilek, a politikusok, a szakszervezetek, sőt, az egyházak miként vehetnek majd részt. Ami pedig a választásokat illeti, Kónya Péter szerint kár lenne előreszaladni. Akárhogy is, az ellenzéki összefogás szereplői választási koalícióban gondolkoznak. (S. I.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!