hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az államtitkár expedíciója

2012. 01. 12.
Az év végi hírdömpingben mintegy mellékesen, majdhogynem lábjegyzetben jelent meg egy-két orgánum felhozatalában az a szűkszavú beszámoló, ami pedig valójában akár az utóbbi hónapok negatív szenzációja is lehet. Történt ugyanis, hogy múlt év december 30-án az igazságügyi minisztérium egyik államtitkára, Szabó Erika váratlanul megjelent az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egyébként már nyilván elhagyatott hivatalában (tudniillik az intézmény 2012. január elsejével megszűnt), és a portással felnyittatott néhány irodát, egyebek között a hivatalvezető szobáját is. Nem tudni, milyen szándékkal élt vissza pozíció adta tekintélyével - annyi bizonyos, hogy nem állt jogában behatolni a független igazságszolgáltatási tanács helyiségeibe. Eddig még az sem derült ki, hogy az államtitkár elvitt-e magával bármiféle iratot, avagy csupán illetéktelenül betekintett valamely dokumentumokba.

Úgy tűnik, a részletekről az OITH illetékesei sem tudnak - vagy akarnak - mondani semmit; mindenesetre Szűcs Péter sajtófőnök másnap megerősítette a tömör információt, és közölte, hogy a hivatal vezetője, Matheidesz Ilona levélben jelezte Navracsics Tibor igazságügyi miniszternek, elvárja tőle a történtek kivizsgálását. Azóta néma csend. A minisztérium nem cáfol, nem is reagál. És az élet megy tovább, rengeteg új hírt fogyasztunk nap mint nap, látszólag sokkal fontosabbakat annál, mint hogy az egyik minisztériumi főtisztviselő egy önálló hatalmi ág intézményvezetőinek tudta-engedélye nélkül „szemlét tartott" a szobáikban. Holott ez a rejtélyes célú látogatás igazában példátlan inzultus: az igazságügyi tárca kormányszerv, amelynek az OITH-hoz semmi köze, a hivatal nem tartozik az alárendeltségébe - legalábbis december 30-án még nem tartozott. Ha a minisztérium bármiféle információt, segítséget akart kapni az igazságszolgáltatási tanácstól, azt az úgynevezett szolgálati út betartásával kérnie kellett volna; feltehetően épp attól a hivatalvezetőtől, akinek a lezárt ajtaját az államtitkár nem tekintette akadálynak.

És ettől kezdve kérdések sora vár válaszra. Mindenekelőtt persze az, hogy kié az elsődleges felelősség. Szabó Erika saját elhatározásából tört be - mert ne tévedjünk: lényegében ezt tette - az OITH-ba, vagy felsőbb utasításra? Miért tette, mi volt a feladata? Mi volt olyan sürgős az ő számára, vagy a megbízóinak, hogy az év utolsó munkanapján, közvetlenül szilveszter előtt mindenképp be kellett jutnia a lezárt intézménybe - ami egyébként két nap múlva már jogilag sem létezett -, ám jog­utódjának, az Országos Bírói Hivatalnak az emberei valószínűleg amúgy is hozzáférhetnek az OITH iratanyagához. Lehetséges, hogy nem is kivinni, hanem bevinni akart valamit az államtitkár?

Erős a gyanúnk, hogy soha nem fogjuk megtudni, mivégre járt a hivatalban. Ha előbb-utóbb elő is áll valamiféle magyarázattal a minisztérium, az nem az igazságot fogja tartalmazni. Mert ha elmondhatnák, mit kerestek az OITH-ban, akkor nem illegálisan mentek volna oda. Tehát következik - ha egyáltalán következik - a „mindenkit hülyének nézünk"-típusú, szokásos kormányzati halandzsa. És aligha követi felelősségrevonás. Pedig ezt az esetet azért nem szabad homályban hagyni, mert talán mindennél pontosabban rávilágít, milyen állapotok uralkodnak az országban. Ahol ilyesmi előfordulhat, ott nincs törvényesség, és az államrezont többé nem hatja át az alkotmányosság szelleme.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!