hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utca hangja

2012. 01. 12.
Úgy tűnik, még Gyurcsány Ferenc akaratlan rehabilitálását is bevállalják a demokratikus ellenzéki pártok, illetve azok a civilek, akik hétfőn 20-30 ezer tüntetőt vittek az Operaház elé, miközben bent a kormány az új alaptörvényt ünnepelte. Az még kérdés, hogy a meglehetősen tarka-barka összefogásnak lesz-e jövője, mindenesetre a résztvevők bizakodók, a nemzetközi sajtó pedig példátlan módon tele volt a magyar ellenzéki tüntetésről szóló tudósításokkal, amelyek közül egy sem szólt pozitív módon a kormányról. A francia Libération egészen odáig ment, hogy Rákosi Mátyáshoz hasonlította Orbán Viktort, és szorgalmazta, hogy Brüsszel büntesse meg Magyarországot.

Eközben a Magyar Televízió tudósítói nem találtak oda a tüntetés helyszínére, így néhány utcával arrébb „tudósítottak” az eseményről. Másnap reggel pedig az MTI Hírcentrumra alapozva a köztévé és a közrádió is azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a tüntetők egymással is összevitatkoztak (valójában maroknyi náci provokátor inzultálta a résztvevőket).
Ettől függetlenül az MSZP, az LMP, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a 4K! mozgalom és több más civil szervezet által gründolt megmozdulás sikeresnek volt tekinthető. Már csak azért is, mert korábban elképzelhetetlen volt, hogy a civilek és az LMP összekapaszkodjon az MSZP-vel és különösen Gyurcsánnyal. Karácsony előtt azonban a helyzet kezdett megváltozni. A zöldpárt képviselői és aktivistái, miután a T. Ház falain belül érdemben már nem tudták befolyásolni a kormánypártok törvénygyárát, az „új ellenállás” jegyében odaláncolták magukat a Parlament kapuihoz, amire azonnal „rárepült” a sajtó. A történelmi pillanatot felismerve rögtön megjelent a helyszínen Gyurcsány Ferenc és több DK-politikus, később pedig a szocialisták is kapcsoltak. Az akciónak a rendőrség vetett véget azzal, hogy elvitték a „rendbontókat” a Gyorskocsi utcába. Miután kiengedték őket, Gyurcsány Ferenc „Gyorskocsi utcai koalíciót” emlegetve szembedicsérte az LMP-t. Az Operaház előtt következett a folytatás. „A hétfői tüntetés minőségileg is újat hozott az eddigi demonstrációkhoz képest, mivel a civilek és az ellenzéki pártok együtt szervezték” – nyilatkozta a Heteknek Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, aki szerint a következő lépés egy olyan program kidolgozása lehet, amely alternatívát tud jelenteni a jelenlegi kormányzással szemben. Vadai szerint az egy folyamat eredménye, hogy az LMP és a civilek is enyhülni látszanak a baloldallal, vagy konkrétan Gyurcsány Ferenccel való összefogás tekintetében. „Mindannyiunknak be kellett látnunk, hogy csak közös fellépéssel lehet Orbán rendszerét megbuktatni” – fogalmazott a DK képviselője.
„Minden demokratikus ellenzéki pártnak és civil szervezetnek, amelynek fontosak az olyan alapértékek, mint az alkotmányosság és a jogállamiság, meg kell értenie, hogy a jelenlegi törvények, illetve az átalakított választási rendszer miatt csak közösen tudunk eredményeket elérni” – rímeltek Vadai nyilatkozatára Kónya Péternek, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnökének szavai. Arra a felvetésre, hogy a civilek – mint ahogy az LMP is – az „enyhüléssel” bizonyos értelemben közreműködnek Gyurcsány Ferenc „rehabilitálásában”, azt felelte, kétségtelen, hogy a volt miniszterelnök megosztó személyiség, akinek „elévülhetetlen érdemei” vannak abban, hogy a Fidesz kétharmados többségre tett szert. Ugyanakkor – tette hozzá – Gyurcsányék támogatói bázisára is szükség van a sikeres összefogáshoz. Kónya szerint, mivel heterogén közösségről van szó, azokra a témákra kell tenni a hangsúlyt, amelyekben mindenki egyetért. Ehhez azonban szerinte először is azt kell kidolgozni, hogy a vegyipari szakszervezet által meghirdetett, „programalkotó” Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain a civilek, a politikusok, a szakszervezetek, sőt, az egyházak miként vehetnek majd részt. Ami pedig a választásokat illeti, Kónya Péter szerint kár lenne előreszaladni. Akárhogy is, az ellenzéki összefogás szereplői választási koalícióban gondolkoznak. (S. I.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!